Apple Pay in openbaar vervoer

‘Einde van ov-chipkaart in zicht, betalen met je smartphone als vervanging’

Reizen met je smartphone komt steeds dichter in de buurt. De staatssecretaris van Infrastructuur Van Veldhoven wil van de ov-chipkaart af en ziet betalen met de smartphone als de beste vervanging, samen met de bankpas.

In 2018 mislukte de proef voor OV-reizen met je mobiel, wat vooral kwam doordat er allerlei beperkingen aan zaten en het aanmeldproces stroef liep. En niet geheel onbelangrijk voor Apple-gebruikers: het werkte niet met de iPhone. Hierdoor is reizen met de normale ov-chipkaart nog de enige manier. Nu heeft de staatssecretaris van Infrastructuur tegenover De Telegraaf laten weten dat ze uiterlijk in 2021 nieuwe betaalwijzen voor het openbaar vervoer wil, waaronder (opnieuw) het reizen met je mobiel. Ook het reizen met je bankpas moet dan uitgerold worden. Daar hebben iPhone-gebruikers mogelijk ook wat aan.

‘In 2021 reizen met je betaalpas en mobiel’

De staatssecretaris noemt de huidige ov-chipkaart “een duur systeem waarvan de technische ondersteuning in de toekomst onzeker is”. Daarom wil ze er op den duur vanaf. Volgens de planning moet reizen via je bankpas en mobiel in uiterlijk 2021 ingevoerd worden. “In plaats van het reissaldo op de ov-chipkaart, wordt het saldo bijgehouden op een persoonlijk account waar de reiziger aangeeft welke betaalwijze gebruikt wordt, bijvoorbeeld de bankpas of mobiele telefoon”, zo legt Van Veldhoven uit. Als de nieuwe betaalmethoden goed werken, verdwijnt de ov-chipkaart in 2023.

In Nederland testen ze op een traject nu al met het reizen met een contactloze bankpas. In combinatie met Apple Pay is dit ook mogelijk, zo legde de woordvoerder Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland eerder aan ons uit. Dat betekent dat reizen met je iPhone een stap dichterbij is als de contactloze betaalpas en mobiel voor het ov ingevoerd worden. In België in het openbaar vervoer wordt ook getest met Apple Pay, doordat je daar ook een contactloze betaalkaart kan gebruiken.

Bekijk ook

Apple Pay in het ov gebruiken: dit zijn je opties in trein, bus en tram

Apple Pay werkt ook met het openbaar vervoer, maar wat zijn de mogelijkheden? In welke landen kun je het gebruiken en wat heb je nodig? Alles over Apple Pay in het ov lees je in dit artikel.

Eind vorig jaar voegde de NS ook ondersteuning toe aan de Wallet-app. Hierdoor zet je los gekochte treinkaartjes op je iPhone en Apple Watch. Dat is vooral handig voor incidentele reizigers. Voor mensen op een vast traject (bijvoorbeeld woon-werkverkeer), is dat veel minder praktisch. Hoe de nieuwe betaalwijzen voor deze reizigers precies gaat werken, is nog niet bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.