Elke iPhone legt twee keer de afstand naar de maan af

Wist je dat alle onderdelen van de iPhone bij elkaar meer dan 800.000 kilometer afleggen? Dat is ruim twee keer de afstand van de aarde tot de maan.

Veel mensen bestellen een nieuwe iPhone of iPad online, omdat ze dan de deur niet uit hoeven. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoeveel kilometer een iPhone af moet leggen voordat hij heelhuids in jouw handen belandt? Doordat vele onderdelen van de iPhone door verschillende fabrikanten gemaakt worden, wordt er een totale afstand afgelegd van maar liefst ruim 800.000 kilometer voordat hij klaar is voor gebruik. Dat is net zo ver als heen en terug naar de maan.

iPhone wereldbol

Van thuisknop tot complete iPhone

Je hebt er misschien niet bij stil gestaan, maar eigenlijk is je iPhone een heuse globetrotter. Voordat de iPhone klaar is voor gebruik, hebben alle verschillende onderdelen drie continenten van de wereld gezien. Zo komen meerdere onderdelen uit Europa (waaronder Nederland), terwijl er ook belangrijke onderdelen van de iPhone afkomstig zijn uit Noord-Amerika en Azië. Voor de thuisknop alleen al wordt bijna 20.000 kilometer afgelegd. Zo komt het saffierglas van de thuisknop uit het verre China, terwijl de metalen ring bijna 900 kilometer verderop bevestigd wordt. Vervolgens gaan de onderdelen door naar een Taiwanese fabriek van het Nederlandse NXP Semiconductors, ruim 1600 kilometer verder. Alleen de thuisknop legt al een behoorlijke afstand af.

Andere onderdelen die de wereld over reizen zijn de barometer en accelerometer uit Duitsland, het Gorilla Glass uit Amerika, evenals de onderdelen van de batterij. De chip van de NFC-sensor komt zoals bekend uit Nederland, terwijl veel andere onderdelen afkomstig zijn uit Japan, Taiwan, Korea en China. De A-chips worden geproduceerd op twee continenten. Omdat de chips door twee verschillende fabrikanten gemaakt wordt, verschilt dit per iPhone. De Samsung-versie van de chip wordt in Texas in elkaar gezet, terwijl de TSMC-versie in Taiwan geproduceerd wordt. Al deze onderdelen bij elkaar leggen een afstand af van ruim 250.000 kilometer.

Maar dan zijn we er nog niet, want om de onderdelen te maken zijn verschillende metalen nodig zoals goud, zilver, platinum en koper, die ook op hun beurt allemaal gefabriceerd moeten worden. Hierdoor komt het totaal uit op en slordige 800.000 kilometer. Er is nota bene voor deze verschillende producenten en herkomsten gekozen om onder andere zo efficiënt en goedkoop mogelijk te produceren. Denk daar nog maar eens over na als je je iPhone beetpakt.

Via: Wired

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2016, 12:29
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone, productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.