iPad Pro 2018 creatief

Eerste indruk van de iPad Pro 2018: dit vinden de internationale media

De eerste hands-on ervaringen met de iPad Pro staan online. De internationale media mochten vanmiddag hun reviews online zetten, na een paar dagen gebruik. Wat vinden zij van Apple's nieuwste iPad?

Vier dagen kregen de internationale media de tijd om de iPad Pro 2018 te proberen en daaruit is goed de eerste indruk af te lezen. Apple lijkt enorm te hebben benadrukt dat de iPad een computer is, als vervanging van je laptop. De meeste reviews leggen daar dan ook de nadruk op: de creatieve mogelijkheden weten we inmiddels wel, nu gaat het erom of het tijd is om je laptop thuis te laten en voortaan met je iPad op stap te gaan.


iPad Pro review door The Verge
The Verge testte het 12,9-inch model en vindt het een krachtig apparaat, maar nog geen MacBook-vervanger. De cijfers spreken voor zichzelf: er worden meer iPads verkocht dan laptops en de 8-core A12X-processor is sneller dan 92 procent van de draagbare pc’s vandaag. En de grafische prestaties zijn 1000x beter dan de eerste generatie iPad. Maar volgens The Verge draait het om meer dan verkoopcijfers en processor-specificaties: het gaat om software. En wat dat betreft is er bij de iPad Pro niet veel veranderd, want het draait nog steeds op iOS 12. Dit heeft dezelfde beperkingen als voorheen. De ondersteuning voor USB-C is bijvoorbeeld leuk, maar externe opslag gaat niet werken. Je zult er apps van derden voor nodig hebben. “Ik zou graag alle power van de A12X willen gebruiken”, aldus de reviewer. “Maar het ecosysteem van de iPad is nog steeds vol met uitgeklede apps, beperkte functies en compromissen”.

Verder lezen bij The Verge

iPad Pro 2018 getest door CNET
CNET noemt de iPad Pro een ‘mooie grote tablet’ maar vindt het te veel tekortkomingen hebben om het als een algemene computer te gebruiken. Het heeft een groot, laptop-achtig scherm en het is draagbaarder dan de vorige versie, maar het mist nog wel wat om het een echte laptop te noemen. De toetsenbordhoes is handig, maar het zou nog beter zijn als er een trackpad op zat. De performance is angstwekkend snel en de nieuwe Pencil is een flinke stap vooruit. Maar de accessoires voeren de toch al hoge prijs wel behoorlijk ver op. De USB-C-poort krijgt pas nut als er meer geschikte accessoires zijn.

Lees verder bij CNET

iPad Pro 2018 formaten

iPad Pro hands-on van Engadget

Engadget ging met het 12,9-inch model aan de slag en vond het verschil in grootte opvallend. De USB-C-aansluiting zou revolutionair kunnen zijn, maar is ook frustrerend. De grootste iPad Pro is dit jaar iets lichter dan zijn voorganger en dat maakt het net iets makkelijker in gebruik. Waar je voorheen twee handen voor nodig had, lukt nu met één hand. Toch zullen mensen met kleine handen liever voor het 11-inch exemplaar kiezen. USB-C zou een behoorlijke vernieuwing kunnen zijn. Zo sloot de reviewer een microfoon en een sd-kaartlezer aan en dat werkte moeiteloos. Maar dat geldt niet voor alles: het aansluiten van een USB-stick met documenten werkt bijvoorbeeld niet. En dat is meteen ook het probleem: pas als je iets aansluit weet je of iets werkt. Tot die tijd is het gissen.

Lees verder bij Engadget

iPad Pro getest door Wired

Wired testte het 12,9-inch model en vindt dat dit voor sommige mensen een computer kan zijn, maar voor anderen te veel beperkingen heeft. Het is een positieve stap vooruit voor de iPad, het zou ook een ‘computer’ genoemd kunnen worden. Maar of het de juiste computer voor jou is, is nog maar de vraag. Dit is de meest krachtige iPad ooit, beter dan alle andere tablets. Maar of het je MacBook of Windows-pc kan vervangen hangt sterk af van je beroep en van de hoeveelheid geduld die je hebt. De redacteur gebruikte de iPad Pro om de review te schrijven in Google Docs, maar merkte dat alles toch net wat meer tijd kostte. Sommige apps zoals Spotify staan nog helemaal geen Split View-multitasking toe.

