Reacties voor: iPhone 5: technische specificaties en vergelijking

We hebben de specificaties van de iPhone 5 naast de specs van de iPhone 4S en iPhone gezet. Hierdoor krijg je een beter idee wat er precies anders is aan de iPhone 5.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 77 reacties

  1. Een mooie telefoon is weer iets mooier geworden. Toch… Niks over SIRI in het Nederlands en een langere iPhone met een verloopstekker in, bijvoorbeeld, m’n Sonos dock plaatsen? Dat wordt gammel. Voor mij twee sterke minpunten, helaas.

  2. Mooie specificaties!
    Er staat alleen 1 foutje in volgens mij, de iPhone 4 heeft een 5-megapixel camera.
    (Red.) Nu aangepast. Excuses voor de onjuiste info (het was heel laat). Andere dezelfde reacties verwijderd.

  3. Hele mooie telefoon! De prijs vind ik alleen heel hoog worden.

  4. totaal geen reden om de 5 te kopen als je reeds een 4S hebt….

  5. Er zijn nog meer verschillen tussen de drie: Siri ondersteuning (4 niet, 4S en 5 wel), prijs, gezichtsherkenning en videostabilisatie (4S en 5 wel, 4 niet)

  6. Wat gaat ie kosten dan?

  7. Zware tegenvaller hoor… Echt meer van verwacht… Nu mijn abbo is afgelopen, maar overstappen op sim only en de 4 nog maar houden en wachten op de 6…

  8. Dank voor het overzicht. Voor mij te weinig productverschil en te veel prijsverschil om mijn twee jaar oude iPhone4 in te ruilen. Overigens: voor het geld van een nieuwe iPhone koop je ook een iPad. Mijns inziens veel meer waar voor je geld.

  9. Ik ga niet upgraden van m’n 4S, wacht nog wel een jaartje in de hoop dat er echt iets nieuws komt.

    Om dan ook nog maar een foutje in de tabel aan te kaarten: bij de 4 staat “gms/edge” ipv gsm/edge

  10. Panoramafunctie op 4s? Nog nooit gezien hoor. Zo ja hoe werkt die dan? Is dat in liggende stand foto’s maken, of echt panorama?

  11. Veel te licht.

  12. Off topic:
    Het bovenste gerelateerde bericht (hieronder) is van 20/6/2009. 5 jaar geleden maar een wereld van verschil. Nokia (dat was een Finse grootmacht) de te kloppen competitie. En veel meer HW dan SW aspecten. Inzichtvol toeval!

    On topic:
    Een overzicht van verschillen tussen iPhone modellen staat ook op de Apple site

  13. Ik ben van een windows telefoon naar de 3G gegaan en door naar de 4. Ik heb nu de mogelijkheid om te kiezen voor een iPhone 5 of een Android telefoon. Ik weet het nu gewoon niet meer. Ik zie niet echt een verschil tussen de 4S en de 5. Terwijl Android sprongen maakt

  14. ik vind de nieuwe iphone tegenvallen het is niks aparts, absoluut geen reden om over te stappen als je een 4 of 4s hebt, jammer dat ze de nieuwe niet 1 cm breder hebben gemaakt dat had goed gekund. de kracht van de iphone is de software en dat blijft en daar draait het succes op, nog een jaar wachten of er dan is echt nieuws komt.

  15. Hoe maak je een perfecte telefoon nog perfecter?! Zal nog wel eens moeilijk kunnen worden voor Apple in de toekomst. Hoop van niet natuurlijk.

  16. Volgens mij had de iPhone 4 ook echt nog geen Retina display.

  17. Belangrijkste was wat mij betreft dat ze is iets zouden doen aan de batterij. Ding is belachelijk snel leeg ik zou graag dezelfde telefoon zien die 3-4 dagen meegaat.

  18. @MobielEd: wel waar gast

  19. @MobielEd: iPhone4 heeft wel retina display. Ik heb iPhone4 gehad. Ik weet het zeker. Dat was voor mij toen reden om van 3G te overstappen. Toen ik 3G en 4 ernaast had gelegd verschil was opmerkelijk!

  20. Ik lees in veel reacties op iPhone 5 onderwerpen dat mensen willen overstappen. Wat is er zo innovatief aan Android en Nokia 920? Ik zie het verschil echt niet in specs. Een betere camera? Ga je betere foto’s maken dan? Of pimp je ze standaard met Instagram. Een kekker kleurtje, nog een groter scherm?

