app-store-manipulatie

Zo werkt manipulatie in de App Store

In China worden de ranglijsten in de App Store gemanipuleerd door fulltime 'brushers', die onder barre omstandigheden valse informatie invoeren.

Hoe kan het dat sommige apps opeens heel hoog in de App Store-ranglijsten staan, terwijl ze eigenlijk heel slecht zijn? Bij iCulture hebben we wel een aantal verklaringen daarvoor. Eén ervan is het 1-ster-effect: als een uitzonderlijk slechte app bovenaan de ranglijsten staat, blijken veel mensen de app toch te downloaden. Alsof ze met eigen ogen willen ervaren hoe slecht de app eigenlijk is. Het omgekeerde bestaat ook: het 5-sterren-effect. Gloednieuwe apps die alleen maar 5-sterrenwaarderingen oogsten. Die 5 sterren zijn niet afkomstig van echte gebruikers, maar zijn ingevoerd door vrienden en ingehuurde krachten die nepreviews geven. In China gaat ze daarin nog een stap verder, zoals op onderstaande foto’s is te zien.

app-store-manipulatie

Op de foto is een meisje te zien, achter een paneel met zeker 60 iPhones. Ze werkt als ‘brusher’, iemand die aan de lopende band 5-sterrenwaarderingen invoert tegen betaling. Ontwikkelaars huren deze ‘brushers’ in om de App Store-waarderingen van een bepaalde app in korte tijd op te krikken. Het schijnt een gebruikelijke werkwijze te zijn in China, om te zorgen dat apps in de ranglijsten komen en de aandacht trekken van echte gebruikers. De medewerkster op de foto, die het blijkbaar nogal koud heeft, zorgt ervoor dat een app 5-sterrenwaarderingen krijgt van verschillende iTunes-nepaccounts, zodat het lijkt alsof de app erg populair is. De ‘brushers’ zijn mensen die fulltime bezig zijn met het geven van valse beoordelingen. De vergoeding die ze krijgen is afhankelijk van het aantal beoordelingen dat ze invoeren.

app-store-manipulatie

Op internet is verontwaardigd gereageerd op de foto’s van Weibo, omdat ze de indruk wekken dat er onder barre omstandigheden gewerkt wordt. De vrouw op de foto draagt een dikke jas en heeft één van haar handen in een opgerolde deken of handdoek gestopt, waaruit je zou kunnen concluderen dat het nogal koud is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2015, 11:40
Categorie Achtergrond
Onderwerp app store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.