Reacties voor: Opinie: ‘De App Store is Apple’s belangrijkste uitvinding ooit’

Volgens de Financial Times is de App Store misschien wel Apple's grootste uitvinding uit de geschiedenis. Toch wordt de App Store bedreigd door Google, die met (gratis) software de markt overspoelt en hardwaremakers meesleurt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 29 reacties

  1. Het is een stap dichter naar cloudcomputing (alles online op een server en vanuit daar draaien); het is mobiele exploitatie van software, on the fly en niet zoals vroeger eerst downloaden en dan via je desktop naar je telefoon overzetten.

    Ook het concept waarbij de kleine developer een kans krijgt om een groot publiek te bereiken heeft wel een vernieuwing teweeg gebracht.

    Maar ik denk dat het zowieso steeds meer op dienstverlening gaat aankomen en steeds minder op produkt (hardware)… Op een gegeven moment heb je een ubersnelle telefoon waar je alles mee kunt en dan differentieer je je bedrijf door dergelijke platformen neer te zetten niet door een toestel met een “net wat betere camera of hogere resolutie” uit te brengen.

  2. Is de app store dan een ‘uitvinding’?

  3. Het idee van de App Store is erg geslaagd, maar de uitwerking vind ik maar matig, de ‘reviewperiode’ is erg lang en het is nog steeds niet duidelijk wat wel mag en wat niet, het doorzoeken van alle Apps wordt steeds lastiger dus ik zou eerder de iTMS nomineren voor beste uitvinding.
    En Apple zal alleen sterker worden op de smartphone markt als ze nog een tweede model maken, niet een oud model ernaast zoals nu maar een iPhone 4G en een iPhone die iets beperkter is maar alsnog nieuw, desnoods is het een 3GS met een nieuw uiterlijk zodat ze het als nieuw kunnen slijten en het dus weer ‘hot’ wordt.

  4. Ik denk zelf dat de iPhone helemaal zo een succes niet was geweest zonder de Appstore.

    Alles voor os 2.0 was helemaal zo bijzonder niet op het touch gedeelte na.

  5. De iPod was Apple’s belangrijkste uitvinding imho. De Music Store (muziek voor je iPod), de iPhone (iPod + telefoon) en de App Store (software voor je iPhone) zijn allemaal logische uitvloeisels daarvan.

  6. Mmm. Appstores bestaan in de Linux wereld in ieder geval al veeeel langer en heten daar repository… Dus om dit nou de grootste uitvinding van Apple te noemen gaat wel erg ver.

  7. Ik kan het nog sterker vervellen. Zonder App Store had ik waarschijnlijk ook niet voor een iPhone gekozen.

  8. De Macintosh, zonder twijfel. De PC waarop alle andere PCs gebaseerd zijn. Met een kleurenscherm, muis, grafische interface allemaal in 1984(!)

  9. Vergeten we hier de pioneers: cydia en installer niet? Zij zijn toch echt wel de eerste geweest om het iPhone platform naar een hoger niveau te tillen.

  10. wat henk zegt, behalve dan ipv iPod, was volgens mij de combi iPod/iTunes de belangrijkste uitvinding.

  11. App store idee is een jailbreakers idee. Apple neemt wel meer over van ze 😉
    2G was voor webapps, Installer maakt native apps beschikbaar en werd razendpopulair –> app store
    in 3.0 heeft Apple eindelijk copy/paste toegevoegd, nadat jailbreakers hadden laten zien dat het prima kon op de iphone. Ben benieuwd wat ze in 4.0 overnemen? Gadgets op het lockscreen?
    Populaire jailbreak toepassingen geven goed weer wat men wil en kan Apple dus zelf legaal succesvol toepassen.

