Komt Siri ook naar OS X? Een patent suggereert van wel

Siri is er op het moment voor iOS, maar komt wellicht ook naar de Mac. Een patentaanvraag beschrijft een OS X-versie van Siri.

Siri iOS 7Siri is tot nu toe beperkt tot iOS, maar zou binnenkort ook wel naar de Mac kunnen komen. Althans, dat suggereert een patentaanvraag van Apple. In het document wordt een ‘intelligente, digitale assistent’ voor een desktopomgeving beschreven. De Siri-plannen voor de Mac lijken vrij recent: het patent werd namelijk pas vorig jaar bij het Amerikaans patentbureau ingediend, ondanks dat Siri al sinds 2011 beschikbaar is.

Het Siri-patent van Apple is verrassend recht voor zijn raap. Waar de meeste patenten zoveel mogelijk platformen en mogelijkheden proberen in te dekken, gaat dit document louter over een virtuele assistent voor je desktop. Wat ze daarmee precies bedoelen wordt nog duidelijker als je de afbeeldingen bekijkt: daarin wordt een simpel vormgegeven OS X getoond met daarop het bekende Siri-icoon. Wel opvallend: hoewel het patent expliciet gaat om Siri in een desktopomgeving, lijken veel van de afbeeldingen een touchscreen te tonen. Bereidt Apple zich stiekem voor op een iPad-versie van OS X?

De virtuele assistent die Apple beschrijft klinkt bekend: ook deze luistert ook naar je opdrachten en verschaft je een slim antwoord. Deze versie van Siri zit echter niet achter de homeknop. In plaats daarvan luistert Siri naar wens altijd in de achtergrond, of kan de assistent worden geactiveerd met een speciaal dockicoon of een knop op je muis of toetsenbord.

Siri Mac patent

Met het patent heeft Apple een eerste stap gezet naar een volwaardige versie van Siri op de Mac. Wanneer de assistent wordt toegevoegd is echter een tweede: de publieke versie van OS X Yosemite verschijnt later dit jaar, maar in beta’s is geen spoor van Siri te bekennen. We kunnen Siri op zijn vroegst pas in de volgende OS X-versie verwachten. Die verschijnt als Apple de normale updatecyclus aanhoudt in de tweede helft van 2015.

Hoewel Siri op het moment niet op de Mac aanwezig is, heeft Apple wel één functie van de assistent in OS X geïntegreerd. Je Mac gebruikt dezelfde stemherkenner zodat je lange stukken tekst kunt dicteren. Of Siri tegen die tijd al Nederlands verstaat is de vraag. Wel is er eind juni (weer) een oproep gedaan voor een Nederlandse taalexpert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 augustus 2014, 14:40
Categorie Apple
Onderwerpen patent, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.