Drie iOS 8-functies die speciaal voor iPad-bezitters interessant zijn

iOS 8 komt naar de iPad. Lees hier over de 3 nieuwe functies die speciaal voor iPad-bezitters interessant zijn!
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone-ipad-ios-8
Apple heeft iOS 8 aangekondigd en daarin zitten ook een aantal verbeteringen die speciaal voor iPad-gebruikers interessant zijn. We noemen hier drie: het maken van panoramafoto’s op de iPad, een slimme functie in de Mail-app en het gebruiken van meerdere iTunes-accounts binnen het gezin. Apple kondigde iOS 8 afgelopen maandag aan tijdens de WWDC-conferentie. Er zitten nog veel meer nieuwe functies in iOS 8 die ook voor iPad-gebruikers interessant zijn, zoals AirDrop tussen iPad en OS X, widgets en interactieve notificaties.

Panoramafoto’s ook op iPad

Apple voerde in iOS 6 het maken van panoramafoto’s in. Door je iPhone over een horizontale lijn te bewegen maak je een extra brede foto, bijvoorbeeld van een landschap. Slimme software voegt dit vervolgens samen tot een mooi geheel. Op de iPad komt die panoramafunctie later dit jaar ook beschikbaar in iOS 8. Het werkt op dezelfde manier:

 • Start de Camera-app op de iPad.
 • Blader naar de optie ‘Pano’
 • Volg de instructies op het scherm. De app geeft aan hoe je je iPad moet vasthouden en in welke richting je de iPad moet bewegen. Je maakt nu als het ware een ‘filmpje’, die later wordt samengevoegd tot een lange panoramafoto.

panorama-mode-iphone

In de camera-app van iOS vind je nog meer verbeteringen, zoals een timelapse-functie en een timer om makkelijker zelfportretten te maken. Maar die lijken vooral bedoeld voor de iPhone.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

Snel terug naar de inbox op je iPad

Apple introduceert in de Mail-app van iOS 8 een handige nieuwe productiviteitsfunctie, die alleen in landschapsweergave werkt. Hiermee kun je een mailtje dat je aan het tikken bent tijdelijk naar onderen vegen om iets in je inbox op te zoeken. Als je de informatie die je zocht hebt gevonden, veeg je het mailtje weer omhoog en je kunt meteen weer verder waar je was gebleven. Het scherm van de iPad leent zich hier erg goed voor omdat je meer ruimte tot je beschikking hebt.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeteringen in Mail-app

Mail iOS 8 - Terug naar inbox bij mailtje tikken

Meerdere iTunes-accounts binnen gezinnen

family-sharing-uitnodigingFamily Sharing is een functie die vooral gezinnen zal aanspreken. Heb je meerdere gezinsleden die iPhones en iPads gebruiken, dan hoef je niet langer allemaal hetzelfde iTunes-account te gebruiken voor (dure) appaankopen. In iOS 8 is Family Sharing toegevoegd voor gezinnen van maximaal 6 personen. Je kunt jet deze functie gemakkelijk agenda’s, herinneringen en foto’s delen zodat je bijvoorbeeld snel een uitje kunt plannen op momenten dat iedereen kan. Ook kun je met z’n allen een gezamenlijk fotoalbum maken, als je een dagje weg bent geweest. De Nederlandse naam voor deze oplossing is: Delen met gezin.

Maar Family Sharing gaat nog verder: je kunt met meerdere mensen aankopen doen op dezelfde creditcard. Kinderen krijgen een eigen iTunes-account met beperkingen, waarbij ze toestemming aan hun ouders moeten vragen om aankopen te kunnen doen. Het voorkomt ongewenste aankopen door minderjarige kinderen.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Family Sharing voor gezinnen

De meeste iPads krijgen ook iOS 8

Apple heeft iOS 8 voor de iPhone, iPad en iPod touch geïntroduceerd tijdens de WWDC-presentatie in San Francisco. iOS 8 is de eerste grote update sinds het totale redesign van iOS 7. iOS 8 bevat bovendien allerlei nieuwe functies. De belangrijkste sommen we hieronder op:

iOS 8 widgetsDit zijn wat ons betreft de 10 grootste vernieuwingen in iOS 8:

 1. Interactieve notificaties: meteen reageren op een binnenkomende notificatie, bijvoorbeeld een iMessage-bericht.
 2. Berichtencentrum met widgets: veel meer interactieve widgets in het berichtencentrum, ook van externe ontwikkelaars
 3. QuickType-toetsenbord en ondersteuning voor externe toetsenborden
 4. Verbeterde Foto-app met onder andere timer, timelapse en iCloud-opslag via het verbeterde Cloud Drive.
 5. HealthKit: Apple’s gezondheidsplatform met bijbehorende app, waarmee je sportdata en medische data vastlegt.
 6. AirDrop tussen iOS en OS X: Eindelijk bestanden uitwisselen tussen de desktop en iDevices.
 7. Onderling communicerende apps: de nieuwe functie ‘Extensibility’ zorgt ervoor dat apps makkelijker diensten kunnen uitwisselen met andere apps, op een veilige manier.
 8. Touch ID-vingerafdrukscanner werkt straks ook in apps van externe ontwikkelaars. Kan handig zijn bij wachtwoordapps zoals 1Password.
 9. Family Sharing: gebruik meerdere iTunes-accounts binnen hetzelfde gezin, maar iedereen rekent af via dezelfde creditcard. Ouders geven toestemming voor aankopen die hun kids willen doen.
 10. Mooiere games dankzij Metal: een ontwikkelkit voor gamemakers, die de prestaties van de A7-processor verbetert.

Siri in het Nederlands was een veelgevraagde functie onder iCulture-lezers, maar helaas: het zit er niet in. Wel kun je voortaan makkelijk teksten in het Nederlands dicteren.

Al deze functies worden uitgebreid beschreven in aparte iOS 8 uitgelicht-artikelen en in ons Dossier iOS 8.

ios-8-ipad

Wanneer komt iOS 8 op de iPad?

Apple stelt iOS 8 dit najaar beschikbaar voor het grote publiek, vermoedelijk in september/oktober als de nieuwe iPhones en iPads worden aangekondigd. Ontwikkelaars kunnen nu al een betaversie van iOS 8 installeren, die nog niet bedoeld is voor toestellen die je voor je dagelijkse werk gebruikt.

iOS 8 ook voor mijn iPad?

iOS 8 kan worden geïnstalleerd op de volgende iPads:

 • iPad 2
 • iPad derde en vierde generatie
 • iPad Air
 • iPad mini
 • iPad mini Retina

Ook de iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPod touch vijfde generatie worden ondersteund. Dat betekent dat de iPhone 4 en de eerste generatie iPad geen update krijgen.

iOS 8 iDevices

Lees voor alle informatie over iOS 8 onze serie iOS 8 uitgelicht. Een snel overzicht nodig van alle hoogtepunten van iOS 8? Lees ons Dossier iOS 8!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 0:22
Categorie iOS
Onderwerpen europa, ios 8, Navigatie, tomtom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.