MacBook Pro zijkanten

SuperSpeed USB 20Gbps aangekondigd: wat is het en wat heb je eraan?

Er is een nieuwe standaard voor USB aangekondigd: USB 3.2 Gen 2x2, oftewel SuperSpeed USB 20Gbps. Het biedt dubbele snelheden ten opzichte van de vorige versies. Wat is deze nieuwe standaard en wat heb je er nog meer aan als gebruiker?

SuperSpeed USB biedt dubbele snelheid

Het USB Implementers Forum heeft SuperSpeed USB 20Gbps aangekondigd. Met nieuwe benaming willen de ontwikkelaars meer duidelijkheid scheppen voor gebruikers. Daardoor moet het makkelijker worden on de juiste kabel te vinden. De belangrijkste nieuwe verbetering bij deze USB-standaard is ondersteuning voor een dataoverdracht tot wel 20Gbps. Dat is tweemaal zo snel als de vorige standaard. De nieuwste MacBook Pro’s ondersteunen overigens nog hogere snelheden tot 40Gbps, dankzij Thunderbolt 3.


Werkt alleen met USB-C
Je hebt voor deze nieuwe standaard wel een USB-C-kabel nodig; een traditionele USB-A-kabel zal deze snelheid niet aankunnen. Dit is tevens de eerste standaard waar USB-A niet meer wordt ondersteund.

Als je USB-C gebruikt is dat echter geen garantie dat je die topsnelheid kunt halen. Voorwaarde is dat de apparaten waartussen je een dataoverdracht wil laten plaatsvinden allebei geschikt zijn voor USB 3.2 Gen 2×2. Oude kabels zullen nog steeds blijven werken met SuperSpeed USB 20Gbps, maar je zult logischerwijs de topsnelheid niet behalen. Je hoeft gelukkig niet al je kabels te vervangen voor dataoverdracht.

Nieuwe benaming van USB-versies

Voorheen werd bij elke nieuwe USB-versie het cijfer achter de punt opgehoogd: na USB 3.0 kwam USB 3.1. Deze (oudere) versies zijn nu omgedoopt naar USB 3.2 Gen 1 en USB 3.2 Gen 2. De nieuwste versie heet USB 3.2 Gen 2×2. Dat heeft te maken met de verdubbeling van de snelheid. Er is technisch gezien niets veranderd aan de oude standaarden. Het is slechts een nieuwe naam.

Je vraagt je misschien af waarom deze veranderingen zijn gemaakt, want zo glashelder is het niet vergeleken met de oude namen. Dat is waarom het USB Implementers Forum ook marketingnamen introduceert. De standaarden worden nu ‘SuperSpeed USB’ genoemd met daarachter eventueel de snelheid. Als koper van een USB-kabel zie je nu beter welke snelheid ondersteund wordt.

USB standaarden

Apple neemt nieuwe standaarden serieus, dus wij verwachten dat Apple ook bij de Macs snel ondersteuning voor SuperSpeed USB 20Gbps gaat bieden.

Met USB-C kun je niet alleen dataoverdrachten doen, maar je kunt ook allerlei accessoires aansluiten. Wij leggen in een apart artikel uit welke schermen je kunt aansluiten op je MacBook Pro.

 

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.