Simlock van iPhone bijna gekraakt

Het Britse bedrijf UniquePhones staat op het punt om de iPhone simlockvrij te maken. Mocht het lukken, dan heb je voor $50 extra een iPhone die op alle netwerken te gebruiken is - voorzolang de pret duurt.

Volgens het Britse bedrijf UniquePhones staan ze op het punt om de iPhone simlockvrij te maken. De verplichte activatie met AT&T was al eerder gekraakt. Als ook nog de simlock eraf gaat, betekent het dat je de iPhone vrij op andere mobiele netwerken kunt gebruiken.


UniquePhones is al langer bezig met simlockvrij maken van andere telefoons. Oprichter John McLaughlin van UniquePhones is op dit moment in New York. Verspreid over de hele wereld zijn engineers rond de klok bezig om de simlock te kraken. Er is sprake van een race tegen de klok: degene die daar als eerste erin slaagt kan een hoop klanten verwachten. Niet alleen internationale klanten die de iPhone in hun thuisland willen gebruiken, maar ook ontevreden AT&T-abonnees die klagen over de trage en slechte service. Zondagavond had McLaughlin na een oproep via de website iphoneunlocking.com al 150.000 informatieverzoeken ontvangen. Volgens de website zijn ze in staat om 75% van de iPhones te unlocken aan de hand van een code, die wordt gegenereerd aan de hand van de IMEI-code.

Het unlocken van de iPhone bestaat uit twee stappen. Het activatieproces van de AT&T simkaart is al gekraakt, zodat je met elke andere simkaart van AT&T kunt activeren via iTunes. De Noorse hacker DVD John is er al wel in geslaagd om de iPhone te unlocken, maar het toestel kan daarna niet meer als telefoon worden gebruikt. De volgende stap is daarom zorgen dat ook simkaarten van andere mobiele netwerken worden ondersteund. En dat blijkt een lastig karwei: daarvoor moet het encryptieproces dat plaatsvindt tijdens de iTunes-activatie worden blootgelegd.

Mocht het lukken om de simlock helemaal te kraken, dan is er nog een ander probleem: je kunt de simlockvrije iPhone niet met een firmware-update bijwerken. En dat, terwijl Apple juist heeft aangegeven dat ze de iPhone via firmware-updates van nieuwe functies willen voorzien. In zo’n firmware-update kan Apple ook de gehackte toestellen weer onbruikbaar maken op andere netwerken of nieuwe beveiligingsmaatregelen doorvoeren. Waarna het wachten is op de volgende hack.

Volgens analist Avi Greengart van Current Analysis zal iemand er vast in slagen om de iPhone simlockvrij te maken. Maar Apple zal proberen om elke maas weer te dichten na de installatie van nieuwe firmware. Verder zit je nog met het probleem dat nieuwe functies zoals visual voicemail voorlopig alleen werken op AT&T’s-netwerk. Greengart snapt ook dat mensen de iPhone op een ander netwerk willen gebruiken, maar dat is niet hoe het product is ontworpen. Exclusieve contracten zijn niet ongebruikelijk in deze bedrijfstak. Juridisch is er echter weinig aan te doen: volgens een wijziging in de Digital Millennium Copyright Act uit november 2006 is het toegestaan om mobiele telefoons te unlocken. In Europa ontbreekt zo’n wet voorlopig, maar dat weerhoudt niemand ervan om al jarenlang telefoons simlockvrij te maken.

McLaughlin van UniquePhones verwacht wel dat Apple juridische actie gaat ondernemen, ook al is simlockvrij maken legaal in de VS. Apple zou het bedrijf kunnen aanklagen wegens copyrightovertreding, aangezien UniquePhones wijzigingen in de firmware heeft aangebracht en die wijzigingen beschikbaar stelt aan gebruikers.

De prijs voor het simlockvrij maken zal rond de $50 liggen.

Via: PC World

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.