  12. Ik denk dat de Iphone ook 1 van de eerste producten is die door veel mensen is gekocht die nog niet echt Apple minded waren.
    Je had altijd een soort van vast groep Apple fans, maar (volgens mij) vooral dankzij de Iphone zijn er veel mensen bijgekomen die hiervoor nooit iets hadden van Apple maar met de Iphone wel.
    Ik had bijv. ook nog nooit iets van Apple, maar de Iphone is mijn eerst Apple product en het bevalt me goed.

  13. Ik denk dat iTunes zelf het belangrijkste was. Nadat het ook op de PC beschikbaar kwam werd het een soort “paard van Troje”. De app-store is gewoon een vervolg op de music-store net zoals we straks vast ook een book-store zullen hebben.

  14. @Dejive: Geldt voor mij niet anders. Ik vond iPod’s maar niets. Vaag clickwheel, ik hield het altijd maar bij de standaard mp3 spelers. Computer knutselde ik altijd zelf in elkaar. Maar na 2 jaar is mijn vertrouwen in Apple wel sterk gegroeid. Begin 2008 heb ik een iPod Touch gekocht, die afgelopen zomer is vervangen door een iPhone. Nu wordt het dan ook wel eens tijd voor een Macbook, gezien m’n huidige laptop wat kuren begint te vertonen.

  15. Waarom is een App store zo geniaal? Het is gewoon een soort webwinkel. Vind dit maar een rare gedachte.

  16. @Flugel..maar zoiets “simpels” is wel 1 van de eerste stores waarmee je gewoon direct op je iphone apps kon downloaden. Hoe makkelijk het gaat is gewoon prachtig. Heeft zoveel deuren geopend!

  17. @GebradenKip: Ik weet niet wat voor Mac jij had in 1984 maar die van mij had geen kleurenscherm!

  18. De App Store is geniaal omdat dit het succes van de iPhone heeft bepaald… hard en software zijn makkelijker te kopiëren dan 100000 applicaties!

  19. De appstore is geen uitvinding dta het iets nieuws qua techniek is. Wat apple altijd goed doet is dat het zorgt dat jan en allemal het kan gebruiken. Usability is de toevoeging die de appstore, iphoen, ipod, imac, en alle andere dingen nu zo handig maakt.

    Apple heeft dus door wat andere willen (ook al brengen die dit eerst uit met een userinterface die niet zomaar te gebruiken is (zoals jailbreaks etc)).

    verder als je aan een fan vraagt wie het beste gedaan heeft krijg je altijd een vertekend beeld. (zelfde als ik aan microsoft zou vragen of windows het beste is wat er ooit is uitgevonden, als het goed is krijg je dan ook ja als antwoord).

  20. De journalistiek lijkt een steeds lager niveau te krijgen. Joseph Menn van de Financial Times voegt zich, (waarschijnlijk uit gebrek aan fantasie) bij het legioen “open deuren intrappers” dat intressant loopt te doen over andermans concepten.

    Niet zozeer de appstore, of de hele keten die naadloos opelkaar aansluit, maar de bedenker van dat alles is de beste “uitvinding” die Apple ooit heeft gelanceerd.

    Op de ene of andere mannier begrijpt de concurrentie maar steeds niet dat het succes van Apple alles te maken heeft met het functioneren van de hele keten en dat is tot vrijwel in perfectie uitgevoerd m.b.t. de iPhone.

    Klinkt simpel; maar de uitvoering vraagt veel visie, en dat is wat er ontbreekt bij de concurrentie. Misschien is Apple helemaal niet zo briljant; maar is de concurrentie gewoon tamelijk dom.

    Als de concurrentie van mij zou willen horen wat er moet gebeuren, moeten ze me maar even bellen.

  21. Origineel geplaatst door Martijn
    De appstore is geen uitvinding dta het iets nieuws qua techniek is.

    Een spaarlamp was dus ook geen uitvinding omdat er al een gloeilamp was?

  22. Origineel geplaatst door Dennis
    Origineel geplaatst door MartijnDe appstore is geen uitvinding dta het iets nieuws qua techniek is. Een spaarlamp was dus ook geen uitvinding omdat er al een gloeilamp was?

