Steam Link controller

Valve’s Steam Link-app eindelijk op iOS en Apple TV verschenen

Games streamen vanaf je Mac

Gamen op je tv kan vanaf vandaag ook via de Steam Link-app van Valve, die te downloaden is op je Apple TV, iPhone en iPad. Er gaat nogal een voorgeschiedenis aan vooraf en het zou wel eens iets te maken kunnen hebben met een recente uitspraak van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten.

Een jaar geleden wees Apple de Steam Link-app af vanwege ‘zakelijke conflicten’. Nu heeft Apple opeens de app wel goedgekeurd. Met Valve’s Steam Link-app kun je je bestaande collectie desktopgames naar andere apparaten streamen via hetzelfde netwerk. Voorheen had je daar een streaming box voor nodig, maar nu kan het ook via je Apple TV, iPhone of iPad. Dat Apple de app eerder afkeurde kan ermee te maken hebben dat het concurreerde met Apple’s eigen diensten. Een paar dagen geleden oordeelde het Hooggerechtshof over Apple’s monopoliepositie als het om de App Store gaat.

Valve Steam Link-app

In dit geval gaat het om een app waarmee je games kunt streamen die je al eerder op een ander platform hebt gekocht. Dat zou ook de reden zijn waarom Apple de app eerder had afgewezen. De app werd meer dan een jaar geleden aangekondigd en was korte tijd als besloten beta beschikbaar. Steam beloofde destijds dat je games van desktopkwaliteit kon spelen, dankzij een slimme softwarematige oplossing. Daardoor was de speciale streaming box niet meer nodig. Het mooie daarbij is dat je ook controllers kunt gebruiken, dankzij een connectie met de host-computer.

Opvallend is dat je vanuit de iOS-app geen nieuwe games kunt kopen in de Steam-store en vanuit de Android-app wel. Valve verwijderde de stopfunctie vorige zomer al in de betaversie. Het is onduidelijk waarom het sindsdien zo lang heeft geduurd voordat Apple de app nu goedkeurt. Eerder bemoeide zelfs marketingbaas Phil Schiller zich ermee. Hij vertelde in een e-mail aan klanten dat de app een aantal richtlijnen overtrad op het gebied van user generated content, in-app aankopen, contentcodes en dergelijke. Eén van de pijnpunten was het feit dat je games kon kopen via de Steam-store. Volgens Schiller werkte Apple achter de schermen mee aan een update van de app, zodat het uiteindelijk wel goedgekeurd zou worden.

Na het installeren van de app kun je games streamen die in de Steam-bibliotheek op je Mac of pc staan. Je hebt hiervoor een 5GHz Wi-Fi-netwerk of een bekabelde ethernetverbinding nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 mei 2019, 8:12
Categorie Apps
Onderwerpen games, valve
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.