Reacties voor: Video: iMessage versus BlackBerry Messenger

Het nieuwe gratis berichtensysteem van Apple, iMessage, wordt in een vergelijkende video tegenover BlackBerry Messenger gezet. iMessage of kortweg iM moet in iOS 5 deze herfst verschijnen.
Lees het complete artikel → Video: iMessage versus BlackBerry Messenger
Bart Breij -

Reacties: 28 reacties

  1. De UI van BlackBerry doet zeer aan mijn ogen. Klein schermpje en redelijk onoverzichtelijk.
    Ben benieuwd of BB mensen nu overstappen naar de iPhone.

    Nu nog wachten tot iMessage cross platform wordt!!

  2. hahaha echt grappig hoe hij zegt we stelen niet alleen van bb ook android 😛

  3. Ik had vorige maand toch echt gelezen dat BlackBerry Messenger op iPhone zou komen…

  4. Wat aan mafkezen.. hahaha

    heb nu iOS 5 runnen en nog niet iemand die ook iOS 5 heeft dus heb iMessage nog niet kunnen testen.. als iemand zich geroepen voelt. ..??:P Pm me maar 🙂

  5. @Samyr: Dat had ik dus ook gelezen!

  6. Origineel geplaatst door Samyr
    Ik had vorige maand toch echt gelezen dat BlackBerry Messenger op iPhone zou komen…

    Oké, en nu?

  7. Ik snap echt niet waarom fabrikanten denken winst te halen uit het ontwikkelen van een app die zorgt dat je met dezelfde type telefoons kan communiceren.
    whatsapp en soortgelijke apps zijn juist populair omdat ze met ALLE telefoons kunnen communiceren…
    waarom zou iemand dan overstappen op imessage?

  8. @Alexander: Precies..zou niet weten wat ik hiermee moet..Whatsapp is het beste wat er is op dit moment en werkt met Android en BB, waarom zou ik godsnaam een stap achteruit doen met iMessage???

  9. iMessage is gewoon een grote fail, samen met heel iOS 5. Zowiezo kan je de test niet legitiem noemen een oud model blackberry vs de nieuwste model van iPhone om het eerlijk te houden zouden ze een 3Gs moeten nemen en een BB torch.

    Blackberry OS 6 is ook een grote faal. OS 5 was overzichtelijker en had meer gebruiksgemak, waarom in hemelsnaam OS6 op een niet touchscreen toestel.

    Mijn mening is dat Android op het moment aan de top staat met meeste mogelijkheden, meeste openheid en beschikbaar voor iedereen. Blackberry komt erna en dan iPhone op de derde plaats. Jammer genoeg, tot OS4 deed iPhone het zeer goed en was het m’n favoriet

  10. Ik Zie het nog niet. Dat iM alleen iPhone en dan een combi met sms is verwarrend. Gaat iM dure sms’jes sturen als er geen wifi of 3G is?

  11. @Alexander: Betrouwbaarder, maar bij BB hebben ze het slimmer gedaan om met een BB pingcode te werken dat is het makkelijke aan BB’s!

  12. Origineel geplaatst door Samyr
    Ik had vorige maand toch echt gelezen dat BlackBerry Messenger op iPhone zou komen…

    Ik had het ook gelezen, volgens mij hier op IPC. Maar het is iets meer dan 1 maand geleden en achteraf vraag ik me af of het geen 1-april grap is geweest die een beetje verlaat is gequote door IPC (ik heb destijds wel de datum in de gaten gehouden, maar zowel de aankondiging als de gemelde releasedatum waren ná 1 april).

    Het zou ook een beetje zelfmoord zijn van RIM als ze hun belangrijkste troefkaart uit handen zouden geven, dan is er zelfs voor al die giebelende pubermeiden geen excuus meer om een BB te willen.

  13. Origineel geplaatst door Marcoooo
    Nu nog wachten tot iMessage cross platform wordt!!

    Dat is het al, iMessage weet of iemand “aan de andere kant” iMessage ondersteund of niet. Zo nee: wordt gewoon SMS verstuurd.

  14. @dhr. a: Ik weet niet hoor, maar ios 5 is een win.
    Heeft een stuk meer opties dan in ios 4. Waarom vind je ios 4 beter dan ios5 dan?

  15. @dhr. a: Snap niet waarom je het een faal noemt, ik zie alleen maar voordelen aan ios 5 en iMessage, iM zit gewoon in je sms, alleen heeft de andere gebruiken een iphone dan stuurt hij een iM ipv een SMS, makkelijk toch? En tuurlijk blijf je WA’en maar ik vind iM niet compleet nutteloos.

    ot: WA zal toch een goede allrounder blijven voor elke OS. Het hangt er alleen een beetje vanaf wat Vodafone en KPN gaan doen na de zomer met hun abbo’s. Mocht er een heffing komen dan zal de populariteit een beetje afnemen. Echter wordt er voor BBM al jaren een heffing gevraagd, genaamd speciaal bb internet!!!

