Reacties voor: Nederlands navigatiebedrijf TomTom krijgt knauw door smartphone-apps iPhone en Android

TomTom heeft een knauw op de AEX gekregen nadat ze voor de tweede keer dit jaar een lagere winstverwachting uit heeft gesproken. De iPhone vormt een bedreiging voor navigatiesystemen.
Bart Breij -

Reacties: 52 reacties

  1. Is het weer niet zo dat Google Maps gebruik maakt van kaart materiaal van TeleAtlas (eigendom van TomTom) dus daar verdient TomTom ook aan.

    Denk dat het voornamelijk te maken heeft met het feit dat de markt verzadigd raakt, iedereen heeft zo’n ding bijna, en snel kapot gaan ze ook niet.

  2. Ja, gebruik nog steeds de Go-710 van jaren geleden. Werkt nog steeds goed.

  3. Ik heb juist een tijdje geleden mijn TomTom Go 740 Live verkocht op eBay en van dat geld heb ik de TomTom iPhone app gekocht.

    Nog steeds tevreden met die keuze.

  4. De toegenomen belangstelling voor de iPhone en Android-telefoons met navigatiemogelijkheden gaat ten koste van de winst en omzet van TomTom.

    En maar zeggen dat ze geen navigatie software gaan maken voor de iPad… dan ‘moet’ ik wel iets als Navigon kopen wat op zowel mijn iPad als mijn iPhone werkt kopen…

    Bye bye TomTom, Hello Navigon

  5. Sinds ik Navigon op mijn iPhone heb staan gebruik ik alleen deze, een groot voordeel zijn de gratis updates! Mijn mio navigatiesysteem is in de kast verdwenen.

  6. Gebruik al jarenlang Navigon op de iPhone, vanaf de dag dat de Navigon app werd gelanceerd. Daarnaast gebruiken we ook een eenvoudige Navigon PND. Beiden uitgevoerd met kaarten van heel Europa.

    Geen TomTom meer voor mij na vervelende en nooit opgeloste aanvaring met TomTom vanwege hun beleid. Qua produkt: niets op tegen.

  7. Terecht hoor zelfs de updates zijn gratis.

  8. Ik gebruik naast de iPhone app ook nog de ingebouwde in de auto. Kaart echter 3 jaar oud en TomTom gisteren geupdatet.

  9. Heb pas mijn TomTom one verkocht omdat ik sinds ik Navigon op mijn iPhone heb staan ik altijd voor iPhone navigatie ga

  10. Niet meer. Heb nu Navigon wat goedkoper is en een betere interface heeft. Dat TomTom nu een knauw krijgt is terecht, de ontwikkelafdeling werkt te langzaam en is te duur.

  11. Ik snap iets niet:

    “Normaal worden er 2 miljoen stukken TomTom per dag verhandeld, vandaag zijn dat er om 10:40 uur al ruim 8 miljoen!Ãĸâ‚Ŧ

    Als er vandaag om half 11 al 8 miljoen zijn verkocht dan is dat toch beter dan 2 miljoen op een volledige dag?

  12. @Ben:

    Het gaat hier om aandelen, niet om apparaten.

  13. Alleen door toename gebruik apps? Wel eens gekeken wat de kaartupdates van TomTom kosten? Daarom ben ik al veel eerder afgehaakt met TomTom hoor.

  14. Origineel geplaatst door Ben
    Ik snap iets niet:“Normaal worden er 2 miljoen stukken TomTom per dag verhandeld, vandaag zijn dat er om 10:40 uur al ruim 8 miljoen!Ãĸâ‚ŦAls er vandaag om half 11 al 8 miljoen zijn verkocht dan is dat toch beter dan 2 miljoen op een volledige dag?

    Aandelen geen TOMTOM produkten 😉

  15. Origineel geplaatst door Ben
    Ik snap iets niet:“Normaal worden er 2 miljoen stukken TomTom per dag verhandeld, vandaag zijn dat er om 10:40 uur al ruim 8 miljoen!Ãĸâ‚ŦAls er vandaag om half 11 al 8 miljoen zijn verkocht dan is dat toch beter dan 2 miljoen op een volledige dag?

    Ik vermoed dat het hier om aandelen gaat…

  16. En nog zo een: Recent model TomTom werkt niet achter mijn zonwerende voorruit. Navigon op iPhone 4 heeft daar geen enkel probleem mee.

  17. Dat TomTom hun kaarten eens iets goedkoper maakt en ook een iPad versie uitbrengt.
    Als ze ook nog een shun navigatie software porten naar Android, hebben ze er weer wat extra gebruikers bij.