    Ik houd voorlopig mijn iPhone 4, die doet het nog prima en zolang Siri niet werkt in NL ga ik niet upgraden. Maar ik heb wel voor honderden euros aan Apps en die gaan echt niet zomaar de prullebak in. Ik blijf kiezen voor het gebruikersgemak van een iPhone. Deze werkt echt top ism OSX Mountain Lion.

  21. Opnieuw hetzelfde gezeur als vorig jaar bij de 4S. Niet vernieuwend, niet revolutionair. Wat wil iedereen dan ? Dan Apple elk jaar met een totaal nieuwe telefoon komt ? Iets dat zo goed is als de iPhone moet je niet radicaal veranderen. Verbeteren waar kan is voor mij perfect. En net zoals de 4s gaat de 5 alle verkooprecords breken. Ik haal hem sowieso. Vind het nieuwe design prachtig. Puur en tot de absolute essentie herleid ! Good job Apple !!!

  22. Ik zie ook niet echt veel vernieuwing bij de iPhone 5.

    Het zijn allemaal kleine details die hem dunner maakt, maar een gewone gebruiker ziet dat toch niet. Panorama (28mp foto) is wel vet, maar kan de 4s ook.

    Maar ik hoor iedereen over weinig vernieuwing, ik ben dan wel benieuwd wat iedereen vernieuwd zou willen zien! Wat kunnen ze dan nog meer doen? Ander OS! nog sneller! dunner! Als ik het goed begrijp uit de comments is een nieuw design en groter scherm innovatie!

    En wat is dan de innovatie die Android toestellen wel hebben?

    Wil je een nieuw OS, dan komt windows 8 er ook aan, ziet er ook top uit op de Nokia Lumia 920. Maar of dat innovatie is.

    Ik zou gewoon de Lumia 920, HTC OneX en Iphone 5 naast elkaar leggen en zelf kijken wat je het liefst hebt.

  23. Het probleem is de iphone liep zijn concurenten zo veel op voor dat er nu weinig meer te verbeteren is. De concurenten hebben de afgelopen 5 jaar hun toestellen veel verbeterd en dat konden ze doen omdat ze zoveel op achter liepen.

    Ik verkies het gebruiks gemak van de iphone echt boven alles daar gaan geen andere OS aan tippen.

    Ik ga zoieso Voor de iphone 5.

  24. Het is absoluut een leuke phone. Heb nu een 4S en zie geen reden om over te stappen.
    Ik vind het wel jammer dat Apple geen handigheidjes in IOS implementeerd, zoals lockinfo (volgende afspraken in lockscreen).
    Veel waardevoller dan twitter in messagecenter.
    Ook pakt Apple niet door met functionaliteit. Bijvoorbeeld; andere printer ondersteuning dan alleen HP.
    Siri andere talen ondersteuning. Bovendien zal apple nu niet meer kunnen zeggen dat Siri experimenteel is. Daarvoor gebruiken ze het teveel in hun marketing. (gebruik het nooit overigens)

  25. Ik heb nu de iPhone 4S en zie nog geen reden om over te stappen. Ja, sneller en dunner, maar dat boeit me niet zo.

    Wat ik had willen zien was NFC, Apple kan de doorbraak hiervan forceren. Ik zie het al helemaal voor me hoe ik al mijn klantenpasjes kan weggooien omdat NFC dat vervangt i.c.m. Passbook.

    Wat ik ook had willen zien was een nieuwe vormgeving. Niet een facelift van het reeds twee jaar gebruikte ontwerp.

    Op den duur zal ik heus wel overstappen, maar de “drive” om hem meteen te willen hebben is er bij mij niet.

  26. Ik heb de iPhone 4/4s hype overgeslagen en de iPhone 5 is hoe de iPhone 4 moest zijn. Heb nu nog de 3GS. Het scherm is perfect, groter is niet altijd beter. Maar dit is wat je het liefste wilt. Ik ga niet een telefoon met 2 handen bedienen omdat je er net niet bij kan bovenin. De NFC heeft nog niet de functie dat het moet hebben dus daarmee heb je er weinig aan. Daarmee hebben ze de Passbook op iOS6. Draadloos laden bij de meeste telefoons is ook niet door-ontwikkeld. Je hebt nog steeds een kabel nodig of een stopcontact om op te laden. Ik ga de iPhone 5 zeker halen. In de filmpjes van de hands-on zie wat voor snelheid in de telefoon zit.

