Kan Tim Cook in de gevangenis belanden om FBI-zaak?

Kan Tim Cook in de gevangenis belanden als Apple het verzoek van de FBI blijft weigeren? Hoewel het theoretisch gezien mogelijk is, zien experts dat Apple als bedrijf verantwoordelijk is.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Tim Cook rechtbank
We hebben inmiddels al een hele hoop gelezen over de hele privacyzaak tussen de FBI en Apple, maar wat gaat er eigenlijk precies gebeuren als Apple blijft weigeren om de gevraagde oplossing te bieden? Tim Cook hoeft in ieder geval niet te vrezen dat hij in de gevangenis belandt, want experts ogen het waarschijnlijker dat het Apple als bedrijf verantwoordelijk is.

Apple kan fikse boetes krijgen

In theorie is het wel mogelijk dat Tim Cook in de gevangenis belandt als Apple de gevraagde oplossing van de FBI blijft weigeren. Experts melden echter dat Apple waarschijnlijk kan rekenen op een fikse dagelijkse boete die flink in de papieren kan lopen. Stephen Vladeck, een juridisch expert op het gebied van nationale beveiliging aan de American University, zegt dat Apple als bedrijf verantwoordelijk is en ook andere experts zijn het daarmee eens. Maar wat staat Apple dan te wachten?

De experts verwijzen naar een zaak uit 2007, waarin Yahoo een boete van $250.000 per dag boven het hoofd hing als zij niet de gevraagde data wilden delen met de overheid. Of het met Apple ook tot een boete zal leiden is nog maar de vraag. Morgen, op 1 maart, gaan Apple en de FBI voor deze zaak getuigen voor het Amerikaanse Congres. Ze kunnen in ieder geval rekenen op een hoop steun van bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Google.

De FBI-zaak begon bijna twee weken geleden, omdat een rechter bepaalde dat Apple een iPhone 5c van een terrorist moest vrijgeven. Apple kan dit echter niet zomaar doen, waardoor de FBI Apple opdrong om een aparte versie van iOS te maken zodat er een ongelimiteerd aantal codes geprobeerd kon worden om het toestel te ontgrendelen. Apple reageerde al vrij snel in een open brief waarin Tim Cook persoonlijk aangaf niet mee te zullen werken aan dit specifieke verzoek van de FBI.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2016, 17:02
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen fbi, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.