iPhone 6s met touch ID

Verplaatst de Touch ID-vingerafdruksensor zich naar de volumeknop?

Als je aan Touch ID denkt, dan denk je aan de Homeknop van de iPhone. Toch kan deze vingerafdrukscanner ook op andere plaatsen verwerkt worden. Een bedrijf bewijst dat ze sensor zo klein kan zijn dat deze in de volumeknop past.

iPhone 6s met touch ID

De homeknop is niet meer weg te denken bij de iPhone, maar daar zou zomaar eens verandering in kunnen komen. In het verleden hebben meerdere geruchten de indruk gewekt dat Apple in ieder geval overweegt om de thuisknop te vervangen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vingerafdrukscanners zorgen ervoor dat de Touch ID-sensor ook in andere knoppen verwerkt kan worden.

Het bedrijf Synaptics heeft het namelijk voor elkaar gekregen om een vingerafdrukssensor zo klein te maken dat hij in de volumeknop van een smartphone past. Dat is een handig formaat, want dit maakt het mogelijk om de sensor op heel andere plaatsen te verwerken dan nu het geval is.

Vingerafdrukscanner van 3,5mm breed

De sensor van Synaptics is slechts 3,5mm breed en moet in het derde kwartaal van 2016 in massaproductie gaan, zo schrijft Engadget. Naast het kleine formaat maakt de vingerafdruksensor gebruik van nieuwe beveiligingssoftware die kan nagaan of de vinger die op de sensor drukt ‘leeft’. Hierdoor voorkomt Synaptics dat iemand een vingerafdruk kan nabootsen of een afgehakt vingerkootje kan gebruiken.

Synaptics maakt geen sensoren voor de iPhone, maar dat de techniek er is betekent in ieder geval dat er mogelijkheden zijn. Apple onthulde Touch ID met de iPhone 5s en sindsdien is de sensor er alleen sneller op geworden met de komst van de iPhone 6s. Het ontwerp en formaat van de homeknop is ondertussen onveranderd gebleven.

Een TouchID-sensor in de volumeknop?

De grote vraag is natuurlijk of een Touch ID-sensor in de volumeknop of vergrendelknop handiger is dan in de homeknop. HTC plaatste de vingerafdrukscanner in het verleden op de achterkant van het toestel, maar met Apple’s oog op design kunnen wij het ons niet voorstellen dat ze hier de ruimte voor vrij willen maken.

Als we de geruchten mogen geloven is Apple bezig met het ontwikkelen van een virtuele homeknop. Deze zou een geïntegreerde vingerafdrukscanner hebben, zodat je alsnog de TouchID-sensor kunt gebruiken om het toestel met een vingertop te openen. Zie jij het zitten om een toekomstige iPhone te ontgrendelen door je vingerafdruk te laten scannen met de volume- of vergrendelknop?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2016, 17:35
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen touch id, vingerafdruk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.