Kwartaalcijfers van Apple: meer Macs, minder iPods en iPhones?

Apple gaat om 23:00 uur Nederlandse tijd de resultaten van het afgelopen kwartaal bekendmaken. De verwachting is dat de verkoop van Macs is gestegen, maar dat de verkoop van de iPhone door leveringsproblemen wel eens kan tegenvallen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple storeApple gaat vandaag om 14:00 uur Pacific Time (dus 23:00 uur Nederlandse tijd) de nieuwste kwartaalcijfers bekendmaken. Via QuickTime kun je live meeluisteren naar de presentatie. De verwachtingen zijn bij onderzoeksbureau Piper Jaffray positief gestemd: zij verwachten dat de verkoop van Macs in augustus is gegroeid van 3 naar 7 procent. IDC schat in dat Apple z’n plek heeft herwonnen als de op drie na grootste computerverkoper in de VS. Er is volgens hen vooral veel vraag geweest naar MacBooks. Andere analisten denken echter, dat Apple moeite zal hebben om de verwachtingen waar te maken als het om de verkoop van iPhones gaat.

Leveringsproblemen in de productieketen hebben ervoor gezorgd dat Apple niet aan de vraag naar de iPhones 3GS kon voldoen. Analist Gene Munster verwacht dat Apple desondanks 7,5 miljoen iPhones heeft verkocht in het afgelopen kwartaal.

Analysebureau Oppenheimer & Co. verwacht veel lagere cijfers: tijdens het evenement ‘It’s Only Rock and Roll’ liet Apple weten dat ze zo’n 3,5 miljoen iPhones hadden verkocht en op dat moment waren er nog 21 dagen te gaan, tot het einde van het kwartaal. In veel landen was de iPhone 3GS uitverkocht. De schatting van Oppenheimer & Co. is echter gebaseerd op een rekensom. Steve Jobs maakte bekend dat in totaal 30 miljoen iPhones waren verkocht en de analisten hebben daar 26,4 miljoen vanaf getrokken op basis van de verkoopcijfers van eerdere kwartalen. MacRumors merkte afgelopen vrijdag op, dat Apple de gewoonte heeft om in keynote-presentaties de cijfers mooi af te ronden – dus de 30 miljoen zou ook wel eens 31 miljoen kunnen zijn.

Apple zal wel rekening moeten houden met steeds meer concurrentie. Google’s CEO Eric Schmidt liet vorige week tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers weten, dat Android op het punt staat om te exploderen. Analisten zoals Gartner verwachten dat Android in 2012 populairder is dan de iPhone. Ze houden daarmee rekening met 71,5 miljoen iPhones, dus Apple heeft met het huidige aantal van 30 miljoen nog ruimschoots een verdubbeling voor de boeg.

Foto: CC Flickr, paphio

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2013, 15:42
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.