iphone 6 renders 1

‘Nederlands bedrijf NXP maakt NFC-betaalchip voor iPhone 6’

Apple heeft het Nederlandse bedrijf NXP ingeschakeld voor de NFC-chips in de iPhone 6. Dat heeft de Financial Times

iphone 6 renders 1Apple werkt samen met het Nederlandse bedrijf NXP aan de NFC-chips in de nieuwe iPhone. De NFC-chip is bedoeld om draadloze betalingen mogelijk te maken. Afgelopen woensdag werd nog basis van gelekte foto’s al gesuggereerd dat Apple gebruik maakt van een NFC-chip van het Nederlandse bedrijf. Iemand dacht de PN65-chip van NXP op een logic board te hebben herkend. Die chip wordt ook in diverse Android-toestellen gebruikt. Donderdag beweerde Wired dat de volgende iPhone NFC-functies voor contactloos betalen krijgt. En nu is er opnieuw een prominente partij die het bevestigt: Apple overweegt betalen-door-aanraken aldus de Financial Times (artikel achter paywall).


Lees ook: Dossier NFC

De Financial Times bevestigt daarin dat Apple samenwerkt met NXP, een bedrijf dat is ontstaan vanuit Philips en nu een wereldspeler op het gebied van chips is. Apple werkt al langer samen met NXP. Sterker nog, in 2010 schreven we op iCulture al: ‘Apple test nieuwe iPhone met NFC-chip van Nederlands bedrijf NXP’. Maar blijkbaar was NFC in de iPhone op dat moment nog niet praktisch of technisch haalbaar.

iphone_6_nfc_board_close

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Apple in de iPhone 6 een NFC-chip gaat gebruiken. Die geruchten circuleren al jarenlang, maar dit jaar zijn ze geloofwaardiger dan ooit: er zijn concrete aanwijzingen op de logic boards aangetroffen en er zijn meerdere grote mediabedrijven die het NFC-gerucht via tipgevers horen. Apple zou eerder dit jaar zelfs al een overeenkomst met China UnionPay hebben gesloten, de grootste mobiele betaaldienst in China. Volgens die overeenkomst zouden beide bedrijven NFC-betalingen bij talloze winkels mogelijk willen maken.

Overigens heeft ook Apple-blogger John Gruber zich weer in de discussie gemengd. Hij geeft hints dat Apple inderdaad NFC in de nieuwe iPhone 6 gaat gebruiken, als onderdeel van een mobiele betaaloplossing. Hij refereert daarbij ook naar een eerdere blogposting, waarin hij aankondigde dat Apple in september een wearable gaat uitbrengen. Later zwakte hij die beweringen af en vertelde hij dat het maar een ‘grap’ was.

Update: nog meer bewijs voor NFC-chip

Foto’s van het moederbord van de iPhone 6 bewijzen nogmaals dat er een NFC-chip in het toestel zit. De NFC-chip van het Nederlandse bedrijf NXP is nu gespot op een gelekte foto. De chip met aanduiding ‘NSD425′ is de NFC-module. De foto’s zijn ontdekt door Feld & Volk, een Russische leverancier van opgempimpte iPhones.

iph6-motherboard5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.