Swatch gaat toch Apple Watch-concurrent maken

Swatch gaat toch een eigen smartwatch-platform maken, als concurrent voor de Apple Watch, Android Wear en andere slimme horloges. Zijn ze te laat?

Swatch praat al sinds 2015 over smartwatches. Destijds noemde de uitgesproken CEO Nick Hayek de Apple Watch nog een ‘interessant stuk speelgoed’, maar hij vondt het niet revolutionair. Toch kiest Swatch er – met een vertraging van drie jaar – voor om een Apple Watch-concurrent te maken die in 2018 op de markt komt.

Smartwatch-platform van Swatch

Het Zwitserse horlogemerk gaat een eigen besturingssysteem voor smartwatches maken, genaamd Swiss OS. Het platform wordt ontwikkeld in samenwerking met CSEM en de eerste horloges met Swiss OS zullen in 2018 in de winkels liggen. Swatch’s succesrecept? Minder software-updates dan bij andere besturingssystemen. Ook belooft Swatch dat je gegevens veilig zijn in een ‘Zwitserse kluis’.

Swatch is al wel bezig met NFC-betalingen met Visa en heeft ook een smartwatch voor volleyballers uitgebracht. De nieuwe serie smartwatches moet echter een grotere doelgroep aanspreken. Misschien worden ze er wel toe gedwongen. Swatch had in 2016 een moeilijk jaar: de winst daalde met 47% en de omzet ging 11% omlaag.

Toch kun je je afvragen of Swatch niet wat te laat komt. Apple domineert de markt voor smartwatches met 63 procent marktaandeel, Samsung en Garmin hebben al een serie horloges die uiteenlopende doelgroepen aanspreken en met Android Wear 2.0 komen er nog meer interessante smartwatches bij. Kan Swatch daar dan nog iets aan toevoegen? Over anderhalf jaar weten we meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 februari 2017, 21:04
Categorie Accessoires
Onderwerpen smartwatch, swatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.