Vlieg Veilig met kaart op de iPhone.

Met de Vlieg Veilig-app zie je waar je met drones mag vliegen

Veiligheid gaat boven alles, ook als je met een drone de lucht in gaat. De Vlieg Veilig-app van verzekeraar a.s.r. laat je zien waar je veilig met een drone kunt vliegen. Ook biedt de app een handige checklist voor het opstarten.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Vlieg Veilig met kaart op de iPhone.
Nu drones steeds populairder worden, is er ook een strenge regelgeving omtrent het vliegen met drones. Maar op welke plekken mag je nu wel en niet met een drone vliegen? De nieuwe app Vlieg Veilig van verzekeringsmaatschappij a.s.r. geeft inzicht waar je in Nederland veilig met je drone de lucht in kunt. Ook biedt de app een checklist voordat je van start gaat.

Vlieg Veilig toont veilig drone-gebied

De app Vlieg Veilig is van de verzekeraar a.s.r., maar is door iedereen gratis te gebruiken. Wel is het nodig om in de app in te loggen. Dit kan door je te registreren in de app zelf, maar je kunt ook je Facebook-account gebruiken. Aan de hand van je GPS-locatie geeft Vlieg Veilig vervolgens advies over je huidige locatie. Met kleuren op de kaart van Nederland is te zien waar je wel en niet mag vliegen. Zo zie je in één oogopslag dat het gebied rondom Amsterdam en Haarlem verboden terrein is, omdat je je binnen het gecontroleerde luchtruim van Schiphol bevindt. In onze eerste test werkte dit goed, maar naderhand vertoonde de app wat kuren. Na een paar keer opnieuw opstarten werden de gemarkeerde gebieden weer goed weergegeven.

Vlieg Veilig inloggen en de kaart.

Vlieg Veilig houdt ook rekening met natuurgebieden. Als je wil vliegen in een Natura 2000-gebied, heb je eerst een vergunning nodig. De app geeft dat keurig aan met de groen gemarkeerde plekken. De blauwe gebieden geven aan dat het om een laagvlieggebied gaat, waardoor je extra alert moet zijn met het gebruik van je drone. Tot slot vind je op de kaart nog allerlei oranje cirkels, waarin bijvoorbeeld aangegeven is dat je je bij een zweefvliegveld begeeft.

De app bevat ook een logboek, waarmee je kunt vastleggen waar en hoelang je precies gevlogen hebt. Voordat je je vlucht in de app vast kunt leggen, moet je eerst de ingebouwde checklist af. Hier geef je aan of je de drone goed gecheckt hebt, of je niet boven personen, gebouwen of industrie vliegt, of je goed verzekerd bent en of de weersomstandigheden goed zijn. Pas als je bij alle vragen de schakelaars aangezet hebt, kun je je vlucht in de Vlieg Veilig-app vastleggen.

Checklist voor Vlieg Veilig met drones.

Eerder bracht a.s.r. al een Rij Veilig-app uit voor Android-toestellen. Met deze app werd de toegang tot apps geblokkeerd zodra er een bepaalde snelheid bereikt wordt. Deze app verscheen echter niet voor de iPhone. Wel krijgt de iPhone vanaf iOS 11 een nieuwe functie genaamd Niet Storen tijdens het autorijden, waardoor je niet gestoord wordt door binnenkomende meldingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2017, 9:21
Categorie Apps
Onderwerp drone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.