  16. @dhr. a – Wat is er dan allemaal veranderd aan iOS dat het ineens zo’n faal is geworden? iCloud, notificatiesysteem? Naar mijn mening zijn dit juist zeer grote verbeteringen.

  17. @MrVerCouter: als jij mij helpt met ios 5 wil ik het wel proberen
    Klik op mn naam voor mij te contacteren via facebook

  18. iMessage werkt behoorlijk goed.

    Stuur me: fck_ @ me.com

  19. @Alexander: andere kant van het verhaal: waarom zou je WhatsApp nemen als iedereen in je omgeving toch al iets van iM of BBM heeft? WhatsApp kost je geld, iM en BBM niet want dat is gewoon een gratis tool die bij het OS van je smartphone zit. Dat BBM is iets wat overigens al bestond toen WhatsApp net op de markt kwam, desondanks is de populariteit niet ingezakt (het is zo’n beetje DE reden waarom Nederlandse tieners massaal de Blackberry gebruiken). Gezien de populariteit van iOS denk ik dat Apple zeker de luxe heeft om het gevecht met zowel WhatsApp als iM aan te gaan. Bij Apple kunnen ze dit systeem doortrekken naar de Mac zelf waardoor je een hele universele IM client krijgt. Voeg daar FaceTime aan toe…

    @dhr. a: zoals in het filmpje al wordt verteld wordt bij de Blackberry de data eerst naar de servers van RIM in Canada gestuurd om daarna weer naar de gebruiker (ontvanger) te worden verstuurd. Als je dan in Nederland zit en je collega in hetzelfde land wil BBM’en moet je de data van Nederland naar Canada naar Nederland. De verbinding met Canada kent een veel hogere latency dan wanneer je het binnen Nederland zou houden. Aangezien je naar en van Canada gaat krijg je dus 2x met die hogere latency te maken. Dat is de reden waarom het bij Blackberry langer kan duren voor iets over komt.

    Als iMessage iets als XMPP gebruikt is het sneller omdat je bij XMPP directe verbindingen tussen gebruikers op kunt zetten. Je maakt dan gewoon verbinding met die andere collega, blijft binnen Nederland en hebt geen dubbele route. Daardoor ligt de latency veel lager en is het systeem sneller in staat om berichten af te leveren.

    Uiteindelijk zit je ook met de snelheid van de verbinding van de telefoon. 3G is nou eenmaal sneller dan een GPRS verbinding zoals oude Blackberry’s die hebben. Bij het versturen van tekst maakt dat verschil weinig tot geen verschil uit omdat het niet zoveel data is. Kleine stukjes data gaan vaak op snelle verbindingen net zo snel als die op de tragere. De latency is in dit geval veel bepalender.

    Overigens is een BB Torch een nogal recent model terwijl de 3GS al een 2 jaar oud is. De Torch dien je met de iPhone 4 te vergelijken en vice versa (zijn nagenoeg even oud). Uiteindelijk maakt het ook vrij weinig tot geen verschil wat je neemt omdat dit soort services nogal afhangen van de snelheid van de service zelf en dat ligt altijd buiten de devices. Dan heb je het over het datacentre en de servers die deze service mogelijk maken.

    Wat wel terechte kritiek op het filmpje is zijn de plaatjes. De ene verstuurd er maar eentje, de ander 2. Daarbij kun je ook niet zien hoe groot de plaatjes zijn. Je weet dus niet hoeveel MB aan data er door beiden verstuurd worden. Als de Blackberry 1 MB verstuurd en de iPhone 3 MB is het nogal logisch dat deze laatste trager is.

    Al met al is zo’n vergelijking leuk en aardig maar verder helemaal nietszeggend. Als jij met iMessage of Blackberry Messenger bezig gaat zul je nooit gaan vergelijken hoe snel iets is en dus ook nooit de snelheidsverschillen die er kunnen zijn opmerken. Ook maakt het ook geen drol uit of je iets na 1 of 10 seconden binnen krijgt.

  20. @Benno: iOS5 brengt geen echte vernieuwingen. Enige wat echt nieuw is, is misschien wel newsstand, maar that’s it. Er is gewoon te weinig veranderd. Een logische stap was geweest om bijvoorbeeld meer vrijheid te geven customizing of sbssettings.

