NYTimes-app met ARKit

New York Times gaat Apple’s ARKit gebruiken in nieuwsartikelen

Is augmented reality de volgende grote vernieuwing in de journalistiek? De New York Times loopt alvast voorop en gaat tijdens de Olympische Spelen ARKit gebruiken om artikelen aan te vullen met 3D-ervaringen waar je omheen kunt lopen.

De New York Times zal tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea voor het eerst gebruik maken van augmented reality in de app. Zo kun je een kunstschaatser tijdens een sprong stilzetten en vervolgens vanuit alle hoeken bekijken. “Alsof hij in je huiskamer zweeft”, belooft de krant. Ook in andere nieuwsartikelen zal de New York Times steeds vaker augmented reality toevoegen. De krant maakt daarbij gebruik van Apple’s ARKit, dat al is vrijgegeven voor ontwikkelaars. Op Android-toestellen werkt het nog niet omdat Google’s kloon ARCore nog niet op brede schaal beschikbaar is voor het gewone publiek.

“Wil je iets van dichtbij bekijken? Dan hoef je niet te pinchen, maar je loopt er gewoon met je telefoon naartoe of omheen”, belooft de NYT. Komend weekend zullen de eerste artikelen met AR beschikbaar komen, als aanvulling op fotografie en film. De krant wil het ook gebruiken om een datalaag toe te voegen aan de fysieke wereld. Op die manier hoopt de NYT een brug te slaan tussen de fysieke en digitale wereld.

Het is voor het eerst in lange tijd dat er weer iets vernieuwing zichtbaar is bij journalistieke apps. In 2017 reikten we geen iCulture Award uit in de categorie Nieuws, omdat we sinds het innovatieve betaalmodel van Blendle geen vernieuwingen meer zagen. De vorige vernieuwingsslag is alweer een paar jaar geleden, met de komst van Flipboard op de iPad en nieuwe uitgeefinitiatieven.

NYTimes ARKit voorbeeld

Augmented reality: de volgende journalistieke vernieuwing?

Augmented reality zou wel eens een nieuwe impuls kunnen geven aan nieuwsapps. “De camera wordt een venster naar een wereld, verrijkt met digitale informatie”, belooft NYT. “Het kan een kunstwerk in je slaapkamer zetten of een auto op je oprijlaan”. Het is natuurlijk niet echt, maar het lijkt wel zo. Verhalen die zich afspelen in de driedimensionale wereld krijgen nu een extra laag. Je kunt er naartoe lopen en er omheen lopen. Als er een protestdemonstratie is heb je het gevoel alsof je er midden in staat en bij een sportprestatie sta je naast de atleet op het podium en kun je ervaren hoe het is om te winnen.

In een uitlegartikel maakt NYT duidelijk wat gebruikers kunnen verwachten.

Je hebt het volgende nodig:

  • Een iPhone SE, iPhone 6S of nieuwer, iPad Pro of vijfde generatie iPad
  • De nieuwste versie van iOS
  • De nieuwste versie van de NYTimes-app, met toestemming om de camera te gebruiken

Met ARKit kunnen ontwikkelaars gemakkelijk augmented reality-toepassingen maken, zonder dat ze zelf het wiel hoeven uit te vinden. ARKit is beschikbaar in iOS 11 en wordt vooral gebruikt in games. Maar ook serieuze toepassingen zijn mogelijk, zoals de New York Times nu laat zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 februari 2018, 11:06
Bron Bron New York Times
Via Via Emerce
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen journalistiek, kranten, new york times

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.