Jailbreaken anno 3.x: waarom eigenlijk?

Met de update naar firmware 3.x heeft Apple een aantal functies die voorheen alleen voor jailbreakers mogelijk waren (zoals copy/paste en spotlight) mogelijk gemaakt voor alle gebruikers.. maar zijn er nog steeds andere redenen om je iPhone of iPod te jailbreaken? Wij zetten de redenen voor je op een rijtje.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

Steve Wozniak met gePwnde iPhoneMet de update naar firmware 3.x heeft Apple een aantal functies die voorheen alleen voor jailbreakers mogelijk waren (zoals copy/paste en spotlight) mogelijk gemaakt voor alle gebruikers.. maar zijn er nog steeds andere redenen om je iPhone of iPod te jailbreaken? Wij zetten de redenen voor je op een rijtje.

Er was eens..

Steve Jobs en Steve Wozniak met blue boxEr was eens een tweetal kwajongens, Steve Jobs en Steve Wozniak, die samen blue boxes verkochten voor $150 (nog voor de Apple I). Met de blue boxes was het mogelijk om (gratis) je eigen telefoongesprek te routen, waarbij de routing van telefooncentrales buitenspel werd gezet. Ze gebruikten hun eigen blue box bijvoorbeeld om het Vaticaan te bellen, identificeerden zich als Henry Kissinger en vroegen of ze de Paus kon spreken (die op dat moment sliep). Ze deelden de winst uit de verkoop, kwamen erachter dat ze een goed team vormden en iets meer dan dertig jaar later zouden hun activiteiten uitgegroeid zijn tot een multinational met een miljardenomzet. Zoals Wozniak het zelf samenvatte: “Steve and I both were a little bit of hackers when we grew up and were younger, but maybe you forget that when you become a businessman.”

Tijdens de opkomst van Apple stond het bedrijf voor meer dan alleen een multinational; met legendarische reclames zoals 1984 en Think Different, zette Apple zichzelf op de kaart als het bedrijf van de empowerment van het individu tegenover de massa.

Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.

Tegenwoordig staat Steve Jobs alleen aan het roer bij Apple en wordt het de hackers zo moeilijk mogelijk gemaakt om de hardware (iPhone of iPod touch) te gebruiken zoals zij dat willen. Steve Wozniak is officieel nog in dienst van Apple, maar heeft geen leidende functie meer. Toch heeft hij zich actief in het debat over jailbreaken gemengd, door op TV een iPhone te jailbreaken, zijn foto te laten nemen met zijn eigen gejailbreakte iPhone en zijn commentaar in bijvoorbeeld in het onderstaande interview (vanaf circa 2:50) (niet te bekijken op de iPhone zonder jailbreak).

Ongeveer 10% van de iPhone en iPod touch gebruikers kiest ervoor om te jailbreaken. Onder de echte fans, zoals onder de bezoekers van iPhoneclub.nl, zal dit percentage nog iets hoger liggen. Deze gebruikers delen de visie van Wozniak; ze ondersteunen de hardwareontwikkeling van Apple en kopen netjes hun software via de App Store, maar willen meer. De hardware van zowel de iPhone als de iPod touch kan namelijk veel meer dan dat je via de App Store mogelijk kunt maken; onder andere omdat Apple een restrictief beleid voert, waarbij voorkomen wordt dat er modificaties gedaan worden aan de basisfunctionaliteit die de iPhone en iPod touch bieden.

Voordelen van een jailbreak

Een groot aantal applicaties die onder andere via Cydia te vinden zijn, breidt deze functionaliteit uit. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld het weergeven van je agenda op je lockscreen, het snel aan/uit kunnen zetten van GPS/3G/WiFi, het aanpassen van je achtergrond en dock, het mogelijk maken van tetheren en vele andere tweaks die het leven van de gejailbreakte iPhone en iPod gebruiker net iets aangenamer en makkelijker maakt. Hieronder een Top 10 van mogelijkheden die je alleen hebt met een jailbreak.

#1: Winterboard

Met behulp van Winterboard kun je elk detail aanpassen van hoe je iPhone eruit ziet. Je kunt ervoor kiezen om één van de vele kant-en-klare thema’s te downloaden, om je eigen thema samen te stellen of om maar een paar details van de interface te veranderen. Winterboard is gratis te downloaden in de repo van Saurik (Telesphoreo Tangelo).

