Meerkat stopt

Het is afgelopen met Meerkat, de livestreaming-hit van 2015

Meerkat is uit de App Store verdwenen. De livestreaming-app was een sensatie in 2015, maar werd al snel nageaapt door Facebook Live en Twitter's Periscope. Nu proberen ze het met een nieuwe insteek onder de naam Houseparty.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Meerkat veroorzaakte in 2015 een nieuw fenomeen: livestreaming. Het was eerder al wel eens gedaan (bijvoorbeeld door Qik) maar dankzij Meerkat gingen ook nieuwsorganisaties ermee aan de slag. Facebook en Twitter gingen met het idee aan de haal en ook ’s lands grootste nieuwssite maakte een variant waarmee je bij relletjes direct beelden kon doorsturen. Meerkat was de hit op technologiefestival SxSW maar heeft het niet gehaald. Begin dit jaar kondigde ze aan dat ze het over een andere boeg zouden gooien en vandaag is het moment aangebroken dat Meerkat definitief uit de App Store verdwijnt.


Meerkat stopt

Meerkat is door de makers zelf uit de App Store gehaald. Ben Rubin, CEO van het bedrijf, maakte het via Twitter bekend en noemde het een ‘bitterzoet moment’. Eerder deze week werd bekend dat de makers van Meerkat bezig zijn met een nieuw initiatief, dat hopelijk niet zo snel gekopieerd gaat worden. Het gaat om een privé videochat-app met de naam Houseparty, waarmee je een soort hangouts met een groep kunt doen. Geen livestreams voor het hele publiek dus, maar streamen voor een beperkte groep vrienden die je zelf kiest. Volgens de makers heeft Houseparty sinds ze stilletjes van start zijn gegaan al bijna 1 miljoen gebruikers bereikt.

Eigenlijk zagen we het al aankomen. Meerkat was in 2015 extreem populair en haalde 12 miljoen dollar investeringsgeld op. Maar de makers werden vanaf het begin dwarsgezeten door Twitter, dat ondertussen snel een kloon aan het bouwen was. Daardoor werd het lastiger om een vriendenlijst op te bouwen in Meerkat.

Twitter lanceerde na een overname van bijna $100 miljoen al snel een concurrerende app met de naam Periscope, dat door het grotere bereik van Twitter uiteindelijk populairder werd. Ondertussen sloot Facebook zich ook aan met een eigen livestream-dienst. Meerkat had moeite om op te boksen tegen twee technologiereuzen en de makers besloten ermee te stoppen. Niet alleen hadden ze minder geld en mankracht, maar het publiek liet het ook afweten. Mensen gebruikten net zo lief de kloon van Facebook, in plaats van de app van een klein bedrijfje.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Meerkat versus Periscope

Twitter opent de aanval op Meerkat met zijn eigen app Periscope. Met beide apps kun je live videostreams delen met vrienden, maar hoe verschillen de twee van elkaar? iCulture vergelijkt de twee met elkaar.

Met Houseparty proberen ze het nu opnieuw, waarbij ze proberen om een eigen fanbase op te bouwen die niet zo snel overstapt naar de alternatieven van Facebook en collega’s. Er is maanden in het geheim gebouwd aan Houseparty, een app waarmee je snel met een groep van 8 mensen tegelijk kunt videochatten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.