Hardlopen met Apple Watch

Podium stopt een hardloopcoach in je Apple Watch

Podium is een nieuwe hardloop-app voor je Apple Watch, die het anders aanpakt. Met persoonlijke coaching krijg je extra motivatie om te gaan hardlopen.

Podium: hardlopen met de Apple Watch

Er zijn heel wat fitnesstrackers en hardloophorloges die je data kunnen geven tijdens het hardlopen. Maar volgens Performance Lab, makers van de nieuwe app Podium, mist er toch nog iets. Je krijgt zoveel data dat je niet meer weet wat je ermee moet doen. Wat je eigenlijk nodig hebt is een persoonlijke coach, die inzicht geeft en het loopschema precies op jouw afstemt. Daarbij wordt rekening gehouden met je doelen, fitheidsniveau en mate waarin je voortgang boekt. Podium belooft dat. Je weet of je hard genoeg aan het trainen bent om je doelen te halen, of je je te zwaar inspant waardoor je het risico loopt op blessures en of je wel lang genoeg rust om te kunnen herstellen. De app is gemaakt door een voormalige Ironman-triatleet en een tweevoudig karatekampioen. Het bedrijf ontwikkelde eerder de technologie achter de hardloopbril van Intel en Oakley, de Radar Pace.

Let op: deze app is momenteel alleen verkrijgbaar via de Amerikaanse App Store. Je kunt gemakkelijk een extra account hiervoor aanmaken en wisselen tussen accounts van verschillende landen.

Podium geeft je realtime advies tijdens het lopen en zegt bijvoorbeeld ook of je je vandaag moet richten op heuveltraining, snelheid of afstand. Eigenlijk is het een gids om je van A naar B te brengen, waarbij B uiteraard je hardloopdoel is. Als het goed is hoef je met deze app niet meer te twijfelen of je het wel goed doet. Het schema wordt daarbij in de loop van de tijd aangepast, afhankelijk van je voortgang. De app is geschikt voor Apple Watch Series 3 en 4.

Podium-app op Apple Watch

Eerst zal de app je huidige fitheid moeten bepalen aan de hand van een wizard. Daarbij wordt gekeken naar hoe vaak je wilt trainen en welke hartslagzones voor jou gelden. Op basis daarvan wordt er een persoonlijk trainingsprogramma gemaakt, waarbij 90.000 varianten mogelijk zijn. Tijdens je eerste trainingsrondje krijg je al tips om harder of juist wat langzamer te gaan lopen. Na afloop geeft de app inzicht in je prestaties en laat je weten wanneer de volgende training op het programma staat.

Coaching in Podium hardloop-app

Goedkoop is het niet
Klinkt allemaal goed, maar je voelt het al aankomen: zoveel persoonlijke coaching zal niet gratis zijn. En dat klopt: de app is gratis te gebruiken, maar wil je de unieke features proberen dan betaal je daarvoor $6,99 per week of je sluit een 14 weken durend trainingsprogramma af voor $54,99. Dat zijn forse bedragen.

Dat de makers van Podium voor de Apple Watch gekozen hebben, is een bewuste keuze. Ze hebben overwogen om een eigen wearable voor hardlopen te maken, maar beseften dat het lastig is om voldoende stuks te verkopen om echt impact te hebben. Er zijn al miljoenen mensen met een Apple Watch en door alleen de software te ontwikkelen kan Performance Lab zich helemaal richten op de gebruikerservaring. Je kunt Podium ook koppelen met Strava.

Podium-app werkt met vermogen

Trainen met vermogen

Een andere bijzonderheid van Podium is dat de nadruk op vermogen ligt. Dat is bij wielrennen al heel normaal, maar voor hardlopers is het sinds kort een meetpunt waar steeds meer op wordt gelet. In een blogposting leggen de makers uit waarom voor vermogen is gekozen. Volgens Performance Lab zijn ze de enige vermogen tijdens het hardlopen kunnen meten, zonder dat je een speciaal apparaat op je lichaam moet dragen. Je ziet het vermogen realtime tijdens het hardlopen, gelijktijdig met je hartslagzone en cadans. Vermogen geeft veel beter aan hoeveel inspanning je hebt geleverd.

Het grootste nadeel van Podium is dat je nu nog op het scherm moet kijken. Er wordt gewerkt aan een spraakcoach die in je oor praat als je niet naar het scherm kijkt. Ook zoekt Podium nog naar manieren om te zorgen dat mensen zich aan hun hardloopschema blijven houden. Want plannen maken is één ding, maar het lang volhouden is iets heel anders.

Let op: alleen verkrijgbaar via de Amerikaanse App Store!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2019, 10:00
Categorie Apps
Onderwerp hardlopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.