Samsung Galaxy S7

Samsung moet Apple 539 miljoen dollar betalen in patentzaak

Een Amerikaanse jury heeft bepaald dat Samsung Apple 539 miljoen dollar moet betalen wegens inbreuk op meerdere patenten. Het gaat om een zaak uit 2012, die dit jaar opnieuw moest worden behandeld.

Samsung moet boete betalen

De uitkomst is een tegenvaller voor Apple. In een eerdere rechtszaak bepaalde een rechter dat een schadevergoeding van 1 miljard dollar moest worden betaald door Samsung. Dat bedrijf ging meermaals in beroep, in de hoop het bedrag te kunnen verlagen. En dat is gelukt, want het aanvankelijke boetebedrag is nu bijna gehalveerd. De jury was ervan overtuigd dat Samsung zich meermaals schuldig heeft gemaakt aan patentschending. Zo zou Samsung het design van de iPhone hebben gestolen, door soortgelijke toestellen met afgeronde hoeken uit te brengen. Apple zegt in een reactie blij te zijn dat de jury ook heeft ingezien dat Samsung producten kopieert.


De schadevergoeding van 539 miljoen dollar is in twee delen gesplitst: Het grootste bedrag van $533.316.606 dollar heeft betrekking op design. Daarnaast is er een boete van bijna $5,3 miljoen voor het kopiëren van functionaliteit.

Samsung vs Apple

Wat het design betreft gaat het om drie patenten, namelijk afgeronde hoeken, de rand rondom het scherm en een rooster met icoontjes op het startscherm. Daarnaast kwamen er twee patenten gericht op functionaliteit ter sprake, namelijk het ‘bounce back-effect’ en ‘tap to zoom’. Apple eiste in deze hernieuwde zaak $1 miljard, hetzelfde bedrag dat het bedrijf eerder toegewezen had gekregen.

Of de zaak hiermee is afgelopen is nog niet helemaal zeker. Samsung-advocaat John Quinn vertelde de rechter dat hij nog wat problemen heeft met de uitslag en dat die na de rechtszaak nog moeten worden besproken. Bij deze nieuwe zaak lag de bewijslast bij Apple, dat de jury ervan moest overtuigen dat Samsung niet alleen losse componenten had gekopieerd, maar het totaalproduct.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.