wallet iphone

‘Mobiele betaaldienst van Apple dit najaar al beschikbaar’

Apple gaat mogelijk dit najaar al een eigen betaaldienst uitbrengen, gebaseerd op Touch ID, Bluetooth, Wi-Fi en iTunes. Er zouden gesprekken lopen met VISA.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple’s wallet-dienst zou dit najaar al beschikbaar kunnen komen. Apple is versneld bezig om de mobiele betaaldienst die ze aan het ontwikkelen zijn, af te ronden voor de release. Daarmee zou het al bij de iPhone 6 mogelijk moeten zijn om fysieke goederen te kopen, zodat je je contante geld en betaalpasjes voortaan thuis kunt laten. The Information zegt dat Apple gesprekken voert met partnerbedrijven en dat het gaat om een Google Wallet-concurrent. Apple zou bijvoorbeeld in gesprek zijn met creditcardbedrijf VISA over een samenwerking. VISA regelt ook de betalingen van Vodafone’s SmartPass, dat gebruik maakt van NFC. Een directe overeenkomst met VISA zou veel kosten kunnen besparen, omdat de gebruikelijke betaaldiensten en de operators kunnen worden omzeild.

wallet iphone

Maar of Apple ook NFC gaat gebruiken, blijft nog onzeker. Een van de bronnen zegt dat Apple wel NFC in de iPhone heeft overwogen, maar volgens een andere persoon kijkt Apple naar de combinatie van Bluetooth en Wi-Fi. Nieuwe telefoons zouden een ‘secure element’ bevatten, waar de privacygevoelige gegevens in zijn opgeslagen. Iets soortgelijks gebruikt Apple al voor het beveiligd opslaan van je vingerafdruk voor de Touch ID-sensor. Zo’n beveiligd element is een stukje hardware waar gevoelige informatie versleuteld ligt opgeslagen, zoals je financiële data.

Maar er zijn de afgelopen jaren ook patenten van Apple verschenen, die eerder de indruk wekken dat de creditcardinformatie in de cloud wordt opgeslagen. Dat zou ook logisch zijn, want Apple heeft al een flinke hoeveelheid informatie over creditcardnummers, die aan iTunes-accounts zijn gekoppeld. Interne bronnen hebben bevestigd dat Apple intern is begonnen met het ontwikkelen van een iTunes-gebaseerd betalingssysteem die via de iPhone werkt. Voormalig hoofd van Apple’s Online Store Jennifer Bailey zou de leiding hebben en een team hebben gevormd, bestaande uit diverse experts uit het iTunes-team en het team voor mobiele hardware. Bailey haalde ook externe experts in huis, onder andere Tommy Elliot (ex-VISA) en Andrew McCarthy (ex-Morgan Chase Bank). De kans is groot dat de betaaldienst werkt met Touch ID, zodat alleen jij een betaling kan autoriseren. Tim Cook bevestigde dat ook al eens: hij zei dat Touch ID is ontworpen voor mobiele betalingen.

Het lijkt erop dat Apple niet overhaast te werk wil gaan, door in 2012 de fundamenten te leggen van de Passbook-applicatie en er pas twee jaar later een betaalmethode aan te koppelen. Concurrent Google pakte het voortvarender aan: zij hebben sinds 2011 de Google Wallet-dienst, heeft dat nog weinig impact gehad op het betaalgedrag van mensen. Google Wallet is gebaseerd op NFC en is geïntegreerd in het Android-besturingssysteem.

Eerder vandaag werd bekend dat PayPal het mogelijk gaat maken om met je mobiele telefoon in Nederlandse winkels te betalen, een oplossing die wel wat op MyOrder lijkt. Het wordt dus nog ingewikkeld om te kiezen: betaal je met je contactloze bankpas, PayPal, SmartPass, MyOrder, Google Wallet… of toch maar met Apple’s virtuele portemonnee?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 12:03
Categorieën Diensten, Geruchten
Onderwerpen apple, mobiel betalen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.