siri-derde-generatie

Derde generatie Siri reageert sneller en groeit mee met gebruikers

Apple gebruikt Mesos voor de servers van Siri. De derde generatie Siri reageert sneller, is makkelijker op te schalen en kan meer functies aan.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

siri-derde-generatieMesos. Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar je zult er in de praktijk wel iets van gaan merken. Apple gebruikt Mesos voor de servers waarop de derde generatie Siri draait. Dankzij Mesos reageert Siri sneller op vragen, is gemakkelijker op te schalen naar een nog grotere groep gebruikers en is snel uit te breiden naar meer functies.

Mesos (van de Apache Software Foundation) is een open source clustermanager, die is ontwikkeld aan de universiteit van Californië in Berkeley. Je kunt er grote, gedistribueerde applicaties draaiend mee houden. Grote bedrijven zoals Twitter, eBay en AirBnB maken er al gebruik van. En nu dus ook Apple.

Sneller antwoord van Siri dankzij Mesos

Voor fans van Mesos is het een mooie opsteker dat de technologie goed genoeg is bevonden om Apple’s Siri aan toe te vertrouwen, dan is dat een bewijs dat Mesos volwassen genoeg is voor andere complexe toepassingen. Ga maar na: bij Siri moet Apple misschien wel miljoenen spraakcommando’s per dag verwerken, de gevraagde informatie opzoeken en weer terugsturen naar de gebruiker. Schaalbaarheid is ook belangrijk, want Apple heeft nog maar kortgeleden 9 nieuwe talen toegevoegd, waaronder Nederlands. Hiervoor moet je je iPhone updaten naar iOS 8.3.

Apple liet vorige week tijdens de Bay Area Mesos-meetup (zie foto) zien hoe ze de verschillende serverclusters voor Siri hebben ingericht. Leuk detail: de scheduler van Siri heet J.A.R.V.I.S., een afkorting voor Just A Rather Very Intelligent Scheduler. Het is genoemd naar de intelligente computerassistent van Tony Stark in de Iron Man-films.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2015, 17:06
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerp siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.