Deep Fusion gebreide trui

Zo herken je foto’s met Deep Fusion en Night Mode

Met de Metapho-app
Deep Fusion is een wat mysterieuze functie op de nieuwste iPhones. Je weet niet wanneer het actief is en je kunt het maar op één manier uitschakelen: door buiten het kader fotograferen te activeren. Hoe weet je nu welke foto's met Deep Fusion zijn gemaakt? De app Metapho gaat je erbij helpen.

Deep Fusion-foto’s herkennen

Onder de titel Deep Fusion or Not? kondigt de maker van app deze functie aan. Je kunt met Metapho gemakkelijk zien of Deep Fusion of de nieuwe Nachtmodus is gebruikt tijdns het maken van de foto. Ook kun je allerlei EXIF-data inzien. Wil je echter de EXIF-data wijzigen en bijvoorbeeld de datum aanpassen, dan zul je een eenmalige aankoop van €4,49 moeten doen. Maar ook zonder die aankoop kun je zien of een foto met Deep Fusion is gemaakt.


Sinds iOS 13.2 is Deep Fusion aanwezig op de nieuwste iPhones, maar je kunt op het eerste gezicht niet zien of het bij een foto is toegepast. Metapho doet dat wel en gebruikt hiervoor het flash EXIF metadata-veld. Sinds er een camera in de iPhone 4 zit heeft de waarde van dit veld een waarde 16. Een foto met Deep Fusion heeft een waarde 32. Door te vergelijken met het iPhone-modelnummer kan de maker van de app achterhalen dat er geen flitser actief is geweest en dat er dus sprake is van Deep Fusion. Er geldt wel een kanttekening: de maker hoopt dat Apple dit consistent volhoudt er er op basis van de waarde 32 altijd vanuit kan gaan dat er sprake is van Deep Fusion.

Metapho Deep Fusion herkennen

De app herkent ook Nachtmodus (Night Mode) in foto’s. Dit is simpeler. Er zijn een paar EXIF-tags die aangeven hoeveel afbeeldingen er voor de compositie zijn gebruikt en de min/max/sum van meerdere belichtingstijden. Omdat de snelheid van de sluitertijd geen zin heeft voor de nachtmodus als er meerdere foto’s zijn gemaakt, heeft de maker van de Metapho-app dit nu vervangen door nieuwe informatievelden.

Metapho Night Mode foto

Het maken van een opname buiten het frame is ook sinds kort mogelijk op de iPhone 11-serie. Voor makers van externe apps is dit echter een probleem: de extra afbeeldingen die worden gemaakt buiten het kader, blijven verborgen totdat je als gebruiker bewerkingen uitvoert. Pas dan kan Metapho ze herkennen en inlezen. Je zult je foto’s dus eerst moeten bijsnijden of rechtzetten, voordat je ze in Metapho ziet.

In onze tip over EXIF-data van foto’s bekijken lees je meer over het uitlezen en verwijderen van EXIF-data. Een andere app om EXIF-data te zien is ViewExif link).

Bekijk ook

Zo kun je de EXIF-data bekijken van foto's op iPhone, iPad en Mac

Dankzij de EXIF-data is te achterhalen waar een bepaalde foto is gemaakt en op welk tijdstip. In deze tip leggen we uit hoe je de EXIF-data van een foto kunt bekijken op de iPhone, iPad en Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.