  27. Enige nadeel: In de hands-on video zie je goed hoe vies die matte alu achterkant wordt met vingerafdrukken. Lijkt me lastiger poetsen dan glas.

  28. Is de A6 processor nu een quadcore?

  29. De batterij op standby ia wel erg veel minder dan mijn iPhone 4 nu. En deze gaat al minder dan een dag mee.

  30. Een van de grote voordelen vind ik persoonlijk de 5GHz wifi ondersteuning. En ik vind het gewoon weer een rete strak toestel.

    Ik ben ook benieuwd wat android en windows dan voor grote stappen hebben gemaakt? Iedereen roept er wel over maar wat dan die dingen zijn die deze besturingssystemen beter doen?

  31. Niemand die het opvalt over standbyduur van 225 resp. 200u? Ik heb zelf de 4S, maar knappe vent als je de 100u standby al kan halen…

  32. Mooi toestel, en ik ga zeker overstappen. Ik vraag me net als anderen eigenlijk af wat de klagers nu precies voor innovaties verwachten van Apple?
    Holografische facetime en keyboard projecties? Een zelf opladende accu die automatisch de dichtsbijzijnde groene stroomvoorziening zoekt?

    Of moet Apple gewoon maar wachten met verbeteren totdat ze weer een revolutionair product op de markt kunnen brengen? Terwijl iedereen al Direct na de release van een Apple product al begint te zeuren om een nieuwe volgen versie?

    Laat eerst de concurrent maar eens met een fatsoenlijk én vooral origineel antwoord komen, wat net zo baanbrekend is als de introductie van de Iphone an sich… Nuf said

  33. @LightPhoenix: nee de a6 processor is een dual-core

  34. Mooi ding, maar ik twijfel om hem te kopen. De aansluiting voor de koptelefoon zit onder. Dat is niet handig in je borstzakje van je overhemd.

    Een echt minpunt van de 5.

  35. iPhone 4 379 euro
    Geweldige prijs
    Go get it

  36. Welke van de twee types iPhone 5 A1428 (GSM) of A1429 (GSM/CDMA) gaan wij in Nederland krijgen? En wat betekent dit voor de LTE netwerken van onze mobiele providers.

  37. Origineel geplaatst door pcgebruiker
    Mooi ding, maar ik twijfel om hem te kopen. De aansluiting voor de koptelefoon zit onder. Dat is niet handig in je borstzakje van je overhemd.Een echt minpunt van de 5.

    Dan doe je hem ondersteboven in je borstzakje?

  38. Ik sluit me graag aan bij Bartje (10:09)

  39. ik ook bij bartje …
    en voor de meneer met het probleem met zijn borstzakje: stop hem ondersteboven in je zak en probleem opgelost… is Misschien gek gedacht hoor..

  40. Ik proef een beetje minachting van Apple ten opzichte van hun klanten door een nieuwe iPhone op de markt te brengen die niet echt vernieuwend is.

  41. Hu? Dat is een andere bartje dan ik :p

  42. nee bartje: jij (19.59u) wereldse reactie van je! serieus geen gein!
    en de borstzak is van “pcgebruiker” van12.59u. eigenlijk ook serieus…:)

  43. @iAlsatian: Het vernieuwende van android of windows phone is dat je daar per ingesteld email account wél een andere signature voor onder aan je mailtjes kan toevoegen. Bij Apple nog steeds niet (send from iphone) en ik verwacht in ios6 ook nog niet. Dat is voor mij een belangrijk punt omdat ik de telefoon zakelijk op verschillende manieren gebruik.

  44. Je kan je handtekening wel wijzigen.
    Instellingen > E-mail, contacten, agenda’s > Handtekening

  45. … kan wel toch? of zit ik er naast?

  46. Uiteraard kan je hem ondersteboven in je borstzakje doen. Uiteraad zal hij dan goed werken, maar een glas wijn of bier zet je toch ook niet op zijn kop op tafel? Ik vindt dat de aansluiting boven hoort te zitten.
    Maar dat is mijn mening.

