Fez game screenshot

Populaire indiegame Fez komt later dit jaar op iOS

Fez, de bekende game van Phil Fish, komt later in 2017 naar de iPad. Dat heeft Fish' gamestudio Polytron bekendgemaakt.

De populaire indiegame Fez komt ook naar iOS. Dat heeft ontwikkelaar Polytron bekendgemaakt. Fez heeft nogal een voorgeschiedenis en is vooral bekend vanwege de oorspronkelijke bedenker, de eigenzinnige Phil Fish, die in werkelijkheid Philippe Poisson heet. Wie er alles over wil weten moet even de documentaire ‘Indie Game: The Movie’ uit 2012 kijken, waarin Fish uitgebreid aan het woord komt. Uit de documentaire blijkt goed Fish’ worsteling tijdens het maken van de game.

Fez-game

Fez komt naar iOS

Toen Fez in 2012 uiteindelijk uitkwam op Xbox 360 kreeg Fish veel lof, maar hij trok zich kort daarop ook terug omdat hij vond dat hij slecht was behandeld door de gamesindustrie. Fez heeft invloed gehad op andere games, die later verschenen, zoals het bekende Monument Valley.

Fez game screenshot

Later dit jaar kunnen we Fez dus ook op de iPad gaan spelen. Mogelijk komt er ook een versie voor de iPhone en voor andere mobiele platformen zoals de Nintendo Switch, maar dat is nog onduidelijk. Op de Mac, Windows, Linux en PlayStation kun je Fez al wel spelen. BlitWorks neemt de omzetting voor z’n rekening. Deze gamestudio uit Barcelona zorgde ook al voor Fez-versies voor PlayStation en PS Vita en maakte onder andere Super Meat Boy voor verschillende consoles.

Maar waar is alle ophef nu eigenlijk over. Fez is een 2D-platformspel, waarin je steeds een kwartslag kunt draaien om nieuwe puzzelstukken te zien of om nieuwe paden en niets te vinden. Spelers moeten codes samenvoegen die in de game zijn verstopt. Ondertussen luister je naar een retro-muziekje van Disasterpeace. Hoe de bediening op de iPad zal plaatsvinden is nog wat onduidelijk, omdat het lastig zal zijn om gelijktijdig te rennen en springen, terwijl ook het perspectief steeds draait. Vandaar dat misschien is gekozen om de game alleen op de iPad uit te brengen, omdat daar meer ruimte is voor knoppen en andere bedieningsvormen.

De naam van de game verwijst uiteraard naar de fez, het kleine rode hoedje met kwast dat in het Ottomaanse rijk werd gedragen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2017, 8:00
Categorie Apps
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.