Achterkant van een gouden iPhone 7.

iPhone 7 met 32GB heeft tragere opslag waar je waarschijnlijk weinig van merkt

Heb je een 32GB iPhone 7, dan is de snelheid van de opslag lager dan bij andere modellen. Maar er is goed nieuws, want in de praktijk merk je hier waarschijnlijk niet heel veel van.

Achterkant van een gouden iPhone 7.
Apple heeft dit jaar de hoeveelheid opslag bij de iPhone 7 verdubbeld. Waar je vorig jaar nog kon kiezen uit 16GB, 64GB en 128GB, is dit bij de iPhone 7 opgeschroefd naar 32GB, 128GB en 256GB. Eerstgenoemde model blijkt echter langzamer te zijn dan de 128GB-versie van de iPhone 7. Zelfs de 64GB iPhone 6s Plus heeft een snellere schrijfsnelheid voor het interne opslag. Maar geen paniek, want in de praktijk zul je er waarschijnlijk weinig van merken.

Tragere opslag 32GB iPhone 7

GSMArena nam de proef op de som en vergeleek drie verschillende iPhone-modellen: de 32GB iPhone 7, de 128GB iPhone 7 en de 64GB iPhone 6s Plus. Via meerdere benchmark-tests blijkt dat de snelheid van de opslag van de iPhone 7 langzamer is. Bij de test met de gratis app Basemark OS II blijkt dat de score voor opslag aanzienlijk lager ligt. Via een tweede test met de app van Pass Mark is ook gekeken naar de individuele lees- en schrijfsnelheid van de opslag van de iPhones. In onderstaande tabel is te zien dat de snelheden bij de iPhone 7 een stuk lager liggen dan bij de overige toestellen.

Test van 32GB iPhone 7 voor opslagsnelheid.

Om de snelheden ook in de praktijk te testen, is gekeken hoe lang het duurt voordat een tien minuten durend 4K-filmpje gehalveerd is en overgezet is naar een nieuwe video. Bij de 32GB iPhone 7 zou dit ongeveer drie keer langer duren dan bij de iPhone 7 van 128GB. Hoewel de test uitwijst het inderdaad langer duurt, zul je hier in de praktijk waarschijnlijk weinig van merken.

Niet elke iPhone 7 is hetzelfde

Het verschil in lees- en schrijfsnelheid tussen de verschillende modellen, is vooral te merken als je de toestellen direct met elkaar vergelijkt. Heb je zelf alleen een iPhone 7 tot je beschikking, dan zul je niet beter weten dan de snelheid die dat toestel zelf behaalt. Bovendien kan de uitslag nog verschillend zijn per individuele iPhone 7. In onze eigen test met beide benchmark-apps, vielen de scores een stuk hoger uit. Bij de Basemark OS II-test kwamen wij uit op een score van 1271 (tegenover 839 bij GSMArena), terwijl de test met Pass Mark resulteerde in een schrijf- en leessnelheid van respectievelijk 81,5 en 752 megabyte per seconde. De schrijfsnelheid is bij ons dus al twee keer zo snel dan bij de oorspronkelijke test.

Het is dus de vraag of de snelheid per se te maken heeft met de hoeveelheid opslag. Mogelijk gebruikt Apple meerdere leveranciers voor de iPhone 7-opslag, waarbij de lees- en schrijfsnelheid enigszins varieert. Eerder gingen er ook al berichten dat het opstarten van de 32GB iPhone 7 langer zou duren dan bij modellen met meer opslag, maar in onze iPhone 7-review kon je al lezen dat het tegenovergestelde waar bleek te zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 7 deals

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7, het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.