apple store oberhausen

Opinie: de Apple Watch-verkoop is gestart, maar er is geen feestje

De Apple Watch is vanaf vandaag verkrijgbaar in het buitenland, maar het is dodelijk stil voor de Apple Stores. Dat is jammer.

apple store oberhausenApple is vandaag gestart met de verkoop van de Apple Watch in negen landen, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland. Dat hebben we inmiddels al in een paar artikelen vermeld, maar desondanks voelt vandaag niet als de grote verkoopdag van een nieuw Apple-product. Dit jaar stonden er bijvoorbeeld geen Nederlanders in de rij voor Apple Stores in Londen, Parijs of Oberhausen. De verkoop werd beperkt tot enkel de online Apple Store en een paar modehuizen. Dat maakt het niet alleen zeer lastig om hem op dag één te kopen: het is ook volstrekt onduidelijk hoe je hem überhaupt het snelst in huis haalt.

Het is voor ons op de iCulture-redactie sowieso een vreemde dag. Begint de verkoop van een nieuwe iPhone, dan reizen we meestal af naar Duitsland om hem als één van de eersten in huis te halen. We stappen een avond van tevoren al in de auto om vervolgens een nacht in de rij te zitten. Dat was vandaag voor de Apple Watch echter niet het geval: vanmorgen ging de wekker om gebruikelijke tijd, waarna we ‘gewoon’ op de redactie in Amsterdam aan de slag zijn gegaan.

We zullen niet de enigen zijn geweest voor wie de Apple Watch-verkoop anders verliep dan gedacht. Hoewel onze eerdere poll op het moment van schrijven nog maar net online staat, blijkt dat een overdonderend merendeel de Apple Watch vandaag niet in het buitenland heeft opgepikt. Geïnteresseerden lijken bijna allemaal te wachten tot de verkoop in Nederland of België van start gaan. Hoewel een Apple Watch oppikken bij bijvoorbeeld Colette in Parijs of Dover in Londen een optie was, leek hier bijna niemand voor te kiezen. Dat is te begrijpen: pas op het allerlaatste moment bleek dat deze winkels de Apple Watch ook op voorraad hadden, met daarbij veel onduidelijkheid over voorraad en mogelijke reserveringen. De enkeling die er wel voor koos om naar het buitenland te reizen, bleek een risico te nemen. In Parijs was er bijvoorbeeld slechts een handjevol exemplaren van de Apple Watch Sport.

Je kunt de Apple Watch wel online bestellen en laten afleveren op een buitenlands adres. Deed je dit twee weken geleden, dan was je Apple Watch mogelijk vandaag afgeleverd op de door jou gekozen locatie. Voor veel Nederlanders geen ideale optie: niet iedereen heeft vrienden in één van de betreffende landen en speciale doorstuurdiensten kosten al snel klauwen met geld. Het zorgt er allemaal voor dat de Apple Watch vandaag zeer moeilijk verkrijgbaar is voor Nederlandse fans – en dat is jammer.

Geen feestje

Apple Store OberhausenUiteraard is Apple op geen enkele manier verplicht om Nederlandse fans tegemoet te komen. We kozen er ieder jaar zelf voor om in de rij te gaan zitten, om op die manier als eerste naar huis te gaan met bijvoorbeeld een nieuwe iPhone of iPad. Toch voelt het alsof er iets bij de verkoopstart vandaag ontbreekt. Er zijn dit keer geen verhalen van fanatieke Nederlanders, die een nacht hebben doorgehaald voor een winkel in het buitenland. Geen filmpjes van enthousiaste buitenlanders bij een winkelpand, omringd door klappende Apple Store-medewerkers. De verkoop van een nieuw Apple-product is gestart, maar het feestje wordt overgeslagen. Iets waar Apple overigens ook de gebruikelijke mediafanfare mee mist: zelfs in Nederland werd immers massaal geschreven over de drukte voor buitenlandse Apple Stores, deels omdat er Nederlanders naartoe waren gereisd.

Foto: Oberhausen bij de iPhone-verkoop in 2014.

Leveringsproblemen

Toen we hoorden dat de Apple Watch-verkoop eerst online zou plaatsvinden, zei Apple dat dit te maken had met service. Retailbaas Angela Ahrendts stelde dat Apple graag de “service wil bieden die men van Apple gewend is”. Dit zou in de fysieke winkel niet kunnen, waardoor er gekozen is voor een online verkoop. Dat klinkt nogal als een marketingpraatje, dat er op neerkomt dat de levering van de Apple Watch niet al te best is geleverd. Iets wat we in de online winkels ook terug zien: de zwarte Apple Watch Sport is bijvoorbeeld zeer beperkt beschikbaar, terwijl zilveren modellen makkelijker te koop zijn. Dat terwijl zwart doorgaans toch één van de makkelijkere kleuren is om te bieden.

Het is makkelijk om te zeggen dat Apple misschien voor het eerst een écht tekort heeft, waardoor de verkoop enigszins is ingeperkt. Het kan echter ook een logistiek probleem zijn. Van de drie Apple Watch-modellen (Sport, Steel en Edition) zijn er immers ook meerdere kleuren, die allemaal weer met andere horlogebandjes worden geleverd. Door de verkoop naar de online store te verplaatsen, kan Apple dit proces enigszins vergemakkelijken. In het ergste geval zou Apple immers de meestgevraagde Apple Watch-modellen ter plekke kunnen produceren, om ze direct naar klanten te sturen. Het is alleen te hopen dat dit soort mogelijke complicaties niet spelen bij toekomstige generaties van de Apple Watch: we hopen dat we bij de Watch 2 gewoon in de rij kunnen zitten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2015, 18:51
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.