Intel XMM 8160-modem

‘Apple’s eerste eigen 5G-modem komt pas in 2025’

Apple is druk bezig met het ontwikkelen van een eigen 5G-modem, maar die zal pas in 2025 klaar zijn. Tot die tijd zal Apple 5G-modems van Qualcomm moeten gebruiken.

Apple’s frustratie over Intel

Dat is te lezen in een uitgebreid artikel van The Information, waarin ook wat inzicht wordt gegeven in de frustratie die binnen Apple heerst over de voortgang bij Intel. Tijdens het conflict met Qualcomm was Apple aangewezen op de modemchips van Intel, maar die samenwerking liep niet altijd op rolletjes. Zo zou Johny Srouji, die bij Apple verantwoordelijk is voor het bouwen van chips, helemaal klaar zijn geweest met Intel. Begin 2017 was Apple bezig met de volgende generatie iPhones, maar het Intel-modem XMM 7560 dat erin gebruikt moest worden, werkte totaal niet, zo vertellen insiders. Het was de eerste keer dat Apple volledig afhankelijk was van Intel voor modemchips en het liep niet helemaal lekker.

Ontwikkeling Intel-chips verliep rampzalig

Intel zou al vier keer opnieuw zijn begonnen met het modem, om te zorgen dat het net zo goed presteerde als die van Qualcomm. Maar telkens werden deadlines niet gehaald of doken er nieuwe technische problemen op. De top van Apple werd ongedurig en Srouji zou tijdens een vergadering boos hebben geroepen: “Dit zou bij Apple nooit zijn gebeurd onder mijn leiding!” Hij riep dit tegen Venkata ‘Murthy’ Renduchintala, de man die bij Intel verantwoordelijk was voor de modemchips.

Door al het gedoe bij Intel duurt het ontwikkelen van eigen modemchips nu een stuk langer dan gehoopt. Daardoor zou Apple pas in 2025 de eerste eigen modemchips kunnen uitbrengen. Eerder werd in geruchten nog gesproken over 2021. Apple zou zo’n duizend engineers hebben ingeschakeld. Samsung’s team is van dezelfde grootte. Het maken van een dergelijke chip die meerdere draadloze functies combineert is dan ook een complexe klus.

Intel XMM 8160-modem

Contract tot 2025
Dat Apple pas in 2025 een eigen modemchip gaat uitbrengen, kan ook een andere oorzaak hebben. Apple en Qualcomm hebben een zesjarig contract gesloten dat op 2019 van kracht is geworden en dus in 2025 afloopt. Tot die tijd kan Apple gebruik maken van Qualcomm-modems, waarbij ze de optie hebben om later nog eens met twee jaar te verlengen.

Met andere woorden: Apple kan ruim de tijd nemen om zelf modemchips te maken en is tot die tijd verzekerd van een verse aanvoer vanuit Qualcomm. Ondertussen gaat Intel wel verder met het maken van 5G-modems, maar alleen voor apparaten zoals drones, auto’s en robots, niet voor smartphones. Mogelijk gaat Intel die divisie uiteindelijk verkopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 mei 2019, 7:52
Bron Bron The Information
Categorie Apple
Onderwerpen intel, modem
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.