Man met iPad en Apple Watch

Mobiele netwerken in veel landen sneller dan Wi-Fi

Gebruiken we binnenkort nog wel Wi-Fi? Volgens Open Signal zijn er 33 landen wereldwijd waar je mobiele verbinding sneller is dan je draadloze netwerk thuis, waaronder Frankrijk en Australië.

In Australië zijn mobiele dataverbindingen 13Mbit/s sneller dan Wi-Fi en in Frankrijk is het 2,5Mbit/s. Ook in de VS, Hongkong en Singapore is iets soortgelijks te zien. Ian Fogg van OpenSignal vindt dan ook dat providers en makers van smartphones anders moeten gaan denken. Tegenwoordig probeert een smartphone nog zoveel mogelijk gebruik te maken van draadloze netwerken thuis of op het werk, er vanuit gaande dat die altijd de beste internetverbinding geven. Maar in de toekomst zou dat wel eens kunnen veranderen.

5G sneller dan Wi-Fi

Huawei neemt daarin al de eerste stappen: ze lieten afgelopen week op het Mobile Broadband Forum in Londen zien hoe we thuis 5G gaan gebruiken. Samen met een lokale provider (Three) wil Huawei breedbanddiensten thuis gaan aanbieden met een maximum downloadsnelheid van 2Gbps en een gemiddelde van 1Gbps per gebruiker. Dat is sneller dan 4G, maar ook sneller dan de meeste draadloze netwerken die mensen thuis hebben. Volgens Three hebben de Britten thuis een gemiddelde breedbandsnelheid van 46,2Mbps. Als we straks 5G voor thuis krijgen moet je aanvankelijk rekenen op 80 tot 100Mbps, dus dat is meteen al een verdubbeling.

5G netwerken

Providers denken echter omgekeerd: zij proberen bijvoorbeeld met bellen via Wi-Fi juist te zorgen dat een deel van het netwerkverkeer wordt omgeleid via de vaste netwerken thuis. Logisch eigenlijk, want er zijn nog steeds plekken met slechte dekking en je wilt wel overal kunnen bellen. Er was een tijd dat providers het liefst zagen dat mensen zoveel mogelijk data verbruikten, zodat je voor een grotere databundel zou kiezen. Maar als er drukte is op het ene netwerk is het verstandiger om data om te leiden naar een ander netwerk dat nog wel capaciteit over heeft.

5G vervangt voorlopig nog geen breedband
Met de komst van 5G-netwerken kan dat gaan veranderen. Maar er is nog wel een lange weg te gaan voordat we allemaal een eigen 5G-kastje aan de buitenmuur hebben, die vaak ook nog verbonden moet zijn met een Wi-Fi-hub binnenshuis. Uiteraard moeten de toestellen er dan ook nog geschikt voor zijn. Apple zou van plan zijn om rond 2020 de eerste iPhones met 5G uit te brengen in samenwerking met Intel. Sneller heeft eigenlijk weinig zin, omdat nog maar weinig providers hun netwerken ervoor klaar hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 november 2018, 9:23
Categorie Providers
Onderwerpen provider, wi-fi, wifi
31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.