iPhone voor onderzoek naar kanker.

Dit iPhone-laboratorium kan kanker met 99% zekerheid detecteren

Draagbaar onderzoek doen naar kanker komt steeds dichterbij. Een onderzoeker in Amerika heeft een iPhone-laboratorium ontwikkeld dat kanker met 99% zekerheid kan vaststellen.

iPhone voor onderzoek naar kanker.
De iPhone wordt al vaak voor medische toepassingen gebruikt, zoals het meten van hartritmestoornissen en het onderzoeken van darmziekte. De Washington State University heeft nu een draagbaar iPhone-laboratorium ontwikkeld die kanker vast kan stellen met een zekerheid van 99%.

Kanker vaststellen met iPhone

Het draagbare laboratorium maakt gebruik van een iPhone 5 en de bijbehorende camera om samples te analyseren op symptomen van kanker. Het onderzoeksteam, dat geleid wordt door professor Lei Li, heeft de set ontwikkeld zodat er sneller onderzoek gedaan kan worden. Hierdoor kan er bijvoorbeeld al een diagnose gesteld worden in een ambulance of noodkamer, zonder dat het apart opgestuurd moet worden naar een laboratorium.

De iPhone kan in totaal acht samples tegelijk analyseren en herkent menselijke interleukin-6 (IL-6). Hiermee kan onder andere long-, prostaat-, lever- en borstkanker geconstateerd worden. Een spectrometer analyseert de aanwezige hoeveelheid in de sample door het lichtspectrum te meten. Zulke spectrometers met smartphones bestaan wel al, maar kunnen slechts een enkele sample tegelijk bekijken. Deze nieuwe spectrometer kan er echter acht tegelijk analyseren, zodat de set ook bruikbaar wordt in dagelijks gebruik.

Spectrometer maakt gebruik van een iPhone voor laboratorium onderzoek.

De set is alleen nog gebruikt bij standaard samples uit een laboratorium, maar was daarbij wel in 99 procent van de gevallen accuraat. De spectrometer is daarom klaar om getest te worden in de echte wereld. De professor heeft al patent aangevraagd voor de spectrometer. De set zal vooral van pas komen in klinieken die veel samples hebben, maar niet voorzien zijn van grote laboratoria om deze te analyseren. Ook in het buitenland of in afgelegen gebieden kan dit goed van pas komen.

In het onderzoek genaamd Biosensors and Bioelectronics lees je meer over deze smartphone-oplossing.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 oktober 2016 om 11:42
Onderwerp
Categorie
Achtergrond
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.