  18. Sygic voor de Iphone is pas overgestapt op andere software via een grote update. Nu gebruikt Sygic de kaarten van Tom Tom.

    Verder heeft Garmin het Duitse Navigon overgenomen pas geleden, dus daar zullen we ook nog wel iets van zien op de Iphone binnenkort.

    De tijd van losse navigatieapparatuur naast een smartphone op je dashboard is denk ik langzamerhand voorbij.

  19. Ik heb bewust nooit een PND gekocht, vanwege de navigatie apps op de iPhone. Was het met een 3G nog behelpen qua GPS en soepelheid van de App (prestaties) op een iPhone 4 met vernieuwde GPS chip gaat het uitstekend.

    Ik zou mogelijk ooit nog overstappen op een PND omdat het scherm van de iPhone net te klein is, om goed de borden te kunnen lezen (reality view) etc.

  20. Gebruik Garmin Zumo 660 en die is heel wat prettiger dan die TT. Voor 119,

  21. Origineel geplaatst door Ben
    Ik snap iets niet:“Normaal worden er 2 miljoen stukken TomTom per dag verhandeld, vandaag zijn dat er om 10:40 uur al ruim 8 miljoen!Ãĸâ‚ŦAls er vandaag om half 11 al 8 miljoen zijn verkocht dan is dat toch beter dan 2 miljoen op een volledige dag?

    Dit gaat om stukken op de beurs die verhandeld worden, iedereen wil dus van z’n tomtom stukken af 😛

  22. Ik gebruik al jaren dezelfde onverwoestbare TomTom, onmisbaar bij mijn werk als koerier. Heb m’n iPhone nodig voor andere zaken. Ik heb daarop geen navigatiesoftware geïnstalleerd, Google Maps is voor mij afdoende.

  23. Een beetje flauw dat ze het gooien op ‘dit was niet te voorzien’… Iemand met een beetje markt inzicht had dit al mijlenver aan zien komen…

    Ze hebben op hoog niveau gewoon een stom besluit genomen en te traag op de markt gereageerd…

    Als TomTom sneller een app had gehad en vroegere bugs sneller had verholpen hadden ze mijns inziens nu niet zo in de problemen gezeten…

    Als koploper ben je geneigd niet meer te innoveren en je winst te tellen, but it always bites you in the ass…

  24. Sinds ik tomtom en enkele andere gpsen op de iphone heb staan gebruik ik altijd de iphone als gps, dat werkt steengoed, nooit problemen mee ook en alles is goed hoorbaar en zichtbaar voor mij, meer moet dat niet zijn en ik heb ook live traffic en flitspalen enz….Oke, dat kost me wel 60 euro per jaar maar ik heb er geen probleem mee om dat geld neer te tellen maar veel meer mag het uiteraard wel niet zijn, ik moet ook nog andere dingens betalen :).
    Een gewone gps moet je in je wagen laten liggen en telkens opbergen enz….ze hebbe al in m’n wagen ingebroken dus ik ben tevreden ik met een gerust hart m’n wagen kan verlaten zonder te moeten denken, hopen ze niet inbreken en mijn gps meehebben.
    En tomtom is weldegelijk de beste gps voor de iphone die er is kort gevolgd door navigon.

  25. Hallo,

    Mijn TomTom One gaat niet meer mee, gebruik nu alleen nog Navigon op de iPhone.
    Nadeel van TomTom is dat je regelmatig de mappen moet update en dat kost meestal geld en dat doe ik dus niet.
    Ik vind ook dat de Navigon veel beter werkt en betere informatie geeft.

    Groetjes J@n

  26. Ik had op mijn PND al Navigon staat.Toen ik mijn 3G kreeg overgestapt op de iPhone app werkte erg goed alleen is de 3G er niet altijd blij mee..Maar nu met de 3Gs werkt het perfect!!En dat gaat alleen maar beter worden natuurlijk de tijd van alleen een navigatie apparaat is denk ik wel een beetje voorbij waarom voor alle toepassing een los apparaat meenemen als je het ook in ÊÊn apparaat kunt stoppen zoals de iPhone.Gemak dient de mens toch?En het klagen van TomTom lijkt een beetje op het huilen van KPN over het gebruik van Whatsapp,Viber,Skype jarenlang zwaar geld verdienen omdat consumenten geen andere keus hebben daarbij slechte service bieden je arrogant opstellen omdat je op dat moment een monopoly positie hebt.En dan huilen als de consument kan gaan kiezen en vanwege het beleid wat je voert je massaal de rug toekeert..Hoe blind kun je zijn…

  27. Nope, PND is de deur uitgegaan. Ik heb tegenwoordig een oplossing in de auto zitten en gebruik Navigon voor wanneer ik moet lopen (of niet met de auto weg ben).