Lees verder bij Wired

iPad Pro 2018 creatief

iPad Pro 2018 review door Laptop Mag
De 12,9-inch iPad Pro is volgens de reviewer van Laptop Magazine het ‘meest krachtige mobiele apparaat dat ooit is gemaakt is’, maar de Surface Pro 6 van Microsoft is een betere keuze voor mensen die een alles-in-een-machine zoeken. De iPad Pro is bloedsnel, het scherm, het geluid en de accuduur zijn ook helemaal top en de verbeterde Apple Pencil is comfortabel in gebruik en makkelijker op te bergen. Maar het zal wel even duren voordat ontwikkelaars de potentie uit de A12X-chip gaan halen. Photoshop voor iPad komt bijvoorbeeld pas in 2019. De Surface Pro is niet zo snel maar heeft een beter toetsenbord met touchpad en een echte desktop-omgeving.

Verder lezen bij Laptop Mag

iPad Pro 2018 getest door TechCrunch

Volgens TechCrunch heb je zonder het toetsenbord en de Pencil niet zoveel aan de nieuwe iPad. Maar die drijven de prijs van het apparaat wel vrij ver op… en dan heb je nog steeds geen echte laptop. Wil je een iPad voor lichte werkzaamheden dan kun je volgens de reviewer beter een standaard iPad nemen. De iPad Pro is een uitstekende tablet, maar komt beter uit de verf als je er de accessoires bij koopt. Verder vindt de reviewer dat Apple niet genoeg doet aan de software. Het heeft nu te veel beperkingen als je de kracht en veelzijdigheid van de hardware bekijkt. Apple zou moeten afstappen van één iOS.

Verder lezen bij TechCrunch

iPad Pro hands-on

iPad Pro 2018 getest door Mashable

Mashable gebruikte de 12,9-inch iPad Pro, die ze ‘extreem’ noemen. Het is weliswaar beperkt door iOS, maar dat is niet per se slecht. Ook Mashable dook op de vraag of de iPad Pro nu een echte computer kan vervangen. Dat kan gedeeltelijk. De nieuwe modellen zijn mooi, met hun hoekige design en smallere randen. Face ID is geweldig en ze zijn krachtiger dan elk ander iOS-apparaat en elke andere tablet. Met de juiste apps kun je er geweldige dingen mee doen. Maar het zal lastig zijn om mensen ervan te overtuigen dat ze op een andere manier moeten gaan werken. Bij het bewerken van een video ligt de tablet bijvoorbeeld op de tafel, terwijl je gewend bent om naar een rechtop staand scherm te kijken. Mensen zullen ook de overstap van muis en toetsenbord naar touchscreen moeten maken. Daardoor ben je op een andere manier met de content bezig. Volgens Mashable probeert Apple geen laptopvervanger te maken, maar iets veel groters: een nieuwe manier om te creëren voor een generatie die niet is opgegroeid met computers met een muis.

Verder lezen bij Mashable

Vanaf woensdag in Nederland en België
De iPad Pro 2018 ligt vanaf aanstaande woensdag 7 november in de winkels in Nederland en België. Het instapmodel van 11-inch en 64GB opslag kost 899 euro en voor de 12,9-inch versie betaal je 1119 euro. Je kunt kiezen uit twee kleuren (zilver en spacegrijs) en vier opslagcapaciteiten (64GB, 256GB, 512GB en 1TB).

Meer informatie vind je in onze round-up iPad Pro 2018.

Bekijk ook

iPad Pro 2018 kopen: alles over de vernieuwingen, functies, prijzen en meer

De iPad Pro 2018 is een krachtige tablet voor professionals. Hier kom je alles te weten over de iPad Pro 2018 kopen, prijzen, aanbiedingen en specs van deze tablet, waarmee je professioneel foto's en video's kunt bewerken, design-werk kunt doen en meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.