Muzieklabels plannen aanval op iTunes

Universal Music is samen met Sony BMG en Warner een aanval op iTunes van plan. Bij Total Music betalen gebruikers een toeslag voor gratis muziek.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Doug MorrisTopman Doug Morris van Universal Music Group is van plan om samen met muzieklabels Sony BMG en Warner Music Group een abonnementsdienst voor muziek op te zetten, die eindelijk een deuk in de positie van iTunes kan slaan. Met z’n drieën hebben ze 75% van de muziekmarkt in de VS in handen. De dienst zou Total Music moeten gaan heten en kan werkt volgens een bijzonder principe. De klant betaalt bij aanschaf van een Total Music-speler een toeslag en krijgt in ruil daarvoor het recht om onbeperkt muziek te luisteren – gedurende de levensduur van het apparaat.

In tegenstelling tot bestaande abonnementsmodellen geldt de licentie bij Total Music per apparaat. Bij aanschaf van een mp3-speler of ander type afspeelapparaat zouden de hardwarefabrikanten of mobiele operators een abonnementsbedrag van ongeveer 5 dollar per maand op zich moeten nemen. De gebruiker krijgt een onbeperkt muziekaanbod, dat in feite gratis lijkt. De muzieklabels strijken het abonnementsgeld op en de hardwaremakers verkopen meer apparaten, dat is het idee. Het plan heeft tot gevolg dat een Total Music-apparaat zo’n $90 duurder wordt dan een normale muziekspeler.

Volgens Gartner-analist Mike McGuire is het idee kansrijk en ook voormalig MCA-voorzitter Irving Azoff gelooft erin: “De artiesten staan achter hem (Doug Morris)”. Morris sloot eerder al een contract met Wal-Mart, Google en Best Buy voor de verkoop van muziek zonder kopieerbeveiliging (DRM). Toch zal Morris nog iets uit te leggen hebben aan Steve Jobs, die hem eerder “a very special guy” noemde, om eraan toe te voegen: “I like him a lot”. Over een halfjaar misschien een stuk minder.

BusinessWeek had de scoop over Total Music.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 februari 2012, 16:37
Categorie Apps
Onderwerp itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.