Intel-logo

Apple wilde smartphonemodem-divisie van Intel overnemen

Gesprekken gestopt

Apple zou in gesprek zijn geweest met Intel om dienst modeldivisie te kopen. De gesprekken begonnen afgelopen zomer al, maar stopten zodra Apple een deal met Qualcomm had bereikt.

Intel profiteerde van de ruzie tussen Apple en Qualcomm. In de periode dat het conflict speelde kreeg Intel opdracht om steeds meer iPhone-modemchips te produceren. Totdat er opeens een overeenkomst tussen beide rivalen lag. Qualcomm beloofde daarin om smartphone-chips aan Apple te blijven leveren en Apple stemde ermee in een nog onbekend bedrag te betalen over een periode van zes jaar. Dezelfde dag kondigde Intel aan dat het zou stoppen met 5G-modems. Volgens Intel heeft de deal er direct toe geleid dat ze zijn gestopt met 5G-modems. Maar er speelde ondertussen meer.

Volgens informatie van The Wall Street Journal zijn nu ook de gesprekken tussen Apple en Intel gestopt. Ondertussen is Intel aan het shoppen om de modemdivisie aan een andere partij te verkopen. Als mogelijke kopers zouden Broadcom of Samsung in aanmerking kunnen komen, maar het bedrijfsonderdeel kan ook terechtkomen bij een Chinese partij zoals Unisoc.

Zou het tot een deal met Apple zijn gekomen, dan zou dat groot nieuws zijn geweest. Apple had flinke sprongen kunnen maken in de ontwikkeling van eigen chips en Intel was in één klap van een verliesgevende divisie af. Het bedrijfsonderdeel dat modemchips maakt draaide volgens geruchten met een verlies van 1 miljard dollar per jaar. Ook op een ander vlak zou de deal bijzonder zijn geweest, want de verkoop van smartphones loopt niet meer zo vlot. Apple zoekt daarom vooral naar andere inkomstenstromen en die liggen vooral op het gebied van diensten, zoals een tv-dienst en een abonneedienst voor games.

Intel-logo

Toch zal Apple ook gewoon blijven investeren in de eigen chips. De A-serie chips is zo goed geworden, dat de iPhones en iPads die nu op de markt komen krachtiger zijn dan eigenlijk nodig is. Dat heeft wel één groot voordeel: ze zijn daarmee ook toekomstbestendiger. Zo kon je in onze iPad mini 2019 review eerder deze week lezen dat de A12 Bionic-chip die erin zit krachtiger is dan nodig is voor de toepassingen die mensen erop gaan doen.

Foto Intel via Flickr cc, keitamiyoshi

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2019, 8:34
Bron Bron WSJ
Categorie Apple
Onderwerpen chips, intel, modem

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.