Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Nederlands navigatiebedrijf TomTom krijgt knauw door smartphone-apps iPhone en Android

TomTom heeft een knauw op de AEX gekregen nadat ze voor de tweede keer dit jaar een lagere winstverwachting uit heeft gesproken. De iPhone vormt een bedreiging voor navigatiesystemen.

iPhone-concurreert-met-TomTomHet aandeel TomTom is dinsdagochtend maar liefst 26 procent gezakt op de Nederlandse AEX-beurs, nadat de fabrikant van navigatiesystemen bekendmaakte voor de tweede keer dit jaar haar winstprognoses naar beneden bij te stellen. Het gaat slecht met het Nederlandse bedrijf. De toegenomen belangstelling voor de iPhone en Android-telefoons met navigatiemogelijkheden gaat ten koste van de winst en omzet van TomTom.


In de winstwaarschuwing die TomTom gisteren uitgaf, zei het bedrijf af te koersen op een terugval van maar liefst 30 procent minder verkochte navigatiesystemen (PND’s) in de Verenigde Staten in 2011. In Europa bedraagt de val zoals verwacht 10 procent. Wel worden er procentueel meer instapversies van navigatiesystemen verkocht en worden er minder nieuwe systemen naar de winkels verscheept. En dat was niét voorzien.

RTLZ illustreert hoe onrustig het is onder de TomTom-aandeelhouders. “Normaal worden er 2 miljoen stukken TomTom per dag verhandeld, vandaag zijn dat er om 10:40 uur al ruim 8 miljoen!” Verslaggever Jos Versteeg legt in een video uit dat de koersval van TomTom een ‘terechte reactie’ is op de ontwikkelingen.

Het laat zich raden dat de toegenomen navigatiemogelijkheden op smartphones als de iPhone voor direct gevaar zorgen voor TomTom. In Nederland vormen de applicaties TomTom West-Europa (69,99 euro) en TomTom Europa (89,99 euro) al maandenlang de top 3 van meest verkochte applicaties in Nederland. TomTom Benelux (59,99) volgt op een momenteel zesde plaats. Het aantal alternatieven is echter enorm. Zo biedt telecomprovider T-Mobile de navigatiesoftware Navigon Select zelfs gratis aan voor haar abonnees. Nieuwe Android-toestellen hebben ingebouwde navigatiesoftware van Google (via Google Maps Navigation). Google Maps-navigatie maakt nu zelfs gebruik van offline caching zodat het data- en batterijverbruik van de applicatie drastisch afneemt. Ook dat zal niet in het voordeel van TomTom werken.

Gebruik jij nog een navigatiesysteem (PND) naast de iPhone?

Reacties: 52 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.