    Gr Pcgebruiker

  47. waarom zou je een glas bier of wijn op zn kop op tafel zetten als je vantevoren weet dat dat misgaat, tenminste als het glas gevuld is. Ik snap je punt werkelijk niet. wat is het nut om je telefoon ,zoals jij wilt, recht in je borstzakje te plaatsen en niet andersom? andersom kan je koptelefoon erin! net als je bij de 3 en 4 kan doen. opgelost toch?

  48. Ik doe mijn iphone altijd op de kop in mijn zak
    ten 1ste hoor je de beltoon beter en ten 2de pak je hem meteen goed vast en kan je hem in 1 beweging naar je oor brengen
    eerst dacht ik ook dat de overgang van een 4 naar een 4s wel mee viel ,tot ik een week met de 4s had gebeld enz.
    nu wil ik geen 4 meer die is ingebruik toch wel een stuk slomer
    bij de overgang van de 4s naar een 5 verwacht ik hetzelfde
    1 weekje ingebruik en je wilt niet meer terug

    voor degene die wil afstappen van de iphone en graag een toestel wil wat krasgevoelig is en zin heeft in vastlopers kijk eens op marktplaats daar worden veel androids enz. geruild voor de iphone (vaak maar een maand oud) zegt genoeg volgens mij

  49. Het gevoel dat ik een beetje krijg bij deze nieuwe iPhone is dat apple gedacht heeft;
    Elk nieuw ‘iPhonenummer’ (3,4) had 1 uiterlijk erg innoverend aspect, als we dat nu ook doen is dat ‘good enough’.
    Maar tot nu toe bestond er iedere keer een bepaalde mate van innovatie; nu is het niet bepaald origineel naar mijn gevoel. Het is en blijft voor mij de meest fijne telefoon de ik gehad heb en op zich is er niks mis met het principe ‘never change a winning theme’, maar net het effect van Apple waarbij ze innoveren zonder bepaalde oude waarden van de vorige versies te verslonzen was wat mij wegtrok bij windowsphones. Dat is wat voor mij (en veel mensen) de iPhone bijzonder maakt; een bepaalde edge hebben tav andere telefoons; deze mis ik nu een beetje.

  50. Nou……Foxconn CEO zei een tijdje geleden dat de iPhone 5 de Samsung Galaxy S3 zou gaan vernederen……!!
    Naar mijn mening te hoog van de toren geblazen…..!!!

    En dan de prijs nog hoger maken…..tja….na 2 iphones maar overstappen of oude abo maar door laten lopen tot iiPhone 6 ofzo…..

  51. @Mike: Dat is pas mogelijk met iOS 6 op de 4S

  52. Ik snap de hype niet zo. Revolutionair design word er verteld…. Hij lijkt precies op de 4 alleen langer en dunner. En ja ze kunnen hem dunner maken omdat als hij langer word de componenten beter kunnen plaatsen. Ten 2de achterkant van 2 kleuren aluminium. Dus goedkoper om te maken. gelukkig zien we dat terug in de prijs. Volgens mij hadden ze hem beter de 4sxl kunnen noemen. En gelukkig zit er LTE in. want dan kunnen we in nederland heel snel internetten op onze mobiel met onze 500mb data limiet abonnementjes. Dus zodra hij uitkomt kun je de snelheid al merken. of pas nadat de band geveild word?? Want dan ken het nog wel 2 jaar duren voordat je berijk heb in heel nederland.
    Ik vind dit echt een afknapper. Zat echt te wachten op iets nieuws. Dus voor mij geen iphone 5. En ik denk dat heel veel mensen hetzelfde denken als ik. En de iphone groupies. Zullen wel een stijfe hebben op dit moment. Maar er is gewoon niks nieuws aan. Zelfs ios6 komt er voor de 4s. Dus zal je weinig verschil zien. Behalve een extra rij icoontjes. En 2 emailtjes meer. En men zecht we wachten nog 2 jaartjes op de iphone 6. maar je krijgt toch echt wel eerst de iphone 5s dus over 4 jaar de iphone 6. Misschien maken ze dan revolutionair de telefoon breder. Want ja men wil aan de zeikant van het scherm ook nog een rij icoontjes.
    Ps ben geen hater. alleen erg teleur gesteld. Oh en commentaar geven op mn nederlandse taalgebruik… Boeit me helemaal niks.

