iPhone 7 review: de antennestrepen zijn minder zichtbaar

‘iPhone 7 met Qualcomm-chip presteert beter dan Europese Intel-variant’

Apple maakte tot voor kort alleen gebruik van modemchips van Qualcomm in de iPhone, maar voegde voor de iPhone 7 ook Intel toe als leverancier. Volgens een onafhankelijke analyse zou juist die Intel-chip, die ook in Europese iPhones zit, minder goed presteren.

iPhone 7 review: de antennestrepen zijn minder zichtbaar
De afgelopen jaren was chipfabrikant Qualcomm Apple’s vaste leverancier voor de modemchip van iPhones. Bij de iPhone 7 heeft Apple voor het eerst besloten om chips van zowel Qualcomm als Intel te gebruiken. De Intel-chip, die in Europese modellen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus wordt gebruikt, zou bij slechter bereik minder goed presteren dan die van Qualcomm, blijkt uit een analyse van de website Cellular Insights.

Prestaties iPhone 7 Plus vergeleken in testopstelling

De website vergeleek Intel’s XMM7360 modem-chip (blauwe lijn in onderstaande afbeelding) met de Qualcomm MDM9645M (de rode lijn) in een speciale testopstelling waarmee het versturen en ontvangen van radiosignalen wordt nagebootst. Doel hiervan was om een zo hoog mogelijke doorvoer van het 4G-signaal te kunnen bereiken. Er werd gekeken naar drie verschillende frequentiebanden: Band 12, Band 4 en Band 7 . Deze laatste wordt vooral door Nederlandse providers gebruikt. Van beide chips werd de gevoeligheid voor het 4G-signaal op deze drie banden gemeten en geanalyseerd.

Cellular Insights - iPhone 7 Plus analyse

iPhone 7 Plus met Qualcomm-modem presteert 30 procent beter

In de eerste test die werd uitgevoerd zagen de onderzoekers al een groot prestatieverschil tussen beide toestellen. Naarmate de doorvoer bij de iPhone 7 Plus met Intel-chip werd vergroot, nam de gevoeligheid voor ruis in het signaal toe. Om uit te kunnen sluiten dat het hier om een defect toestel zou kunnen gaan, is de test nogmaals uitgevoerd met een nieuwe iPhone 7 Plus. In alle tests die de website uitvoerde, bleek dat de iPhone 7 Plus met Qualcomm-modem aanzienlijk beter presteerde dan die met een Intel-modem. Gemiddeld genomen presteerde de Qualcomm-chip ongeveer 30 procent beter dan de Intel-variant.

In de praktijk betekent dit dat het Qualcomm-modem beter presteert in gebieden waar het bereik minder is, omdat het Intel-modem meer last heeft van een lagere snelheid bij mindere dekking. Ook in vergelijking met andere smartphones presteert het Intel-modem van de iPhone 7 minder goed. Zodra de ontvangst minder wordt (de X-as), neemt de snelheid af (Y-as). Dit geldt voor alle toestellen, maar de iPhone 7 Plus met Intel-modem presteert duidelijk het slechtst (blauwe balk).

vergelijking-modem-iphone-7-toestellen

Volgens Cellular Insights worden mobiele providers meestal verantwoordelijk gehouden voor wegvallende gesprekken of andere soortgelijke problemen, maar de site wijst erop dat dit ook vaak te maken heeft met de gebruikte modem-chip en het ontwerp van antennes in toestellen. Kort na de release van de iPhone 7 in de Verenigde Staten verschenen er berichten dat toestellen van T-Mobile en AT&T minder goed zouden presteren dan die van Verizon en Sprint. De aannames die gebruikers deden lijken bevestigd te worden door de bevindingen van Cellular Insights. Hier in Nederland zijn die verschillen niet waargenomen omdat alleen iPhone 7’s met Intel-chips geleverd worden. Mogelijk zou Apple door het tweaken van de modemfirmware de prestaties nog enigszins kunnen verbeteren.

Eerder bleek ook al dat de iPhone 7 van 32GB een lagere schrijfsnelheid voor de opslag heeft in vergelijking met hogere capaciteiten, maar in de praktijk zul je daar waarschijnlijk niet zo veel van merken.

Meer informatie: Cellular Insights

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2016, 10:16
Categorie iDevices
Onderwerpen intel, iPhone 7, qualcomm
Device iPhone 7

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.