Steve Jobs sprak in 2010 over Apple TV met ‘toverstaf’, apps en tv-abonnementen

Apple had plannen om de Apple TV een magische toverstaf, tv-abonnementen en apps.

apple-tv-steve-jobs-2010Een e-mail van Steve Jobs laat zien welke ideeën hij in 2010 had over de Apple TV, toekomstige iPhones en clouddiensten waarmee Apple probeerde om de concurrentie met Google op te voeren. De e-mail kwam boven tafel in de patentzaak tussen Apple en Samsung, die momenteel loopt. De e-mail spreekt van een ‘Heilige Oorlog’ tegen Google en beschrijft hoe Apple het post pc-tijdperk wil ingaan. De iPad speelde daarin een belangrijke rol. Ook komt de Apple TV ter sprake: Jobs leek nog niet zeker welke kant hij op wilde: tv-abonnementen, apps, een browser of zelfs een soort toverstaf? “Welke kant gaan we op?” is in de e-mail te lezen.

Eigenlijk was de e-mail een geheugensteuntje voor Apple’s Top 100, een jaarlijkse bijeenkomst waarbij de 100 belangrijkste medewerkers te horen krijgen wat Apple het komende jaar gaat doen. Het gedeelte over de Apple TV luidt als volgt (Apple was op dat moment met de Apple TV 2 bezig):

8. Apple TV 2 – David Moody, Jeff Robbin
– Strategy: stay in the living room game and make a great “must have” accessory for iOS devices
– sales so far, projections for this holiday season
– add content:
– NBC, CBS, Viacom, HBO, …
– TV subscription?
– where do we go from here?
– apps, browser, magic wand?

Het lijstje geeft inzicht in de plannen die Apple in 2010 al overwoog en die nog steeds geen realiteit zijn geworden. Ze bevestigen bijvoorbeeld een Nintendo-achtige Wiimote, waarmee je je Apple TV zou kunnen bedienen. Ook zou 2011 het jaar van de cloud worden.

steve-jobs-apple-tv-hand

In de e-mail geeft Jobs toe dat Google in clouddiensten ver vooruitloopt op Apple. Zowel Google als Microsoft hadden betere technologie dan Apple, maar het was nog niet te laat. Apple’s plan was om MobileMe te verbeteren en om te vormen tot een centrale hub voor alle Apple-producten. Dat zou het ecosysteem van Apple nog meer ‘sticky’ maken: het zou moeilijker worden om over te stappen naar producten van concurrenten. Apple wilde in deze ‘heilige oorlog’ tegen Google zorgen dat ze hun voorsprong in muziek en apps zouden vasthouden. Jobs noemt daarbij iTunes in the Cloud en plannen om The Beatles in iTunes beschikbaar te stellen. Eind 2010 kwamen de albums van The Beatles inderdaad in de iTunes Store, later volgden ook ringtones, een reclamespotje en een Apple TV-kanaal.

De toekomst van iOS destijds: Jobs gaf toe dat Apple op een aantal punten achterliep op Android. Dat zou kunnen worden opgelost door nog ontbrekende functies toe te voegen, zoals notificaties, tethering en spraaktechnologie. Tegelijk wilde Apple Google inhalen met technologieën als Siri.

Hieronder kun je de e-mail zelf lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2014, 8:42
Categorie iDevices
Onderwerpen apple tv, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.