#2: SBSettings

Met behulp van SBSettings kun je allerlei functies op je iPhone of iPod touch makkelijk in- en uitschakelen. SBSettings heeft geen icoon; je kunt het scherm van SBSettings oproepen, door met je vinger over de bovenste statusbar te bewegen. Je kunt er zelf voor kiezen welke icoontjes er in SBSettings verschijnen. De kracht van SBSettings is dat je functies zoals GPS, 3G en Wi-Fi aan en uit kunt schakelen, zonder dat je daarbij uit de applicatie waar je je op dat moment in bevindt hoeft te gaan.

Daarnaast kun je met SBSettings opties inschakelen zoals de numerieke batterij, de datum in je statusbar en 24-uur formaat voor de tijd. Ook kun je kijken hoeveel geheugen je op dat moment vrij hebt en geheugen vrij maken. Je kunt snel een respring (opnieuw opstarten van Springboard) uitvoeren of ervoor kiezen om de iPhone opnieuw op te starten. Ook kun je binnen SBSettings met Poof! icoontjes die je nooit gebruikt onzichtbaar maken (bijvoorbeeld iTunes of Stocks). Er zijn verschillende thema’s beschikbaar voor SBSettings om deze naar je eigen smaak weer te geven. SBSettings is gratis te downloaden in de repo van BigBoss.

#3: Lock Calendar

Lock Calendar biedt je de mogelijkheid om je agenda op je lockscreen te tonen. Zo kun je snel je afspraken bekijken, zonder dat je eerst de Calendar-applicatie hoeft te openen. Lock Calendar heeft geen icoon en is in te stellen via het menu Instellingen. Lock Calendar is gratis te downloaden in de repo van BigBoss.

#4: Cycorder

cycorder In principe is de camera van de originele iPhone en de iPhone 3G gewoon in staat om te filmen, maar dit wordt niet officieel door Apple ondersteund waardoor deze functie exclusief voor de iPhone 3GS blijft. De applicatie Cycorder maakt filmen op de eerdere iPhones toch mogelijk. Er kan met een maximum van 15 beelden per seconde opgenomen worden. De kwaliteit kun je natuurlijk niet vergelijken met die van de iPhone 3GS, maar die heeft ook een betere camera. Cycorder is gratis beschikbaar in de repo van Saurik.

#5: MxTube

Met de applicatie MxTube kun je filmpjes van Youtube downloaden naar je iPhone. Je kunt er in de applicatie ook voor kiezen de filmpjes te streamen en je krijgt voor beide opties de keuze tussen lage en hoge kwaliteit. Je kunt de filmpjes na het downloaden altijd in de door jou gekozen kwaliteit in MxTube bekijken. MxTube is gratis beschikbaar in de repo van BigBoss.

#6: 3G Unrestrictor

3gunrestrictorSommige applicaties zoals Skype en SlingPlayer kun je niet gebruiken als je geen WiFi-verbinding hebt en sommige anderen zoals Youtube en Uitzending Gemist alleen met slechtere kwaliteit. Ontwikkelaars zien zich gedwongen om deze restricties toe te passen, om te zorgen dat hun applicatie toegelaten wordt in de App Store. Deze tweak heft de restricties van Apple op voor al deze applicaties en werkt op elke iPhone. 3G Unrestrictor is voor $2.99 te koop in de repo van BigBoss.

#7: Backgrounder

backgrounderBackgrounder is een applicatie waar je met name veel voordeel aan kunt hebben als je een iPhone 3GS hebt. In principe staat Apple het applicaties van derden niet toe om op de achtergrond actief te blijven, hoewel de eigen iPod- en Safari-applicaties wel op de achtergrond actief kunnen blijven. De gedachte hierachter is dat het geheugen van eerdere modellen iPhones en iPods al snel vol kunnen zitten, maar dit hoeft voor de iPhone 3GS-gebruiker geen probleem te zijn omdat deze iPhones 128MB meer geheugen hebben. Je kunt met Backgrounder dus naar hartelust gebruik maken van applicaties die op de achtergrond blijven draaien. Backgrounder werkt ook op de eerdere modellen iPhones en iPods touch, maar dan zal je zelf wel het geheugengebruik in de gaten moeten houden, met bijvoorbeeld SBSettings. Backgrounder is gratis beschikbaar in de repo van BigBoss.

#8: QuickReply/QuickSend for SMS

Stoor jij je ook wel eens aan hoe lang het duurt om een simpel smsje te sturen op de iPhone? Misschien zijn deze applicaties dan iets voor jou. Er zijn verschillende onderdelen; QuickReply om snel op een smsje te reageren en QuickSend om snel een nieuw smsje te sturen of iRealQuickSMS die beide mogelijkheden bevat. Je kunt er zelf voor kiezen hoe je de QuickReply of QuickSend functies wilt activeren, bijvoorbeeld door door twee keer de Home-toets in te drukken of volume omhoog plus het scherm aan te raken. Dit kan dus ook terwijl je in een andere applicatie zit.

