‘Siri krijgt nog meer nieuwe talen’

Apple werkt aan Siri-vertalingen naar het Arabisch, Noors, Zweeds, Deens, Russisch, Braziliaans-Portugees en Thais, aldus vacatures.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Siri iOS 7Afgelopen weekend ontdekten we al dat Apple zoekt naar iemand om Siri naar het Nederlands te vertalen. Daar blijft het echter niet bij: vacatures wijzen er op dat Apple werkt aan nog meer Siri-vertalingen. Het lijkt er op dat Siri ook zal worden gelokaliseerd in het Arabisch, Noors, Zweeds, Deens, Russisch, Braziliaans-Portugees en Thais. Een aantal van de vertaalposities binnen Apple verschijnen voor het eerst, terwijl anderen zijn vernieuwd.


Vacatures voor een Siri-vertaling naar het Arabisch, Noors, Zweeds en Deens doken eerder al online op, maar zijn onlangs opnieuw online verschenen. Daarmee lijken de vacatures enigszins op die voor Siri in het Nederlands: in 2012 zocht Apple voor het eerst naar een stagiair die zou helpen met de Nederlandse versie van Siri. Pas recent plaatste Apple een vacature voor een ‘Language Engineer’ die helpt met de Nederlandse Siri-lokalisatie.

Dit is voor het eerst dat we Apple horen over Siri-vertalingen naar het Russisch, Braziliaans-Portugees en Thais. Eén taal lijkt uit de lijst te ontbreken: volgens 9to5Mac zocht Apple in het verleden naar Finse vertalers, maar hier is op het moment geen vacature voor.

Apple zoekt op het moment ook iemand die Siri kan vertalen naar het Kantonees. Dat is echter geen nieuwe taal: in iOS 6 voegde Apple al Kantonees toe aan Siri.

Hoewel veel van bovenstaande talen zelden gebruikt zullen worden door Nederlandse iPhone-bezitters, vertellen de vacatures ons wel iets: Apple sleutelt op het moment niet enkel aan een Nederlandse vertaling, maar aan meerdere lokalisaties tegelijkertijd. Het lijkt dan ook aannemelijk dat ondersteuning voor Nederlands gelijktijdig met veel van deze andere talen wordt geïntroduceerd. Wanneer dit gebeurt is echter nog de vraag: de vacatures zijn het eerste teken van leven in tijden wat betreft veel Siri-lokalisaties, maar we weten niet hoe lang Apple intern al bezig is met de vertalingen.

Apple heeft in iOS 8 wel één functionaliteit naar het Nederlands omgezet: de dicteerfunctie. Druk op de microfoonknop van het toetsenbord en je kunt de iPhone vertellen wat je graag wil opschrijven.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.