Nieuw in iTunes 11: tijdelijke afspeellijst maken met Up Next

Up Next is een nieuwe functie in iTunes 11, waarmee je spontaan een afspeellijst kunt maken. Up Next (Volgende in het Nederlands) is handig voor feestjes.

itunes 11 logoUp Next is een nieuwe functie in iTunes 11 waarmee je snel nummers kunt toevoegen aan een afspeellijst. Het nummer of de afspeellijst waar je naar luisterde gaat daarbij niet verloren; die kun je later alsnog beluisteren. In ons eerdere artikel over iTunes 11 werden al een hoop vernieuwingen genoemd, maar daarbij kwam Up Next nog nauwelijks ter sprake. Vandaar dat we in dit artikel uitgebreider uitleggen hoe het werkt.

Up Next is toegevoegd in iTunes op hetzelfde moment dat de functie iTunes DJ is verdwenen. Beide functies zijn niet helemaal hetzelfde, maar je kunt Up Next wel gebruiken om tijdens een feestje even wat muziek af te spelen. Je krijgt een tweede afspeellijst om bijvoorbeeld in te spelen op de sfeer tijdens een feestje. Hieronder lees je hoe je nummers toevoegt aan Up Next, de Up Next-afspeellijst bekijkt en de lijst bewerkt.

Nummers toevoegen aan Up Next-afspeellijst

In iTunes 11 op Mac of pc blader je naar de nummers die je wilt afspelen. Klik met de rechtermuisknop op het nummer en kies ‘Voeg toe aan Volgende’. Het nummer is nu toegevoegd en zal als eerste worden afgespeeld. Daarna zal iTunes het nummer uit de lijst verwijderen en verder gaan met de reeds actieve afspeellijst. Up Next is dus eigenlijk een tijdelijke afspeellijst. De functie heeft in het Engels de naam ‘Up Next’ gekregen maar kreeg in het Nederlands de nogal onopvallende naam ‘Volgende’ 9uiteindelijk betekent het natuurlijk hetzelfde, maar in het Engels klinkt het wat meer als een merknaampje).

Nummers die je toevoegt aan Up Next zullen worden afgespeeld in de volgorde waarin je ze toevoegde. De eerst toegevoegde nummers zullen als eerste worden afgespeeld. Als je wilt kun je de volgorde nog veranderen.

iTunes 11 nu te downloaden Mac en Windows header

Up Next-afspeellijst wijzigen

Je krijgt toegang tot de Up Next-afspeellijst door met je muisknop te bewegen over het nummer dat momenteel wordt afgespeeld. Er verschijnt dan een lijsticoontje, waarop je moet klikken om de Up Next-afspeellijst te zien.

Je kunt nu nummers verwijderen, de volgorde veranderen en meer. Door op het grijze kruisje te klikken verwijder je een nummer uit de lijst. Of sleep titels naar een andere plek, als je de volgorde wilt wijzigen.

Nummers opnieuw toevoegen aan Up Next

Bevalt een nummer? Dan kun je een eenmaal afgespeeld Up Next-nummer nogmaals toevoegen aan de lijst. Je gaat daarvoor naar de huidige Up Next-afspeellijst, zoals in de vorige paragraaf uitgelegd.

Klik nu op het klokicoontje, waarna je een lijst te zien krijgt van de nummers die je eerder in Up Next hebt beluisterd. Door er met de muispijl overheen te bewegen krijg je een plusteken in beeld, waarmee je een nummer opnieuw aan Up Next kunt toevoegen. Ook nu verdwijnt het nummer na eenmalig afspelen weer uit de lijst. Voor echt favoriete nummers zul je een normale afspeellijst moeten aanmaken.

Als je meer wilt weten over iTunes 11 kunnen we ook het artikel over iTunes 11 en je iOS-apparaten aanbevelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2012, 11:40
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerp itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.