Vrouw op wc-pot, via Shutterstock (shutterstock_211817584).

Drama in je darmen? App je poep met de smartphone-app van UMC Groningen

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen is bezig met het ontwikkelen van een app voor smartphones voor mensen met een darmziekte. Zo kunnen zij zelf kijken in welke status de vervelende ziekte zich bevindt.

Problemen met je darmen is op zich al vervelend genoeg en laboratoriumonderzoek naar de ontlasting is niet altijd even handig. Het UMC Groningen is bezig met het ontwikkelen van een computerprogramma waar ook je smartphone aan te pas komt. Zo kunnen darmpatiënten zelf door gebruik van hun smartphone de ontlasting onderzoeken, waardoor er gekeken kan worden in welke fase een darmziekte zich bevindt.

Vrouw op wc-pot, via Shutterstock (shutterstock_211817584).

App voor controleren van ontlasting

De samenstelling van je ontlasting kan een hoop zeggen over je algehele conditie, beaamt ook de Maag Lever Darm Stichting. Gerard Dijkstra, hoogleraar bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, is momenteel bezig met het ontwikkelen van een computerprogramma, zodat darmpatiënten zelf hun eigen ziekte in de gaten kunnen houden. Het gaat dan om mensen met IBD, Inflammatory Bowel Disease. Bekende voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Maar het is zelfs met de smartphone niet een kwestie van een foto maken van je ontlasting.

Patiënten moeten namelijk met een lepeltje een monster nemen van hun ontlasting, waarna dit vervolgens in een buisje met vloeistof gedaan moet worden. Op een speciaal vel papier vormt dit een soort streepjescode, waarna deze code met behulp van een app afgelezen kan worden. Dankzij de app kan de patiënt dus zelf zien in welk stadium de darmziekte zich bevindt, waardoor de ziekte beter gecontroleerd kan worden. Darmziektes kunnen vaak het leven van patiënten beheersen, omdat ze bijvoorbeeld nauwelijks de deur nog uitdurven.

De app is nog niet uit en is nog in ontwikkeling. Dit soort medische apps waarbij een patiënt zelf dingen kan checken is niet nieuw. Vorige week bespraken we nog de OLVG-app, waarmee patiënten van het OLVG in Amsterdam zelf kunnen kijken of ze last hebben van hartritmestoornissen. Ook voor mensen met darmziekten verscheen eerder al een app genaamd Buikbuddy (link), maar deze is al bijna vier jaar niet bijgewerkt.

Afbeelding via Shutterstock.com, Ljupco Smokovski

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 maart 2016, 20:00
Categorie Apps
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.