SOS-noodmelding op de iPhone.

Opgepast: Apple Watch-bezitters bellen hulpdiensten in hun slaap

Dit wil je niet: hulpdiensten bellen terwijl je lekker in bed ligt. Diverse gebruikers blijken de SOS Noodmelding op iPhone en Apple Watch ongewild te activeren terwijl ze in bed liggen of met de iPhone in hun broekzak zitten te friemelen. Dit kun je eraan doen.

Noodmeldingen vanuit je bed of broekzak
Als je gewend bent om met je Apple Watch te slapen, dan is het oppassen geblazen. Ga je namelijk verkeerd liggen, dan kan er zomaar een politieagent naast je bed staan. Het gebeurde Jason Rowley, die zijn Apple Watch als slaaptracker gebruikte en daarbij de Digital Crown per ongeluk indrukte. Hij blijkt niet de enige, vertelde de politie. Ze krijgen wel vaker Apple Watch noodmeldingen van mensen die gewoon in bed liggen.


Jason deed op Twitter zijn verhaal, maar als je naar soortgelijke ervaringen op zoek gaat blijkt het ook vaak te gebeuren bij iPhone-noodmeldingen. Mensen drukken per ongeluk de zijknop te lang in of denken dat ze (in hun broekzak) op de volumeknop zitten te drukken. Je hoort dan een luide waarschuwing dat over 5 seconden de nooddiensten worden gebeld, maar met je slaperige hoofd reageer je misschien wat minder snel. Er gaat op dat moment ook een berichtje uit naar de contactpersonen die je voor noodgevallen hebt ingesteld, zoals je ouders en je huisarts.

SOS noodmelding op iPhone en Apple Watch is een nieuwe functie in iOS 11 en watchOS 4. Ben je in gevaar, dan kun je de knoppen op je toestel indrukken om hulp te vragen. Dat Apple veelgebruikte knoppen heeft gebruikt voor een dergelijke noodfunctie heeft echter ook z’n nadelen: mensen die met hun iPhone zitten te friemelen in hun broekzak of jaszak kunnen zomaar de functie activeren. Als je slechthorend bent of niet oplet, is het al gebeurd voordat je het zelf opmerkt. Het kan ook gebeuren dat je op een vergrendelde iPhone wat op het scherm zit te frutselen en daarbij de noodoproep activeert. Je kunt dit uitzetten door in Instellingen > SOS-noodmelding de schakelaar uit te schakelen of ervoor te kiezen dat er een extra bevestigingsstap nodig is, voordat de iPhone daadwerkelijk gaat bellen. Maar niet iedereen weet dat.

SOS-noodmelding op de Apple Watch gebruiken.

Op de Apple Watch kan het misgaan als je in bed ligt: door de Digital Crown enige tijd ingedrukt te houden activeer je de noodoproep. Het kan bijvoorbeeld misgaan als je het bandje van de Apple Watch aan het verwisselen bent en wat moet duwen en trekken om het bandje los te krijgen, zoals onderstaande gebruiker overkwam.

Wil je meer weten over de SOS Noodmelding op iPhone en Apple Watch, lees dan onderstaande artikelen eens. Daarin vind je ook tips over het uitschakelen van de SOS Noodmelding op Apple Watch en andere apparaten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2018, 10:24
Bron Bron The Verge
Categorie Achtergrond
Onderwerp noodmeldingen
Device Apple Watch
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.