Reacties voor: ‘Amerikaanse overheid wil WhatsApp-gesprekken kunnen afluisteren’

De Amerikaanse overheid heeft het gemunt op WhatsApp: door invoering van encryptie kan de overheid niet langer berichten afluisteren, terwijl dat vroeger wel kon. Naast de FBI-zaak van Apple dreigt er een twee grote rechtszaak rondom WhatsApp-encryptie te komen.

Reacties: 29 reacties

  1. En dan is het wachten nu op het eerste comment met daarin een variatie op “ik heb niks te verbergen”.

    Maargoed, mensen die dat hele verhaal tussen Apple en de FBI niet zien als een bedreiging zullen zelfs hier geen probleem in zien…tot het te laat is.

  2. @D-OR84: volledig mee eens

  3. Zoals mijn voorganger al zegt, mij benieuwen hoe lang het duurt voor iemand zegt dat die niets te verbergen heeft. Heb ik ook niet, maar hou toch graag mijn gesprekken voor mij zelf, anders vertel ik ze wel op tv, kan iedereen het gelijk horen.

    Zal mij benieuwen hoe lang Whatsapp nog bezig zal zijn om het beter te beveiligen. Men spreekt hier over Signal, is die dan echt zo veilig?!?! Als je telegram gebruikt me beveiliging, dan is die toch ook veilig? Of is Signal of Whatsapp beter?

    Chat liever via iMessage, maar niet iedereen heeft een iPhone 🙁

  4. Het artikel stipt wel een belangrijk punt aan. Huidige tap-mogelijkheden leveren steeds minder op. Wat moeten opsporingsdiensten dan? Ontwikkeling op het gebied van techniek gaat vele malen sneller dan wetgeving. Iedereen is bang voor aftappen van grote hoeveelheden data en niet specifiek op een toestel of iets. Als dat geregeld kan worden dus op toestelniveau dan moet dat toch kunnen? Het is dan identiek aan de huidige situatie als tappen van een telefoonnummer

  5. Telegram Uhum…

  6. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  7. Doe maar!
    Stapt iedereen wat sneller over op telegram 🙂

  8. Ik zal de FBI vragen om alvast een camera op mijn slaapkamer te installeren. Ik ben aan het verbouwen en de boel ligt nu toch open. Je weet maar nooit, misschien verwekken we wel een terroristje en dan kan de FBI er maar beter snel bij zijn. Ik heb toch niets te verbergen…..

  9. Die hoeveelheid onzin die ik verstuur op whatsapp mogen ze van mij proberen om iets logisch uit te halen. Misschien kunnen ze de toppers online zetten. Soort van dumpert maar dan internationaal. 😄

  10. Signal!!

  11. Hoe veilig is Telegram? Komt de FBI daar ook aan?

  12. Ironisch genoeg heeft de overheid meegeholpen om de technologie achter de WhatsApp-encryptie te ontwikkelen. Om de mensenrechten in landen met onderdrukkende regimes te verbeteren, betaalde de Amerikaanse overheid via het Open Technology Fund $2,2 miljoen aan Open Whiper Systems. Deze projectgroep heeft de beveiligingstechnologie ontwikkeld die nu in WhatsApp wordt gebruikt.

    Ook bracht het Witte Huis in 2013 nog een rapport uit, waarin ze het gebruik van sterke encryptie aanmoedigden, zodat Amerikaanse bedrijven en consumenten beschermd zouden zijn tegen hackers, identiteitsdiefstal en cyberaanvallen uit het buitenland. In het rapport staat dat de overheid in geen enkel geval de algemeen beschikbare commerciële encryptie moet ondermijnen, verzwakken of omzeilen.

    “Regeren is vooruitzien” zeggen ze dan 😂
    Maar kennelijk vooral niet verder dan je neus lang is, zelfs het KNMI kijkt haast nog verder vooruit 😢

  13. @truus: Volgens mij valt Telegram onder de Russische geheime dienst. Is weer eens wat anders dan de FBI.

  14. Threema met end to end encryptie is echt veilig.

  15. Mensen die zeggen ”ik heb niks te verbergen” denken kortzichtig en zijn primitief. Je wilt je privacy behouden en je wilt dat sommige dingen tussen jou en bepaalde mensen blijven. Daar is niks mis mee. De overheid kan tegenwoordig ALLES tegen je gebruiken. Dus ik hoop dat Apple aan de FBI laat zien wie hier de baas is en dat is niet de FBI! En whatsapp moet doorgaan met het versleutelen van haar dienst. De overheid moet zich niet met ons privé leven bemoeien, en dan heb ik het niet alleen over de USA & De Russische Federatie maar ook onze eigen clowns!

  16. Van mijn mogen ze maar dan wil ik hun af kennen luisteren anders is er geen zak aan!

  17. Telegram…..

  18. Kan iemand mij in kindertaal uitleggen hoe veilig whatsapp nu op dit moment is? Is er wel enige soort van veiligheid van toepassing? Zijn berichten heel makkelijk te onderscheppen…

  19. Vergelijk het met de huidige oude telefonie. Daar heeft de overheid ook de mogelijkheid om alles af te luisteren, zij het met strikte beperkingen. Dat is wat ze nu ook willen bereiken met de ‘moderne’ telefonie. Ik zie daar geen probleem in, in tegendeel.

  20. Origineel geplaatst door dietrich
    Vergelijk het met de huidige oude telefonie. Daar heeft de overheid ook de mogelijkheid om alles af te luisteren, zij het met strikte beperkingen. Dat is wat ze nu ook willen bereiken met de ‘moderne’ telefonie. Ik zie daar geen probleem in, in tegendeel.

