Sygic concept voor navigatie met augmented reality.

Sygic wil je slimmer laten navigeren met augmented reality

De bekende navigatie-app Sygic experimenteert met een nieuwe functie, waarmee je dankzij augmented reality en kunstmatige intelligentie kan navigeren in de auto. Dankzij de camera van je smartphone worden de instructies op de weg geprojecteerd.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Augmented reality kan voor heel veel dingen een nuttige toevoeging zijn. We kennen inmiddels allemaal de voorbeelden voor bijvoorbeeld het indelen van je interieur, waarbij je een bank of stoel dankzij AR in je eigen woonkamer zet. Een andere toepassing van augmented reality vinden we in het verkeer. Navigatie-app Sygic heeft een concept gemaakt van hoe in hun ogen de toekomst van navigatie eruit ziet.

Sygic test navigatie met augmented reality

Tijdens een autobeurs in Detroit toonde Sygic al een eerste versie van een nieuwe slimme manier van navigatie. In een nieuwe blogpost leggen ze nu uit waar ze mee bezig zijn en wat hun verdere plannen zijn. De techniek zorgt ervoor dat de camera van je iPhone live de snelwegen en rijstroken herkent, zodat de instructies geprojecteerd worden op de weg. Op deze manier zie je dus op het scherm van je iPhone live videobeelden van de weg, met daar bovenop de exacte instructies van je navigatie. Sygic heeft nu al een soortgelijke vorm van navigatie met de betaalde Real View-optie. Deze nieuwe versie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Hierdoor worden wegen beter herkend, zoals in de video te zien is.

Sygic geeft toe dat het met alleen de camera van je iPhone voor beperkingen kan zorgen, omdat je je toestel dan per se bij de voorruit moet plaatsen. Ze willen daarom de ingebouwde camera’s in auto’s gebruiken om de beelden vast te leggen. Sommige auto’s zijn aan de voor- en achterkant uitgerust met een camera. Dit zorgt voor een betere integratie en maakt de navigatie nog slimmer. Zo kan een dergelijk systeem automatisch een ongeluk herkennen en dit in de app rapporteren. Bij apps als Waze en Flitsmeister moet je dit handmatig melden door op het scherm te tikken, maar dit systeem van Sygic kan het automatiseren.

Sygic concept voor navigatie met augmented reality.

Het gaat dus nog om een concept en Sygic is er nog lang niet klaar voor om een dergelijk systeem op de markt te brengen. Sygic is lang niet de enige die experimenteert met AR-navigatie. Ook Google Maps test augmented reality navigatie, die vooral gericht is op wandelaars. Apple heeft ook een patent voor augmented reality in de auto vastgelegd, waarin een soortgelijk systeem als bij Sygic bedacht is. Een ander Apple-patent omschrijft het gebruik van AR bij een zelfrijdende auto, waardoor dit een stuk veiliger kan worden.

Het wordt dus spannend welk bedrijf als eerste augmented reality gaat toepassen in de navigatie.

Bekijk ook

Apple wil automobilisten de weg wijzen met augmented reality

In een Europees patent van Apple is te zien hoe je met augmented reality makkelijker de juiste afrit kunt vinden. Daarbij projecteer je de weg op de voorruit.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 30 juli: Artikel aangepast met huidige Real View Navigation.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.