Apple wilde ‘always-on’ iPhone, maar koos later voor slide-to-unlock

Apple wilde aanvankelijk een always-on iPhone maken. Toch werd later voor slide-to-unlock gekozen.

iphone-januari-2007-macworld-steve-jobsApple wilde dat de originele iPhone altijd ingeschakeld stond. Later werd toch gekozen voor een soort slaapstand, waarbij je met ‘slide-to-unlock’ de iPhone weer actief kunt maken. Dat bleek tijdens een zitting van de patentzaak tussen Apple en Samsung, afgelopen vrijdag. Apple had software engineer Greg Christie naar de rechtszaal gestuurd om details te geven over de originele iPhone. Het ging daarbij vooral om ‘slide-to-unlock’.

Volgens Christie, die tevens human interface designer is, is het idee van slide-to-unlock rechtstreeks afgeleid van de eerdere plannen om de iPhone always-on te maken. Later aapten andere smartphone-fabrikanten dit na. Een ‘always-on’ iPhone houdt in dat het toestel nooit in slaapstand gaat en altijd meteen gebruikt kan worden, zodra je het scherm aanraakt. Dat bleek onhaalbaar omdat het teveel stroom kostte. “We moesten toch teruggrijpen op een powerknop”, vertelde Christie. Uiteindelijk koos Apple voor een software-oplossing, namelijk slide-to-unlock. Daarvoor werd gekozen omdat je de benodigde veegbeweging niet per ongeluk kunt maken als de iPhone in je broekzak zit.

iphone steve jobsWie meer wil weten over de interfacekeuzes die bij de iPhone zijn gemaakt, kan terecht in een recent interview in de Wall Street Journal. Daar vertelt Christie hoe een ultimatum van Steve Jobs ervoor zorgde dat het oorspronkelijke iPhone-team de huidige vorm kreeg. Ook swipe-to-unlock, de aanraakfuncties en andere vingerbewegingen worden er besproken. Het team haalde inspiratie bij Apple’s Newton PDA. “Een van de grootste uitdagingen is dat we producten moeten verkopen aan mensen die niet doen wat ons dagelijks werk is”, zei Christie. Apple had voor ogen dat normale mensen de producten kunnen bedienen, mensen die wel wat beters te doen hebben dan uitvogelen hoe een computer werkt.

Toch is de iPhone niet in een paar weken ontstaan. Apple besteedde meer dan drie jaar aan de ontwikkeling van de originele iPhone. Het project kreeg de naam ‘Project Purple’ en behalve de batterijduur moest er nog iets anders worden opgelost: zorgen dat de interface zo gemakkelijk te bedienen was, dat iedereen er gebruik van kon maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2014, 8:21
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.