iPhone krijgt over-the-air updates in iOS 5?

De iPhone krijgt mogelijk over-the-air updates in iOS 5 of de iPhone 5. Apple heeft een overeenkomst met Verizon gesloten om de updates zonder tussenkomt van de computer aan te bieden.

over the air androidVanaf het prille begin moet je je iPhone, iPad of iPod touch aansluiten op je computer om een update uit te voeren. Maar mogelijk komen er ook over-the-air-updates aan. Volgens 9to5mac heeft Apple een overeenkomst met Verizon Wireless gesloten, waarbij ze over-the-air updates gaan aanbieden. De bronnen konden echter niet bevestigen dat het ook geldt voor de GSM-versie van de iPhone. Bij Android is dat overigens al mogelijk: bij sommige (maar niet alle) Android-toestellen krijgen gebruikers een melding op hun toestel dat er een firmware-update klaarstaat. Als ze genoeg batterijspanning hebben en zich niet druk hoeven te maken over dataverkeer, kan de update meteen van start gaan (zie foto hiernaast). Binnen een paar minuten draait er een nieuwe versie van Android op de toestellen. Zoiets zou ook bij de iPhone haalbaar zijn.


Maar Apple moet dan wel fundamentele veranderingen doorvoeren in de manier waarop updates plaatsvinden. Nu moet je telkens opnieuw de volledige firmware downloaden. Bij iOS 4.3.3, dat gisteren uitkwam, betekent dat een downloadbestand van 666,2 MB. Dat is niet haalbaar als de bestanden via het mobiele netwerk moeten worden verstuurd. Zelfs wanneer Apple de eis stelt dat je alleen via Wi-Fi kunt updaten, zijn de bestanden eigenlijk nog te groot. Er zijn incrementele updates nodig, waarbij niet het hele firmwarebestand, maar alleen de wijzigingen worden doorgegeven. Microsoft doet dat overigens ook: telkens wanneer er een update of patch voor Windows uitkomt, hoef je niet het complete besturingssysteem opnieuw te installeren.

Zoals gezegd: het is onduidelijk of Apple de over-the-air-updates ook op de GSM-versie van de iPhone gaat aanbieden en op welke termijn. Maar iPhone 5 of de presentatie van nieuwe functies in iOS 5 tijdens WWDC zou een mooi moment zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.