    BB speciaal internet is namelijk ook de enigste reden dat ik een iPhone heb en ook zal houden. Maar even eerlijk toegeven de dreiging van Android wordt steeds heviger. Android heeft al zo veel meer opties dan iOS heeft. Iets wat de gemiddelde smartphone gebruiker waardeert, maar daarentegen is de iPhone niet echt iets voor de gemiddelde gebruiker. Maar goed ze willen natuurlijk de concurrentie wel voor zijn.

    iMessage is gewoon een rip off van whatsapp. Het betreurt me dat ik nog steeds cydia zal moeten gebruiken om bijvoorbeeld gebruik te maken van infinifolder of folderlock of zelfs iets simpel als panorama en cydget en sbssettings en opennotifier en anyring, noem zo maar op. Iets van dit soort dingen in de iOS had ik liever gezien. Het is een Nederlandse gezegde: Beter goed gestolen dan slecht gemaakt.

    Maar goed ik denk dat dit ook een bewuste strategie van Apple is om misschien harder terug te komen met iPhone 5 en dat deze firmware nu eigenlijk alleen voor iPhone 4S is en op deze manier is de iPhone 3G(S) ook helemaal uit het beeld verdwenen samen met de iTouch.

  21. @Marcoooo: En wachten tot ik een keer een prijs win heb geen 700 euro of 40 per maand en een bb met 1gb internet is 139 euro dus ga jij mij 700 euro gunnen dan koop ik een iPhone 4 en dan ga ik zeggen dat hij supper goed is

  22. @Marco – ff oftopic maar welke cover is dat op je avatar?

  23. @dhr. a: het hebben van veel meer opties is een vloek en een zegen. De gebruikers die zelf veel knutselen met het systeem en instellingen lopen te veranderen zullen systemen als Android leuker vinden omdat je daar naar hartenlust instellingen kunt wijzigen. De gemiddelde gebruiker heeft die behoefte totaal niet, die wil gewoon iets wat eenvoudig werkt, overzichtelijk en duidelijk is en het gewoon doet. Het principe van “it just works” staat voorop waarbij zij dus absoluut niet in instellingen wensen te prutsen. Voor die mensen, wat nog altijd het merendeel is, is iets als Android een regelrechte hel.

    Android heeft verder nog een ander probleem. Het is te open waardoor fabrikanten teveel dingen kunnen aanpassen. Daardoor moet je als developer bijna per device een andere versie van je app maken wat eigenlijk niet meer te beheren is. Ontwikkelen voor Android is daardoor economisch gezien niet erg aantrekkelijk. Als Google dit nou kan wijzigen zodat de ontwikkelaars met 1, 2 of 3 verschillende versies al uit de voeten kunnen. iOS zelf kent namelijk ook 3 versies: de iPad, de iPhone en de iPod Touch die alle 3 weer hun eigen mogelijkheden en onmogelijkheden hebben (wel/geen 3g, gps, groot scherm vs klein scherm, etc.).

    iMessage is geen rip off van WhatsApp. In tegendeel, WhatsApp is een rip off van diverse andere IM systemen. Beiden maken gebruik van XMPP welke al wat langer dan beide systemen bestaat (vroeger beter bekend als jabber, daarna is het een echte standaard geworden met als naam XMPP). En dan is XMPP zelf ook niet eens zo uniek want iets als instant messaging bestaat ook weer heel wat langer, ICQ is namelijker veel ouder.

    De 3GS wordt overigens nog steeds ondersteund. De 3G is sinds 4.3 niet meer ondersteund. Die is dus al veel langer uit beeld. De iPod Touch wordt ook nog altijd ondersteund. Als je kijkt naar de support zie je ook 2 iPhones, 2 iPod Touches en 2 iPads namelijk de huidige versie en de versie er voor. Apple doet dus niet anders als bij voorgaande versies, ze trekken geheel hun eigen plan. Iets wat meer bedrijven zouden moeten doen.

    Het gezegde is trouwens “beter goed gejat dan slecht bedacht“. Ook als je het idee jat kun je het nog altijd slecht maken 😉

  24. @ppl: Ik waardeer hoe je tegenover me praat. Meestal word je meteen afgekraakt door Apple fanboys.

    Ik als een gemiddelde gebruiker waardeer het als er veel support is voor social networking en media. Het meest voornamelijke wat ik mis bij een iPhone zijn geheugen en widgets. Ik wil meteen zien of er updates zijn want een app openen kost met trage internet veel tijd. Ik neem mezelf als voorbeeld maar uiteraard zijn er veel meer mensen die het eens zijn met mij. Maar zoals je ook zegt kan het ook een vloek zijn.

    Ik bekijk Android voornamelijk in de positie van een gebruiker. Zelfde met iOS en Blackberry, ben het eens met je over het feit dat developen met iOS makkelijker is en bespaart je tijd.