    Dus software downloaden op je computer, wat je gelijk kunt installeren was ook de meest fantastische uitvinding ooit van een computer? (dit is namelijk wat met de appstore ook kan)

    Komop zeg.

    Vooralsnog is Apple gewoon een bedrijf wat snapt wat de consument wilt en hiernaar luistert.

  23. Het helpt Apple een beetje om extra inkomsten te hebben in deze donkere periode in de financiële wereld, voor ons is het ook een goed medium om “goedkoop” games te kopen die ook op andere platformen terug te vinden zijn. Maar of het Apple’s beste uitvinding is… misschien als je ziet dat ze het werk van ontwikkelen door anderen laten doen en dat ze een derde van de inkomsten opeisen, dan is het een heel goed platform dat ze uitgevonden hebben, niets doen (of toch weinig) en toch een goede verdienste hebben aan deze store.

  24. Het is natuurlijk een geniale zet om het gebruik van je hardware (de iPod, iPhone) aan een bepaalde software (iTunes) te koppelen die tevens dienst doet als online muziekwinkel.

    Door de populariteit van de hardware houdt Apple haar eigen ‘monopolie’ in stand. Kortom geniale zet.

    Overigens wat minder voor de consument, want je wordt toch wel beperkt in je bewegingsvrijheid. En natuurlijk kan je die creëren als je dat wilt maar voor de doorsnee consument ligt dat anders.

    Ben benieuwd of Amazone ook zal slagen met de ‘iPod-iTunes’ tactiek voor de Kindle.

  25. @cc: Ah je hebt gelijk, geen kleurenscherm. Toch was het een pc met een GUI 8 jaar voor Windows 3.1

  26. Origineel geplaatst door Ids
    Mmm. Appstores bestaan in de Linux wereld in ieder geval al veeeel langer en heten daar repository… Dus om dit nou de grootste uitvinding van Apple te noemen gaat wel erg ver.

    Deels mee eens. Maar Apple heeft vaak een handje in om iets wat onbekend is, naar iets mega bekend te maken.

    Xerox had al een GUI pc, Apple nam het over en deed er wat mee.

    Een mp3 speler bestond al, Apple maakte de iPod en werd een succes.

    Een touch telefoon bestond ook al, maar Apple maakte met de iPhone een succes.

    Kortom, Apple ziet in iets een potentie om er iets groters van te maken en doet dit (vaak) met succes.

    En de rest loopt er vaak achter aan en naapt Apple dan na.

  27. @Anthony
    Inderdaad. Het grote “verschil” tussen de App store en Linux repositories zit em voornamelijk in de gebruiksvriendelijkheid. Apple is steeds weer in staat om van een reeds bestaand concept een gebruiksvriendelijk product of dienst te maken. En voor de consumentenmarkt is gebruiksvriendelijkheid zeer belangrijk. Iets wat Microsoft en de Linux community onvoldoende beseffen.

  28. De AppStore is niet Apple’s belangrijkste uitvinding ooit. In ‘The early days’ van Apple, heeft ‘gebradenkip’ met: “De Macintosh, zonder twijfel. De PC waarop alle andere PCs gebaseerd zijn. Met een kleurenscherm, muis, grafische interface allemaal in 1984(!)” helemaal gelijk.

    In de dagen dat Steve Jobs weer toe trad bij Apple en aftrad bij Next en Pixar, hebben de combinatie iMac (g3) “De computer voor de populaire mensen” de ipod “De populaire MP3 speler die duur maar toch betaalbaar was met grote innovatie en capaciteiten” en de iTunes store, waar je al je muziek op kon kopen, orderen en bijwerken als een soort van mediastation, een hele belangrijke rol gespeeld bij wat Apple nu is.

    Steve Jobs heeft de plank volledig raak geslagen (met Jonathan Ive’s team natuurlijk). Hij gooide er nog even een nieuw besturingssysteem bij (Mac osX) en een nieuw model iMac. (g4)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.