NeXT catalogus 1989 hardware.

Terug in de tijd: blader door de 1989-catalogus van Steve Jobs’ NeXT

Of bekijk oude Apple-reclames

De volledige najaarscatalogus van Steve Jobs' vroegere bedrijf NeXT is nu online terug te vinden. We krijgen zo een goede blik op de software, accessoires en meer van zijn vroegere computerbedrijf. Wil je nog verder terugkijken, dan vind je online ook een verzameling van oude Apple-reclame's.

Toen Steve Jobs in 1985 ontslagen werd bij Apple, richtte hij zijn eigen computerbedrijf genaamd NeXT op. NeXT maakte vooral computers en software voor de zakelijke en educatieve markt. Mocht je terugverlangen naar die tijd of benieuwd zijn wat het bedrijf van Steve Jobs destijds allemaal op de markt gebracht heeft, is er nu iets leuks. Op Archive.org is nu de volledige 138 paginatellende najaarscatalogus van 1989 te bekijken, met daarin vele interessante accessoires en computers.

NeXT catalogus uit 1989 nu online te bekijken

De catalogus is ingescand en geupload door Kevin Savetz, een computerhistoricus. Tegenover The Verge laat Savetz weten dat hij de catalogus in handen kreeg via een stapel oude computers die hij bij een lokaal computerrecyclingbedrijfje op de kop getikt had. De complete catalogus is in hoge kwaliteit ingescand en eenvoudig te bekijken via deze link.

NeXT Catalogus 1989 software.

De catalogus bevat allerlei historische informatie over hardware, software en meer. Er staat vooral veel tekst in de catalogus, maar de plaatjes van zowel de producten en software alleen al maken het de moeite waard om er even doorheen te bladeren. De manier hoe sommige foto’s gemaakt zijn, doen ook denken aan het Designed by Apple-boek dat te koop is bij de Apple Store. Het NeXTSTEP besturingssysteem leidde uiteindelijk ook tot Mac OS X, waar veel onderdelen van het NeXT-besturingssysteem in terug kwamen.

NeXT catalogus software drive.

Heb jij ooit een NeXT-computer of software in handen gehad of is dit voor jou helemaal nieuw?

Apple-reclames vanaf de jaren 70

Voor wie nog verder terug wil kijken, hebben we nog meer retrocontent ter beschikking. Ontwerper en marketeer Sam Henri Gold heeft een compleet archief van Apple-promotiemateriaal online gezet in een Google Drive-map. Het materiaal gaat terug tot de jaren 70 en bevat niet alleen tv-reclames, maar ook advertenties uit tijdschriften, kranten en meer. Hij is hier afgelopen maand al meebegonnen, maar werd nu opgemerkt door The Verge.

De verzameling bevat dus allerlei oude reclames, maar ook veel recent werk. Veel recente video’s zijn dan ook terug te vinden op Apple’s eigen YouTube-kanaal, waardoor de map vooral interessant is vanwege het oude materiaal. De mappen zijn ingedeeld op decennium en vervolgens per jaar. Je kan dus makkelijk achterhalen welke reclames Apple uitzond toen jij geboren werd. Omdat de reclames op Google Drive staan, kan het gebeuren dat het aantal toegestane views overschreden is. Daarom kun je het beste op een later moment nog terugkeren.

Welke oudere reclames herken jij nog? Of welke is jouw favoriet? Laat het ons weten in de reacties. Voor meer nostalgie bekijk je onze artikelen in de categorie Apple Historie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.