  53. De updates van apple zijn nooit wereldschokkend tussen achtereenvolgende versies, maar wel als je een versie overslaat. En dat is ook eigenlijk heel logisch, want het is volledig van den zotte om elk jaar een nieuwe telefoon te moeten kopen. Dus mijn 4S gaat gewoon lekker weer een jaar mee, maar de 3S van mijn vrouw gaat binnenkort een update krijgen. Dan merk je zeker verschil!

  54. Heb al een iPhone sinds de 3G, sinds een half jaartje een Samsung Galaxy Note gehad, maar over een paar weken ga ik dan toch weer een iPhone halen. (Het hielp ook niet dat mijn Samsung kapot begon te gaan na een half jaartje)

  55. Is het niet mogelijk dat er in de toekomst een update komt van Siri? Naar het Nederlands bvb.

  56. Ik snap het gezever niet…waarom moet de IPhone drastisch veranderen als het zo goed als perfect is. Veel verassingen kon je ook niet meer verwachten na zo’n lekkage. Dus voor iedereen die negatief is….koop Andriod, ben ik dadelijk lekker origineel met mijn iPhone. Oh en krijg meteen een zwetende gevoerde bipsspleet alaaf!

  57. Ik dacht dat hollanders nuchter waren. Ik haal gewoon de iphone 5. Wel vind ik het zonder dat er geen draadloos opladen is… Iets wat zelfs nokia heeft maar okee. Het is een zeer goede telefoon alsnog

  58. Mensen het is toch een compl ander toestel (nieuw model)
    Ik vind het persoonlijk een erg geslaagd modelletje,heb daarom mijn 4S verkocht,die overigens ook heel erg goed beviel.
    Ben wel benieuwd wat de reactie’s zullen zijn als volgend jaar de 5S komt,die zal kwa uiterlijk niet veranderd zijn.alleen kwa spec’s.
    En voor de mensen die willen over stappen: Denk dat jullie daar spijt van krijgen,heb vele mailtjes gehad van mensen die zijn over gestapt naar HTC of Samsung,die toch heel graag het toestel tegen mijn oude 4S wilden ruilen omdat ze het toch niet echt super vonden.
    Maar goed ieder zijn ding.

  59. @poserman: Het grote verschil lig, volgens mij, in de AppStore. Market(de AppStore van Android) is niks. Er zijn meer apps in Apple dan in Android.

  60. @pcgebruiker: hmmm dat wordt dus een gaatje onderin het overhemdzakje knippen waar de hoofdtelefoonplug in past. Ik ga in ieder geval bij Apple klagen omdat mijn overhemden geen borstzakje hebben.

  61. Dat is gesproken!

  62. Origineel geplaatst door Jlbk
    En men zecht we wachten nog 2 jaartjes op de iphone 6. maar je krijgt toch echt wel eerst de iphone 5s dus over 4 jaar de iphone 6.

    Volgens mij komt volgend jaar de 5s en dus inderdaad over twee jaar de 6. (als ze het voorgaande aanhouden) of niet?

  63. @Jhon: Nu wordt natuurlijk de IPad ook hoger met dezelfde breedte.

  64. Ik ga wel overstappen op de 5. De 4s levert nu nog veel geld op, zodat je met relatief weinig bijbetalen toch weer het nieuwste toestel hebt. En ik ben ervan overtuigd dat de 5 gewoon beter is, stabieler. mijn 4s is wel eens uitgevallen.

  65. Origineel geplaatst door Jan
    Ik ga wel overstappen op de 5. De 4s levert nu nog veel geld op, zodat je met relatief weinig bijbetalen toch weer het nieuwste toestel hebt. En ik ben ervan overtuigd dat de 5 gewoon beter is, stabieler. mijn 4s is wel eens uitgevallen.

    Moet je niet zeggen! Zo levert hij niets meer op haha!
    Ik ga van de 4 naar de 5! Zal zeker een verbetering worden! Can’t w8!!

  66. Origineel geplaatst door MobielEd
    Volgens mij had de iPhone 4 ook echt nog geen Retina display.

    Tip: eerst research doen alvorens te blaten.

