iPad Pro Smart Folio vanuit de hoek.

iCulture bekijkt: Smart Folio voor de nieuwe iPad Pro

Wil je je nieuwe iPad Pro beschermen, maar is een toetsenbord niets voor jou? Apple heeft ook haar eigen Smart Folio, een nieuwe hoes voor de iPad Pro. Wij namen deze nieuwe hoes onder de loep om te kijken of het iets voor jou is.

Apple heeft al sinds de iPad 2 haar eigen Smart Cover. Deze geliefde hoes zorgt ervoor dat het scherm goed beschermd is, terwijl je iPad ook meteen aanspringt zodra je hem openklapt. Voor de nieuwe iPad Pro 2018 heeft Apple geen losse Smart Cover meer uitgebracht. In plaats daarvan is er de Smart Folio, die ook meteen de achterkant beschermt. Is deze hoes net zo fijn en is die het hogere prijskaartje waard? Je leest het in deze review van de Smart Folio! Daarnaast heeft Apple ook een uitgebreidere versie van deze hoes uitgebracht met ingebouwd toetsenbord, die we al eerder hebben besproken in onze Smart Keyboard Folio review.

Smart Folio voor iPad Pro in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van het Smart Folio:

 • Beschermt de voor- en achterkant van de iPad Pro
 • Voorkant op te vouwen en te gebruiken als standaard
 • Standaard zowel rechtop als vlak op tafel
 • Beschikbaar in drie (11-inch) of twee (12,9-inch) kleuren
 • Prijs vanaf €89


Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. Deze nieuwe Smart Folio is beschikbaar gesteld door Apple.

De nieuwe Smart Folio zit eigenlijk tussen de Smart Cover en de vroegere Smart Case in. Net als de Smart Cover is hij erg dun, maar net als de Smart Case beschermt hij ook de achterkant. Het grotere verschil met Apple’s vroegere case is dat de Folio alleen de voor- en achterkant en één zijkant beschermt. Je vouwt de twee vlakke delen van de Smart Folio om de rand heen. Met magneten blijft alles op z’n plek zitten, net zoals bij Apple’s Smart Keyboard Folio. De zijkant bij de magnetische aansluiting voor de Apple Pencil blijft dus vrij, dus die kan je gewoon opladen en koppelen terwijl je de hoes gebruikt.

iPad Pro 2018 review met Smart Folio Case.

Dun en zacht materiaal
Net als voorheen is de hoes gemaakt van polyurethaan. Dat geeft je iPad Pro een matte afwerking, wat er erg chique uitziet. De binnenkant van zowel de flap bij het scherm als de bescherming aan de achterkant, zijn gemaakt van microvezel. Dit zorgt ervoor dat het scherm en de achterkant mooier blijven. De afwerking voelt ook prettig aan, bijvoorbeeld als je de voorkant omklapt naar de achterkant toe.

Het prettige van deze cover is dat de iPad Pro enorm dun blijft. Alles bij elkaar wordt je iPad maar een paar millimeter dikker en qua gewicht merk je verder ook weinig verschil. Je iPad blijft daardoor makkelijk mee te nemen in je tas of gewoon in de hand. Dat is bij veel andere hoezen vaak wel anders, al bieden die vaak weer betere bescherming tegen vallen. Als je wat ruiger om wil gaan met je iPad dan is deze Smart Folio dus minder geschikt.

iPad Pro Smart Folio vanuit de hoek.

Apple heeft de hoes uitgebracht in een aantal zachtere kleuren, namelijk houtskoolgrijs en wit. Voor de 11-inch iPad Pro is er ook nog een versie in rozenkwarts. Waarom Apple deze niet voor de 12,9-inch iPad Pro uitgebracht heeft is een raadsel. We vinden het wel jammer dat er niet wat meer kleurkeuze is, bijvoorbeeld de bekende rode uitvoering. Hoewel niemand zich zal storen aan deze kleuren, kan het wel wat saai en misschien té zakelijk ogen.

Verschillende standen
Net als voorheen bij de Smart Cover bestaat de voorkant uit drie opvouwbare delen. Je vouwt deze in een driehoekje, zodat je je iPad in twee standen kan neerzetten: een rechtopstaande kijkstand voor bijvoorbeeld FaceTime of Netflix en een vlakke stand als je wil typen op het schermtoetsenbord. Je iPad staat in beide gevallen precies in de goede hoek.

iPad Pro rechtop met Smart Folio.

Qua prijs ligt de hoes wel in de hogere regionen, maar dat zijn we inmiddels wel van Apple gewend. In vergelijking met veel andere hoezen, zoals Apple’s leren sleeve van vorig jaar, valt de prijs echter nog wel mee. Voorheen was je nagenoeg hetzelfde kwijt als je een losse Smart Cover en siliconen beschermhoes kocht voor nagenoeg hetzelfde resultaat. Dat het nu in één product zit, maakt het een veel mooier geheel. Toch vinden we het jammer dat Apple niet nog een losse Smart Cover uitgebracht heeft voor mensen die alleen het scherm willen beschermen. Je bent dus altijd minimaal €89 kwijt als je je iPad Pro wil beschermen met een hoes van Apple.

Gelukkig zijn er ook nog andere iPad Pro-hoezen beschikbaar als deze Apple-hoes niets voor jou is, al scheelt het qua prijs niet veel met deze Smart Folio.

Score

8

Smart Folio

Smart Folio

Vanaf €89

Voordelen +

 • Dunne hoes die je iPad nauwelijks dikker maakt
 • Biedt genoeg bescherming voor normaal gebruik
 • Handige kijkhoeken

Nadelen -

 • Niet bestand tegen het ruigere werk
 • Kleuren zijn wat saai
 • Geen losse goedkopere Smart Cover meer

Conclusie Smart Folio review

Apple’s Smart Folio is prima hoes voor je iPad Pro. Hij maakt je iPad nauwelijks dikker en geeft je iPad een chique uitstraling. De hoes beschermt zowel de voor- als achterkant, maar is minder geschikt als je op zoek bent naar de beste bescherming voor de complete behuizing. De kijkhoeken zijn net als vanouds erg handig en met de magneten blijft alles prima zitten. Wel vinden we het jammer dat je maar uit een beperkt aantal wat saaie kleuren kan kiezen en dat er geen goedkopere losse Smart Cover meer is.

Smart Folio kopen

Heb je interesse in de Smart Folio gekregen? Je kan de hoes onder andere bestellen bij de Apple Store. Daar gelden onderstaande prijzen. Twijfel je nog? Dan hebben we ook een round-up van de beste iPad Pro-hoezen.

 • Smart Folio voor 11-inch iPad Pro: €89
 • Smart Folio voor 12,9-inch iPad Pro: €119

Bekijk ook

Mooie iPad Pro-hoezen om je tablet te beschermen

Ben je op zoek naar mooie iPad Pro hoezen? Wij zetten enkele handige beschermhoezen voor je iPad Pro op een rijtje, zodat jouw tablet mooi blijft.