    Maar als je dit nu zegt beweer je dat iMessage en WhatsApp weer rip offs zijn andere IM clients. Alleen ik ben het daar niet mee eens, want als je kijkt zie je dat het idee erachter verschilt. iMessage en WhatsApp hebben precies dezelfde filosofie. Alleen het verschil is dat iMessage beperkt is tot iOS apparaten. Daarnaast zou het handig zijn als dit ook voor iPad 1 is, dan heeft het een bepaalde voordeel t.o.v. WhatsApp.

    Wat ik hiermee bedoelde is, is dat Apple nu een redelijk weinigtoevoegende iOS uitbrengt voor de iPhone 4GS. Het voordeel wat ze hiermee kunnen behalen is dat als ze straks een iPhone 5 uitbrengen dat die meer innovaties heeft en ook nog wel een betere update die meer kosten tot zich heeft. De tijd dat iOS 5 uitkomt is de iPhone 3GS en misschien iPad 1 zelfs al verleden tijd. Dit kan een bewuste strategie zijn om mensen te lokken met een hele goede update en ze dan te dwingen een nieuw apparaat te kopen.

    Excuseer me voor mijn foutje 🙂

  25. Zolang iMessage niet cross-platform wordt, zal het geen concurrentie zijn voor WhatsApp. Toch is het voor de gebruikers wel mooi mee genomen.

  26. jij moet met je domme gezeur lekker een nokia 3310 nemen!
    @dhr. a: @dhr. a:

  27. @dhr. a: een app openen of een widget bekijken maakt bij traag internet niets uit want de data die ze binnenhalen is nog altijd hetzelfde en moet nog altijd via de zelfde verbinding. Traag internet moet je op een andere wijze oplossen. Daarnaast lijkt een widget handiger maar is het dat niet. Je zult altijd op zoek moeten naar de juiste app/widget dus je bent altijd enige tijd kwijt. Heel veel widgets bij elkaar geeft weinig ruimte voor informatie waardoor je alsnog door moet swipen of de app moet openen. Schiet dus ook al niet op. Widgets op een smartphone lijken voor een psychologisch effect te hebben.

    Instant messaging is instant messaging. Iets wat al heel lang bestaat. Sinds het begin zijn er diverse clients geweest die allemaal weer een andere invulling hebben gegeven aan dat instant messaging. Blackberry Messenger en iMessage zijn daarin niet anders als de rest. Al die dingen jatten wel wat van elkaar en dat is ook helemaal niet erg. Als een feature nou eenmaal handig/goed is ben je gek als je het niet overneemt. Voor de gebruiker levert dat alleen maar voordeel op want je hoeft niet steeds heen en weer te switchen.

    Dat iMessage werkt op alle iOS devices als het goed is, dus ook de iPad en de iPhone 3GS. Je moet alleen niet verwachten dat je op de iPad en iPod Touch fallback naar sms hebt, dat kan met deze apparaten niet (ondanks dat de iPad 3G een simkaartje heeft en het in theorie wel mogelijk is). Je kunt het beter met FaceTime vergelijken. Het is daarom ook niet ondenkbaar dat dit uiteindelijk ook z’n weg naar de Mac zal vinden. Er zijn al veel mensen die zinspelen op vervanging van iChat door iMessage. Het zou fijn zijn als Apple iMessage en FaceTime zou combineren.

    iOS5 welke die iMessage bevat moet draaien op de 3GS, daar is dus geen ontkomen aan. Dat de 3GS uitgefaseerd wordt als de opvolger van de iPhone 4 er komt is niet raar. Het is best mogelijk dat iOS5 de laatste update is voor de 3GS. Vergeet niet dat dit model inmiddels ook al 2 jaar oud is. Gemiddelde support van Apple op de iPhone is 2 jaar wat langer is dan de concurrentie (die meer aan een half jaar tot een jaar lijken te doen). De opvolger van de iPhone 4 zal sowieso de nodige verbeteringen moeten bevatten t.o.v. de 4 en de 3GS anders verkoopt het ding niet zo goed. Het vermoeden bestaat dat men verder gaat zoeken in de sensoren en dingen als hoogte en druk toegevoegd worden. Echter, de software is waar het om draait, niet de hardware. De software stelt mensen in staat om bepaalde zaken te doen. Daar zie je dan ook veel meer ontwikkeling dan bij de hardware. Alle iOS updates lijken altijd redelijk weinig toe te voegen maar het zijn altijd weer die kleine details die het ‘m doen. Oog voor detail is heel belangrijk en iets wat ik mis bij de andere smartphones. Het zelf aanmaken en verwijderen van mappen in Mail is zo’n klein detail. Ik zie dat niet terug bij de concurrentie. Voor ontwikkelaars zit er in iOS5 ook heel erg veel leuke dingen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.