  67. Origineel geplaatst door Jhon
    Ik dacht dat hollanders nuchter waren. Ik haal gewoon de iphone 5. Wel vind ik het zonder dat er geen draadloos opladen is… Iets wat zelfs nokia heeft maar okee. Het is een zeer goede telefoon alsnog

    Leuke gimmick, maar ook niet meer dan dat. Nu kan ik mijn telefoon tenminste vasthouden terwijl deze oplaadt. En daarnaast: vanaf het oplaadstation loopt er nog steeds een draad naar je stopcontact.

  68. @Mike: Pas in IOS6

    @LightPhoenix: Nee de A6 is dualcore

  69. nooit bedacht dat je hem ook andersom in je borstzak kan steken lol

  70. wat een tegevaller zeg…
    op naar de samsung galaxy s3

  71. ik had iphone 4 leuk toestel hoor maar bleutooth dikke nul en menu vind ik ook maar saaie boel ben dan naar samsung galaxy s2 gegaan bleutooth perfect anoroid market lijkt me dan ook evenwaardig aan appel store en bovendien in play store (anorod) kan je gratis dingen afhalen terwijl appel alleen maar geld opstrijkt nu heb ik samsung galaxy s3 en man tog i phone 5 lijkt me nog wat teveel achterstand ophebben ieder zen meening maar als ze nog gene deftige bleutooth kannen op hen toestel zetten mja dan vind ik het wel wat er en das iets wat al jaaaaaaren bestaat!!!

  72. Ik heb een 4S en ik twijfel enorm, op dit moment ben erg enthousiast bezig met iPhoneography, zo sterk zelfs dat mijn DRLS camera meer in de tas zit dan er uit. De 5 doet vermoeden dat de pixelverhouding hoger ligt, dat is in zekere zin ook zo, alleen niet hardware- matig maar via interpolatie (softwarematig) wat weer meer ruis geeft.

    Alleen wanneer je “Emo” bent is dit wel het laatste iPhone waar, wijle, Steve Jobs aan heeft mee ontwikkeld, (zou ik me zo kunnen voorstellen) Daarbij is mijn 4S nog geen 7 mnd oud (meevallertje tussendoor gekocht) echter mijn abo loopt 12 oktober af en ik heb een life- time onbeperkt internet abo 2 jaar geleden afgesloten. Neem ik nu een nieuw abo dan ben ik die life- time ook kwijt. Ik kan de 4S inruilen bij de wel bekende kleine gsm winkels en onder volledige Apple garantie een 5 kopen voor nog geen € 200,00 wanneer ik de 4S inruil.

    Neem ik een sim onley dan zit ik met het zelfde probleem, ander abo dus ook mijn life- time kwijt. Verleng ik mijn abo dan krijg 20% korting volgens de dame van 1200.

    Wat is wijs om te doen, de camera app’s voor IOS 6 worden ook steeds beter, zeker de laatste update van Pro-HDR.
    Graag lees ik jullie mening…… Kan het bijna raden, mja toch die zekerheid hè.

    Bij voorbaat thanks.

  73. Voor mij word het morgen helemaal lachen als ik dit allemaal zo lees, ga van een lg cookie naar de 5

  74. NIETS aan te zien, alleen ietsje breder of langer / groter dat is het enige! NIET KOPEN!

    Wachten op de 5S of 5GS 🙂

    Voor je het weet is de 5S of 5GS er al!

    Net als toen het bij de 4 zo ging… ineens BAM 4S!

  75. Mensen die nu zeuren van hij heeft weinig verschil tussen de 4S en de 5 hebben jullie hem ooit in je handen gehad? Ik denk het niet want dan merk je pas echt hoe licht/snel en dun hij echt is! Ik zou naar een winkel gaan waar ze hem uitstallen en dan nog een keer een reactie schrijven

  76. @Flieps: De iphone 5 is 2 jaar oude technologie, net zoals alle voorgaande iphones.
    Een dual core 1.2 hahahahahaah.
    Terwijl de rest al lang quad core heeft.
    Een 4 inch lcd terwijl de rest al lang tegen de 5 inch met led aanzit.
    Nieuwe software, terwijl Apple alleen maar met een steeds dezelfde OS komt.
    De iphone 5 lijkt wel 2 jaar oud.
    Klein, simpel en traag.

  77. (Red.) Verwijderd: persoonlijke aanval. Eenmalige waarschuwing.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.