  28. Nog niet zo lang geleden had je bij je:
    -GSM telefoon
    -PDA voor je agenda en afspraken
    -TOM TOM (met een zuignap aan je voorruit)
    -Notebook voor je e-mail onderweg
    -MP3 speler
    En zo kun je nog wel wat bedenken.
    Nu hebben we een iPhone of Android toestel.

    Als TT nooit de app voor iphone had gemaakt hadden ze al niet meer bestaan.

  29. Dit was net zo niet te voorzien als dat WhatsApp voor KPN zo’n verrassing was 😉

    Welkom in de nieuwe economie!

  30. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat mensen een telefoontje met navigatie prefereren boven een TomTom. Heb het een paar keer geprobeerd, maar veel beter dan met een PDA is het niet.

  31. Navignon is geen concurrent vanTomTom. Ik heb de gratis versie van Navignon van mijn Iphone verwijderd. Een fix duurde eeuwig en ik ben ontelbare keren aardig fout gestuurd. Navignon bedankt. Tomtom is darentegen gewoon altijd goed. Nooit gezeur en werkt altijd.

  32. Ja hoor en maar klagen. Ze hadden het toch kunnen zien aankomen. Maak de apps goedkoper en ook de iphonehouder met gps ondersteuning. Verdiep je in de smartphone wereld.

    Ik gebruik overigens nog steeds mijn oude vertrouwde Mio 269 .

  33. Mijn GO910 van 699 eurie destijds was na 25 maanden overleden. Tomtom voelde zich op geen enkele manier productaansprakelijk (garantie = 24 maanden). Laten we dit maar houden op bad kharma. 😉

  34. Gebruik al TomTom sinds versie 2 (eerst op de pda en nu op iPhone), ook al heeft de auto ingebouwde navigatie.
    Aan de software verdienen ze toch ook goed?
    Iedere keer dat de app gekocht wordt is 100% vangen, daar hoeft geen hardware tegenover te staan.

  35. Ik gebruik als sinds de verkrijgbaarheid van Navigon deze op de Iphone daarvoor wel een Tomtom go 500

  36. Ik gebruik sinds het uitkomen de app van Navigon op de iPhone en dit reeds twee jaar lang naar volle tevredenheid.
    Nooit een kastje van Tomtom of andere fabrikant gehad.

  37. Haha iedereen gebruikt hier het ‘gratis’ Navigon, het trukje van TM, wat ze ook al in Duitsland toepassen, een flutnetwerk, maar geef de klanten iets ‘gratis’ en ze zijn weer tevreden, als je echter de opties er bij koopt ben je duurder uit dan Tom Tom en die hebben wel actuele gratis updates!!! Nieuwste kaarten, afgelopen week nog!!! Laat je maar lekker neppen door die Duitsers, ex Duitser!!! Navigon is al verkocht, kennelijk ging het daar nog slechter!!!

  38. Ik gebruik tot mijn opperste voldoening TomTom op de iPhone.
    Incl het abonnement HD Traffic van TomTom (50â‚Ŧ per jaar). Ook nog een iCoyote (50â‚Ŧ per jaar) voor de vaste en mobiele radar. Kost me wel 100â‚Ŧ per jaar maar verdien dit ruim terug in tijdwinst en minder boetes.
    Ohja intussen streamt mijn iPhone via Bluetooth muziek naar mijn autoradio. Muziek die evengoed thuis op mijn iMac mag staan.
    In de file durf ik zelf even het nieuws meenemen dat ik van mijn iMac met EyeTv stream naar de iPhone.
    …. En intussen rij ik ook nog met de auto ;))
    Kortom de iPhone is de perfecte multitask-er.

  39. Kennis van het Nederlandse wegennet en een fotografisch geheugen brengen je ook al een heel eind. Ik gebruik alleen Navigon Select omdat dit gratis was. TomTom Europa (jailbreak) was op vakantie een luxe, geen must.

  40. Vor de korte stukjes gebruik navigon op mij iPhone maar voor de lange ritten geef ik toch de voorkeur aan een los toestel.

    In verband met de baterij die nog redelijk snel leeg gaat als hij aan het navigeren is.

  41. No way dat ik mn iphone van de zomer voor een gloeiend hete autoraam hang. En ehhhh hoe zit t met gps kosten in t buiteland via de iphone? Dus aan een Europa versie heb je eigenlijk niets..

  42. Ik had een Navigon 2210max maar sinds ik Navigon Europe om mijn iPhone heb staan heb ik mijn Navigon 2210 aan een vriendin gegeven. Navigon op de iPhone werkt perfect en ik wil nooit anders meer en al helemaal geen Tom Tom.