    Maar daar zit hem nou juist het probleem. Het is de laatste jaren wel gebleken dat ze helemaal geen beperkingen hebben en als die er al zijn hebben ze daar schijt aan.

  21. Jaren samengewerkt met Amerikanen, wat een vreselijk volk…

  22. Origineel geplaatst door D-OR84
    En dan is het wachten nu op het eerste comment met daarin een variatie op “ik heb niks te verbergen”.
    Maargoed, mensen die dat hele verhaal tussen Apple en de FBI niet zien als een bedreiging zullen zelfs hier geen probleem in zien…tot het te laat is.

    Precies!

    Maar tot het te laat is? Te laat tot wat??? Komt er een nieuwe dictatuur aan in Nederland. Worden we binnenkort binnengevallen door de Russen? Wordt je binnenkort vervolgd als je het Wilhelmus niet kan opdreunen? Maken de Duitsers weer stiekem plannen voor een nieuwe wereldorde? Vertel op wat is er op komst dat het bijna voor ons te laat is? Het klinkt heel onheilspellend namelijk.

    Als je nou in China, Noord-Korea of zelfs tegenwoordig in Turkije had gewoond snap ik je uitspraak “tot het te laat is” wel. Maar waar ben je in Nederland in godsnaam bang voor? Het land waar verdachten meer rechten hebben dan slachtoffers en we bijna meer regeltjes dan mensen hebben. Ik ben absoluut voor een sterke encryptie omdat het heel belangrijk is voor mensen die in een onderdrukkingsstaat leven en moeten vrezen voor hun leven als ze kritiek op de overheid of een religie hebben. Maar Nederland? Kom op zeg. Hier kan je naar het binnenhof lopen en zo’n beetje iedereen voor rotte vis uitmaken en heel hard roepen dat het slechts je mening was.

  23. Voor de liefhebber:
    Cloudopslagdienst: Tresorit
    Encrypted mail: ProtonMail
    Encrypted chat: Threema

    Alle diensten hebben servers staan BUITEN de VS.

    Succes! 😉

  24. @hb: Dit setje gebruik ik ook. ProtonMail is daarbij uniek. Op dit moment is het lastig een nieuw account te verkrijgen maar de dienst wordt snel opgeschaald. Eigen domein e.d. is volledig ondersteunt en de prijzen zijn meer dan schappelijk.

  25. @WvB22: Ik noem ’40-’45…

  26. @WvB22: Voor WhatsApp ligt het wellicht wat genuanceerder, maar voor beveiliging van je iPhone in het algemeen geldt dat het niet alleen je privacy ten goede komt, maar vooral ook je beveiliging. Beveiliging bij het doen van online aankopen, beveiliging bij kopen in de winkel met straks NFC, beveiliging om je gegevens te beveiligen die voor hackers interessant zouden kunnen zijn, tegen regimes die je minder gunstig gezind zijn. En geldt dat laatste wellicht niet in Nederland, wil jij dat Rusland of China (zo maar twee landen waar heel wat mensen uit Nederland op vakantie gaan of handel mee drijven) van tevoren je gegevens op je iPhone al hebben kunnen lezen voordat je het land inkomt?

    Het aantasten van de beveiliging gaat zoveel verder dan enkel dat FBI inzage in jouw telefoon wil. Ga er vanuit dat elke crimineel of regime graag bij voorbaat mee wil kijken. Dat staat ook op het spel.

    Bovendien, als je mensen in Turkije, China of Noord-Korea die beveiliging gunt, geldt ie ook voor ons. Er is geen middenweg hierin. Goede beveiliging of geen beveiliging.

  27. @WvB22: Het probleem is in deze context is dat jij helemaal geen idee hebt wat interessant is voor een overheid. Het gaat helemaal niet over het feit of je “Hier naar het binnenhof kan lopen en zo’n beetje iedereen voor rotte vis uitmaken en heel hard roepen dat het slechts je mening was”. Het is niet zozeer een probleem van dat jij denkt dat je niks te verbergen hebt maar dat iemand anders beslist dat datgene dat *jij* denkt *wel* een probleem is. En zolang iedereen (en dus ook de overheid) via wat voor procedure dan ook bij jouw data kan komen en jij hebt geen controle over die procedure, dan zit jij uiteindelijk met de gebakken peren. IT-technologie is een goudmijn voor bureaucraten en verzekeraars. Je bent volstrekt naïef als je denkt dat ze geen gebruik gaan maken van open systemen of achterdeurtjes in gesloten systemen. In een iets ander kader (videocamerabewaking) heeft David Brin als eens gezegd, “who watches the watchers”.

  28. Origineel geplaatst door joran
    Die hoeveelheid onzin die ik verstuur op whatsapp mogen ze van mij proberen om iets logisch uit te halen. Misschien kunnen ze de toppers online zetten. Soort van dumpert maar dan internationaal. 😄

    Je hebt dan een probleem als de FBI jouw onzin gaan interpreteren tot een voor hun zinnige iets.

  29. Origineel geplaatst door Iemand
    Doe maar!
    Stapt iedereen wat sneller over op telegram

    En dan komt Telegram in het vizier van de overheid en begint het hele verhaaltje weer opnieuw, ook voor Telegram.

    Origineel geplaatst door Si
    Kan iemand mij in kindertaal uitleggen hoe veilig whatsapp nu op dit moment is? Is er wel enige soort van veiligheid van toepassing? Zijn berichten heel makkelijk te onderscheppen…

    Het lukt de FBI niet om Whatsapp af te luisteren nu dus ik zou zeggen dat het dan redelijk veilig is als het hun al niet lukt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.