Je selecteert vervolgens een naam uit het adresboek of voert een nummer in en smst of belt daarna met de druk op knop. In tegenstelling tot de standaard sms-applicatie krijg je ook te zien hoe veel tekens je gebruikt hebt en je kunt altijd nog de hele sms-geschiedenis in de standaardapplicatie terug lezen. QuickReply for SMS is voor $2.99 te koop in de repo van BigBoss, iRealQuickSMS is voor $4.99 beschikbaar en ook tijdelijk gratis als trial te gebruiken.

#9: StatusNotifier

StatusNotifierAls je StatusNotifier geinstalleerd hebt, verschijnt er een melding in je statusbar als je een gemiste oproep, sms of e-mail hebt. Doordat de melding in de statusbalk verwerkt is, kun je deze onder andere op je lockscreen en in elke applicatie zien. Het afgebeelde thema StatusNotifier Stock Symbols voor Winterboard verdient wat ons betreft een tip. StatusNotifier is gratis te downloaden in de repo van ModMyi.

   

#10: Universele tethering

tetheriphoneMet behulp van software zoals PdaNet, MyWi en iModem is het mogelijk om de internetverbinding van je iPhone te gebruiken voor je (laptop)computer. Dit was ook voor niet gejailbreakte iPhones mogelijk op firmware 3.0, maar onder 3.1.2 is dit momenteel voorbehouden aan gejailbreakte iPhones. Deze software werkt ook als de mobiele operator tethering niet officieel mogelijk heeft gemaakt voor de iPhone. PdaNet is 14 dagen gratis te gebruiken en kost daarna $29, MyWi is 10 dagen gratis te gebruiken en kost daarna $9.99 en iModem is ook voor $9.99 beschikbaar.

Risico’s van een jailbreak

safemode-125-whiteEr zijn in principe geen risico’s verbonden aan het jailbreaken van je iPhone of iPod touch. Het gedeelte van de apparatuur waar de jailbreak plaatst vindt, kan altijd weer overschreven worden door te herstellen naar een officiële firmware van Apple. Mocht een bepaalde jailbreak-applicatie voor problemen zorgen, dan zal je iPhone of iPod touch automatisch in safe mode gezet worden door MobileSubstrate (van Saurik). Je kunt dan veilig de applicatie die problemen veroorzaakt verwijderen.

Het uitvoeren van een jailbreak en zelfs een unlock is in tegenstelling tot wat sommige mensen op basis van de connotatie denken ook niet illegaal. Het is wél mogelijk dat het uitvoeren van een jailbreak, of een applicatie die je gebruikt, in strijd is met de voorwaarden van je mobiele operator of verzekeraar. De vraag of zij jou volgens de wet mogen binden met dergelijke voorwaarden is juridisch interessant, maar heeft in de praktijk minder waarde; aangezien eventuele hardwarematige problemen niet het gevolg zullen zijn van de jailbreak en softwarematige problemen opgelost kunnen worden door te herstellen naar een officiële of custom firmware.

Conclusie

Voor eigenaren van een iPhone of iPod touch die alles uit de hardware willen halen is een jailbreak onmisbaar. De tien applicaties die bij de voordelen van een jailbreak zijn belicht, zijn slechts voorbeelden van applicaties waarvan wij denken dat ze toegevoegde waarde zullen hebben voor veel bezoekers van iPhoneclub.nl. Loop je vaak tegen een bepaalde beperking van de iPhone of iPod touch aan, dan is er een grote kans dat er voor jailbreakers een oplossing bestaat. Gebruik je je iPhone eigenlijk alleen om te bellen en je iPod om muziek te luisteren, dan heeft een jailbreak voor jou waarschijnlijk minder toegevoegde waarde.

Ben je helemaal overtuigd en wil je snel aan de slag, dan kun je de Keuzehulp Jailbreak en Unlock op ons forum gebruiken om erachter te komen welke jailbreak-software je voor jouw iPhone of iPod touch moet gebruiken. Wil je er nog even over nadenken, dan kun je ook wachten op ons artikel: Jailbreaken anno 3.x: hoe moet dat eigenlijk?

Wij verzoeken jullie vriendelijk doch dringend om in de reacties andere gebruikers in hun waarde te laten; ook als je hun mening niet deelt. Daarnaast kunnen wij geen reacties toestaan waar het over (hulpmiddelen voor) gekraakte software gaat of die anderszins het niet betalen voor intellectueel eigendom behandelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

130 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.