Gerucht: over-the-air updates voor iOS 5 gepland

Apple zou plannen hebben om over-the-air updates mogelijk te maken op de Verizon iPhone. Mogelijk wordt het een nieuwe functie in iOS 5, zodat het ook op de iPad beschikbaar komt.

ios 5Vanaf het prille begin moet je je iPhone, iPad of iPod touch aansluiten op je computer om een update uit te voeren. Maar mogelijk komen er ook over-the-air-updates aan. Volgens 9to5mac heeft Apple een overeenkomst met Verizon Wireless gesloten, waarbij ze over-the-air updates gaan aanbieden. De bronnen konden echter niet bevestigen dat het ook geldt voor de GSM-versie van de iPhone of voor de iPad.

Bij Android is dat overigens al mogelijk: bij sommige (maar niet alle) Android-toestellen krijgen gebruikers een melding op hun toestel dat er een firmware-update klaarstaat. Als ze genoeg batterijspanning hebben en zich niet druk hoeven te maken over dataverkeer, kan de update meteen van start gaan. Binnen een paar minuten draait er een nieuwe versie van Android op de toestellen. Zoiets zou ook bij de iPhone haalbaar zijn.

verizon iphoneMaar Apple moet dan wel fundamentele veranderingen doorvoeren in de manier waarop updates plaatsvinden. Nu moet je telkens opnieuw de volledige firmware downloaden. Bij iOS 4.3.3, dat gisteren uitkwam, betekent dat een downloadbestand van 666,2 MB. Dat is niet haalbaar als de bestanden via het mobiele netwerk moeten worden verstuurd. Zelfs wanneer Apple de eis stelt dat je alleen via Wi-Fi kunt updaten, zijn de bestanden eigenlijk nog te groot. Er zijn incrementele updates nodig, waarbij niet het hele firmwarebestand, maar alleen de wijzigingen worden doorgegeven. Microsoft doet dat overigens ook: telkens wanneer er een update of patch voor Windows uitkomt, hoef je niet het complete besturingssysteem opnieuw te installeren.

Zoals gezegd: het is onduidelijk of Apple de over-the-air-updates ook op de GSM-versie van de iPhone gaat aanbieden en op welke termijn. Maar iPhone 5 of de presentatie van nieuwe functies in iOS 5 tijdens WWDC zou een mooi moment zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 mei 2011, 9:25
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen firmware, over the air, update

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.