App Store icoon

VoIP-apps maken slim misbruik van de App Store richtlijnen

Verschillende VoIP-apps waarmee gebruikers een tweede telefoonnummer kunnen aanmaken staan soms meerdere keren in de App Store onder verschillende namen. Die spam is mogelijk door een grijs gebied in de richtlijnen van de iOS App Store.

Een reden van deze praktijken zou kunnen zijn dat ontwikkelaars hun eigen app populairder willen maken in de App Store. Zo kunnen ze wellicht beter het hoofd boven water houden. Apple heeft nog geen actie ondernomen tegen de spam. Deze zogenaamde VoIP-apps laten je een nieuw virtueel telefoonnummer aanmaken, waarmee je via het internet kunt bellen en sms’en. Je betaalt aan de ontwikkelaar, en niet aan een provider.

Driemaal dezelfde app

Verschillende ontwikkelaars, waaronder TextMe, zetten drie dezelfde apps in de App Store onder andere namen. Soms hebben de apps zelfs dezelfde screenshots op de productpagina’s. Volgens de ontwikkelaars is hun methode niet in strijd met de richtlijnen, omdat de apps een ander icoontje, naam en strategie hebben. “Onze apps hebben ieder een andere marketingstrategie,” aldus Patrice Giami, mede-oprichter van TextMe. Hij laat aan TechCrunch weten vaak gecontroleerd te worden door Apple omdat ze regelmatig updates uitbrengen voor hun apps, en ze zijn nooit aangesproken op hun dubbele apps.

Een andere ontwikkelaar, BinaryPattern, heeft ook dubbele apps in de App Store. Zij doen dit echter ook onder verschillende bedrijfsnamen. Hun apps verschillen alleen een beetje qua kleuren, maar de functionaliteiten en prijzen zijn hetzelfde.

Niet in strijd met App Store richtlijnen

Deze methodes zijn technisch gezien niet in strijd met de App Store richtlijnen. Volgens een artikel in de richtlijnen mogen er niet onnodig dubbele apps in de App Store terechtkomen. Omdat kleine details in de VoIP-apps van TextMe en BinaryPattern naar eigen zeggen zorgen voor “een andere marketingstrategie” is het lastig te bepalen of het wel of niet om klonen gaat. Apple zou de richtlijnen kunnen aanpassen waardoor er een einde kan komen aan deze nagenoeg identieke apps. Zolang Apple niets doet aan deze manier van populariteit genereren kunnen dit soort apps de App Store blijven onderspammen.

Normaalgesproken is Apple heel strikt in het opstellen van richtlijnen en ze worden streng gehandhaafd. In deze zaak gebeurt dat niet. Telkens wanneer een ontwikkelaar een app-update indient bij Apple wordt deze gecontroleerd door Apple, waarbij ze het misbruik hadden kunnen opmerken.

Eerder deze maand schreven we dat sommige apps ongevraagd persoonlijke gegevens doorsturen naar de ontwikkelaar. Ook hiertegen zou Apple moeten optreden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 februari 2019 om 11:06
Onderwerp
Bron
Bron TechCrunch
Categorie
Apps
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.