  43. GPS in buitenland is gratis. Genavigeerd naar o.a. Hongarije en het kostte me niets. Gewoon de iPhone gebruikt.
    Eerder een iPaq gehad van HP met TomTom erop. Het duurde erg lang voor ik contact met het GPS signaal had. Vorig jaar iPhone 4 met gratis Navigon en later Europa 40 gekocht. Werkt allemaal prima.

  44. Tom tom europa op de iphone, deel hem met me vrouw (ook op de iphone)

  45. Origineel geplaatst door patrick
    No way dat ik mn iphone van de zomer voor een gloeiend hete autoraam hang. En ehhhh hoe zit t met gps kosten in t buiteland via de iphone? Dus aan een Europa versie heb je eigenlijk niets..

    Als je in het buitenland je TT-app alleen gebruikt om te navigeren heb je geen extra kosten. En mits een simpel houdertje kan je je iPhone voor de koele luchtrooster van je wagen klemmen. Geen airco? Pech! 🙂

  46. TT Europa voor de iphone voor mij. Kocht nochthans ook de Navigon die toen enkele dagen vroeger uitkwam. Ergerde me er mateloos aan. En waar halen jullie het dat kaart updates duur zijn? Heb nog nooit 1cent moeten bijbetalen voor een update en heb steeds de recentste versie gehad. Heb meerdere TT toestellen (in bestelwagens) + vaste Gps i/d wagen (RNS850 VW) Ook nog 1 Garmin = fantastishe TV functie maar rampzalige navigatie. Mijn voorkeur gaat naar TT op de iPhone wegens snelheid, duidelijkheid, gebruiksvriendelijk, volledigheid. Onmiddellijk naar een net opgezocht item op Google navigeren, prachtig toch? De nieuwe help mij, kan zeer handig zijn in noodsituaties. En je hebt hem steeds op zak. For me, TT for iPhone rules 😉

  47. En nu is het natuurlijk wachten op… jaja, hier komt ie…
    Navigatie-heffing! Net als KPN met z’n Whatsapp geklaag 🙂

  48. Ik gebruik navigon op de iPhone het beste navigatie systeem voor op de iPhone. Daarnaast gebruik ik voor vakanties een TomTom 750. Moet echter wel bekennen dat Navigon op de iPhone beter werkt dan de tt 750

  49. Heb een Garmin en daar kan TomTom echt niet tegen op.

  50. Het is terecht dat de aandelen van Tomtom dalen. In mijn ogen hebben ze niets vernieuwd in hun producten sinds dat ze begonnen zijn. Het enige wat ik een waardevolle toevoeging vindt is de mogelijkheid dat de route berekend wordt op de omstandigheden op de weg (files etc). De core van het tomtom bedrijf is daarmee behaald. Het zo efficient mogelijk van A naar B rijden. Maar nu elk navigatiebedrijf deze core behaald heeft krijg je gewoon een ordinaire prijzen oorlog. Ik zie ook niet wat Tomtom nu kan veranderen om weer mee te doen, want ik zie de rest van de navigatie merken ook falen omdat Google toch de goedkoopste wordt en dat het ene merk een betere interface of beter werkt dat is gewoon een kwestie van tijd voordat allen op een gelijk niveau zitten.

    Tomtom is nu zelf heel veel er omheen aan het bedenken (apps etc.), maar dat is niet waarom iemand een tomtom aan zou schaffen.

    Dus ik zie het somber in. Heel somber. Somber voor elk navigatie merk.

    PS: Ik gebruik zelf een PND. Ik heb er zelf niet direct over nagedacht waarom ik geen tomtom houder voor de iPhone heb gekocht. Ik denk dat ik een PND heb meer omdat het beide hetzelfde kost en ik eigenlijk mijn iPhone nog wil gebruiken tijdens het rijden (muziek & bellen). Natuurlijk kan dit beiden tijdens de app maar hou dit liever gescheiden. Ook leen je je iPhone niet uit aan vrienden een PND wel.

  51. @iDriftKing: Same here (maar dan de TomTom Go ipv Mio)

  52. Net een dedicated TT gekocht 2e hands.

    Kun je bij TomTom iPhone het adres inspreken?
    Dat vind ik dus zo lekker aan mijn dedicated TomTom.

    Niks meer hoeven intypen. De spraakherkenning is werkelijk idioot goed.

    Plus het enorme scherm van de TT. Kijkt een stuk relaxter dan het kleine iPhone scherm.

    En voor buitensport gebruik ik een waterdichte en valbestendige Magellan, met een veel langere batterijduur, geteste nauwkeurigheid rond de 2 meter.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.